Je zou denken dat fruit een goede bron is van alle vitamines en mineralen. Vitamine D is echter amper of niet in fruit zoals bananen terug te vinden. Ook noten, die heel voedzaam zijn, zijn helaas geen bron van vitamine D. Het vetoplosbare vitamine D halen we voornamelijk uit de zon, maar ook uit andere, voornamelijk dierlijke voedingsbronnen.
Voornaamste voedingsbronnen van vitamine D
#1. Zalm
Zalm (waaronder ook regenboogforel) is een goede bron van vitamine D3. Een portie wilde zalm bevat per bevat meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook andere vette vissoorten zoals haring, heilbot, makreel, tonijn en sardines leveren de nodige vitamine D. Ook vis uit blik bevat heel wat vitamine D.
#2. Eierdooiers
Eierdooiers van kippen bevatten een grote hoeveelheid vitamine D. Daar moeten we wel bij opmerken dat de levenskwaliteit van de kippen een grote rol speelt bij de kwaliteit. Hoe vrijer de kippen mogen rondlopen, hoe hoger de vitamine D-niveaus in de eieren. Een goede reden om voor bio te kiezen.
#3. Kastanjechampignons
Kastanjechampignons of portobello’s zijn een goede bron van vitamine D2. Het is daarbij wel belangrijk dat de champignons in de zon groeien. Is dat niet zo, dan zullen ze heel weinig vitamine D bevatten. Twee handjes paddenstoelen volstaat om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen.
#4. Verrijkte producten
Op de markt vinden we tegenwoordig heel wat producten die verrijkt zijn met vitamine D, denk maar aan plantaardige melk, boter, ontbijtgranen en vruchtensap. Volstaat dat nog steeds niet, dan kan je opteren voor een kwalitatief vitamine D-supplement.[1] [2]
Hoeveel vitamine D heb ik nodig?
Je hebt dagelijks minstens 10 mcg vitamine D nodig. Mensen boven de 70 wordt aangeraden om 20 mcg vitamine D per dag in te nemen.[3]
Ouderdom, een getaande huid hebben, weinig buiten komen en vaak beschermende kleding dragen kunnen meespelen bij een gebrek aan vitamine D.
Let wel, vitamine D3 wordt door je lichaam beter opgenomen dan vitamine D2. Vitamine D3 vind je vooral in dierlijke voedingsbronnen, vitamine D2 in plantaardige voedingsbronnen.
Hoe herken ik een tekort aan vitamine D?
Een tekort aan vitamine D merk je op aan vaak terugkerende luchtweginfecties, een aanslepende vermoeidheid, pijn in de botten en de (onder)rug, osteoporose, dunner wordend haar en terneergeslagenheid.[4] Niettemin kan enkel je arts via bloedonderzoek vaststellen of je vitamine D-waarden (te) laag zijn en of je een vitamine D-supplement nodig hebt.
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief:
Bronnen