Lange tijd ging de mythe rond dat Fransen, ondanks hun veelvuldig gebruik van vetstoffen in de keuken, weinig lijden aan hartkwalen. Dit zou te wijten zijn aan het drinken van rode wijn, meer bepaald aan het stofje resveratrol.
Ook al is deze mythe ondertussen ontkracht, toch kent resveratrol als mogelijke antioxidant heel wat gezondheidsvoordelen, vooral voor het hart- en vaatstelsel.
In wat volgt bespreken we wat dit stofje precies is en in welke voedingsmiddelen, naast rode wijn, je het nog vindt.
Wat is resveratrol?
Resveratrol is een biologisch actieve verbinding die wordt gesynthetiseerd door planten als bescherming tegen schadelijke straling.
Het is een stilbenoïde polyfenol, die twee fenolringen bezit die met elkaar verbonden zijn door een ethyleenbrug.
Resveratrol komt voor in twee isomere vormen, nameljk de cis- en trans-vormen. De trans-vorm is dominant en er worden verschillende biologische activiteiten aan toegeschreven.
Biobeschikbaarheid en absorptie
Resveratrol heeft een goede absorptie maar een lage biologische beschikbaarheid wanneer het oraal wordt ingenomen.
Interessant is ook de link tussen de absorptie tussen resveratrol en het circadiaan ritme. Het lijkt erop dat de concentratie in het bloed ‘s morgens hoger is dan ‘s middags, wat te wijten kan zijn aan verschillen in het dagritme van een van de belangrijkste metaboliseringssystemen van vrije resveratrol (P450-glucuronidatie). Bovendien neemt de circulatie van leverstoffen ‘s morgens af.((28 januari 2022, Resveratrol Research Breakdown | Examine.com))
Resveratrol in voeding
De volgende voedingsproducten of andere gangbare consumptiegoederen zijn een goede bron zijn van resveratrol:
- Rode druiven en (rode Bordeaux-)wijn
- Frambozen
- Pruimen
- Druiventomaten
- Açai bessen
- Pinda’s en pindaproducten
De volgende ingredienten worden vaak in voedingssupplementen gebruikt:
- Japanse duizendknoop
- Druivenpitextract
- Cissus Quadrangularis
- Witte moerbei
Bijwerkingen van resveratrol
Doorgaans zijn er geen bijwerkingen. Bij hoge dosissen, vooral in de vorm van supplementen, kunnen milde tot matige gastro-intestinale bijwerkingen ontstaan. Dit zijn misselijkheid, buikpijn, winderigheid en diarree.
Mogelijke interacties
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven dienen resveratrol in de vorm van wijn te vermijden. Andere vormen zijn wel veilig.
Door de oestrogene werking dienen vrouwen met een voorgeschiedenis van oestrogeengevoelige kankers (borst-, eierstok- en baarmoederkanker) resveratrolsupplementen te vermijden.
Interactie met het enzymsysteem cytochroom P450, vooral dan CYP3A4. Dit wil zeggen dat resveratrol het metabolisme van medicijnen en steroïden kan verstoren.((13 november 2021, Cytochroom P450))
Interactie met de transportereiwitten P-glycoproteïne, MRP2 en OAT1/OAT3. Meer specifiek zou resveratrol hun werking inhibiteren. Een andere uitleg is dat het zou concurreren met andere polyfenolen om transporteiwitten, waardoor zowel hun opname als potentiële synergetische effecten worden verminderd.
Resveratrol kan de aggregatie van menselijke bloedplaatjes belemmeren. Vermoedelijk kan een hoge inname in de vorm van supplementen zowel het risico op blauwe plekken als op bloedingen vergroten wanneer het wordt ingenomen samen met anticoagulantia, plaatjesaggregatieremmers en zelfs niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s).
Resveratrol gaat wel goed samen met andere bioflavonoïden zoals genisteïne en quercetine. Ook het samen nemen met calcium-D-glucaraat, Indole-3-Carbinol, curcumine en melatonine kunnen bepaalde gezondheidsvoorelen vergroten.((9 september 2018, Resveratrol: A Double-Edged Sword in Health Benefits))((11 juni 2015, Resveratrol | Linus Pauling Institute | Oregon State University))
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief: