In onze moderne samenleving is onbewerkt voedsel eten geen vanzelfsprekendheid meer, terwijl het een van de belangrijkste pijlers is van een gezond voedingspatroon. In de tijd van de oermens was er geen andere keuze: men at wat de natuur bood. Wij geven je een boodschappenlijst om terug gezond te eten.
[Read more…] about Clean Eating doe je zo: Onbewerkt voedsel lijst + TipsVoeding
Wat is ‘Droge Yoghurt’ en is het gezond?
‘Droge yoghurt’ is de nieuwste trend op TikTok die populair is bij foodies. Deze snack ontstaat door de vloeistof uit gewone yoghurt te verwijderen, wat resulteert in een droog, poederachtig tussendoortje. Maar is het écht zo gezond als het lijkt?
Wat is het?
De trend draait om het verwijderen van vocht uit yoghurt, geïnspireerd op gerechten uit het Midden-Oosten. Dit gebeurt door yoghurt in een doek te wikkelen, het vocht eruit te persen en het 48 uur in de koelkast te bewaren. Creatievelingen voegen kleuren en smaken toe of geven het snacks unieke vormen.
Het speelt in op de trends van minimalistische snacks en TikTok-geïnspireerde food-hacks. Het combineert plezier met functionaliteit, en dat spreekt veel mensen aan.
Niks nieuws
De techniek achter droge yoghurt is geïnspireerd door traditionele gerechten en bereidingen uit het Midden-Oosten. Daar wordt yoghurt al eeuwenlang gebruikt in verschillende vormen, waaronder in een gedroogde of ingedikte variant. Twee bekende voorbeelden zijn:
1. Labneh
Labneh is een dikke, romige yoghurt die ontstaat door het uitlekken van gewone yoghurt. Het resultaat is een stevige, smeerbare substantie, vaak gebruikt als dip of spread. Dit proces lijkt sterk op de basis van droge yoghurt, al wordt labneh meestal niet volledig uitgedroogd.
2. Kishk
Kishk is een traditionele combinatie van uitgelekte yoghurt en gebroken graan (zoals bulgur), die wordt gefermenteerd, gedroogd en tot poeder vermalen. Dit poeder wordt gebruikt in soepen en stoofschotels. Droge yoghurt deelt hiermee het idee van geconcentreerde yoghurt als een duurzaam ingrediënt.
De TikTok-trend vertaalt deze traditionele technieken naar een modern, draagbaar tussendoortje dat meer snackgericht is en minder gebonden aan de originele toepassingen.
Waarom het gezond kan zijn
1. Hoog in eiwitten:
Volgens diëtist Catherine Gervacio bevat droge yoghurt veel eiwitten, wat helpt bij spierherstel en zorgt dat je langer verzadigd blijft.
2. Goed voor de darmen:
Door de levende probiotica in yoghurt kan het de darmgezondheid verbeteren en de spijsvertering ondersteunen, zegt Emma Shafqat, pediatrisch diëtist.
3. Bron van calcium:
Droge yoghurt zit boordevol calcium, wat helpt bij het versterken van botten en tanden en het risico op osteoporose vermindert.
De keerzijde
Droge yoghurt heeft voordelen, maar niet alle varianten zijn gezond.
- Toegevoegde suikers: Kies je voor gezoete yoghurt? Dan kun je te veel calorieën en suiker binnenkrijgen, wat bloedsuikerpieken en gewichtstoename kan veroorzaken.
- Caloriedichtheid: Het verwijderen van water concentreert de calorieën in een kleinere portie, waardoor je onbewust meer eet.
- Choking hazard: Door de droge textuur is voorzichtig kauwen belangrijk, vooral voor kinderen.
Opgepast voor kant & klare yoghurtballen
Met maar liefst 53 gram suiker per 100 gram maken deze frambozen-yoghurtballetjes elke desserttafel compleet… maar ook je suikerinname! 😲 Dat is meer suiker dan in een chocoladereep of een blikje frisdrank. Wees dus gewaarschuwd: deze ‘gezonde’ snack is eigenlijk een suikerbom!
Hoe maak je het gezonder?
Volg deze tips om een gezonde versie van droge yoghurt te maken:
- Gebruik ongezoete yoghurt: Kies bijvoorbeeld voor Griekse of IJslandse yoghurt die rijk is aan eiwitten.
- Kies gezonde toppings: Voeg noten, zaden, of (gevriesdroogd) fruit toe voor extra voedingswaarde.
- Let op de porties: Spreid de yoghurt dun uit voor hapklare stukken.
- Bevries in plaats van bakken: Dit behoudt de probiotica beter.
Nederland (61%) aan de top: Het gevaar van ultrabewerkte voeding in ons dagelijks dieet
Niet minder dan 61% van onze totale energie-inname komt uit ultrabewerkte voeding. Zo staan Nederlanders aan de top in Europa. Dit blijkt uit cijfers van verschillende onderzoeken.
In de afgelopen decennia is de consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen in Europa aanzienlijk toegenomen. Deze trend is ook duidelijk zichtbaar in Nederland en roept vragen op over de impact op de volksgezondheid en de mogelijke gezondheidsrisico’s.
[Read more…] about Nederland (61%) aan de top: Het gevaar van ultrabewerkte voeding in ons dagelijks dieetEiwitten: 10 redenen waarom je meer proteïne kan gebruiken
Eiwitten kunnen helpen om langer een verzadigd gevoel te behouden en zouden daarom in de basis behoren van een gezond dieet. Er is een algemeen consensus over het feit dat eiwitten essentieel zijn.
We bekeken 10 wetenschappelijk onderbouwde redenen om meer proteïne te eten.
Onderaan het artikel vind je ook belangrijke voedingsbronnen voor eiwitten.
Wanneer Creatine nemen: De voordelen én risico’s
Creatine is een populair en veelal onderzocht supplement in de wereld van sport en fitness. Het staat bekend om zijn vermogen om prestaties te verbeteren en spiergroei te bevorderen. Dit artikel overloopt:
- wat creatine is
- waarom je best creatine monohydraat neemt
- wanneer je het moet nemen
- wat de voordelen zijn
- wat de risico’s en bijwerkingen zijn
Oxidatieve stress: wat is dat en hoe kan ik het verminderen?
Je lichaam is de hele dag met allerlei processen bezig. Het zet voedingsstoffen om in bruikbare brandstoffen. Het herstelt wondjes, vernieuwd weefsels en nog veel meer. Oxidatieve stress komt van nature voor in het lichaam, en in dit artikel leggen we uit wat het is.
[Read more…] about Oxidatieve stress: wat is dat en hoe kan ik het verminderen?