Ouder worden is een natuurlijk proces waar niemand aan ontsnapt. Toch kunnen we ons verouderingsproces in zekere zin vertragen, en dit door de collageenaanmaak te stimuleren. Collageen zorgt er namelijk voor dat ons lichaam zijn structuur behoudt, zowel vanbinnen als vanbuiten.
Wil je een collageen boost? Voeg dan zeker onderstaande voedingsmiddelen toe aan je dieet!
Waarom kiezen voor collageen in voeding?
Collageen is een belangrijk eiwit dat zich bevindt in het bindweefsel van ons lichaam en zorgt voor structuur, elasticiteit en soepelheid van de huid en gewrichten.
Wanneer je gevarieerd eet met voldoende gezonde voeding, dan hoef je niet altijd een collageen supplement te nemen. Toch is het zo dat onze collageenaanmaak vanaf het 25ste levensjaar afneemt, wat betekent dat je dan heel wat meer collageen in voeding moet vinden, zodat je niet komt te kampen met een tekort.
Om het je gemakkelijk te maken, hebben we een lijst opgesteld met voeding vol collageen en voeding die de aanmaak van collageen stimuleert.
Voeding voor een flinke collageen boost
Een collageen dieet bestaat uit voeding die van nature collageen bevat. Het is een volkomen veilig dieet en zou kunnen bijdragen aan het uiterlijk van de huid. Meer onderzoek is nodig om de voordelen van collageen verder te bevestigen, maar het ziet er alleszins veelbelovend uit.
Ben je op zoek naar natuurlijk collageen in voeding, maar weet je niet meteen waar te beginnen? Voeg dan eens de volgende producten toe aan je boodschappenlijstje.
Runderbottenbouillon
De meeste collageen supplementen komen van grasgevoerde runderen, wat betekent dat rundvee een enorme bron is aan collageen. Runderbottenbouillon bevat een rijke hoeveelheid aan collageen type I, wat van belang is bij de huid, haar en nagels.
Vis
Een relatief grote hoeveelheid natuurlijk collageen bevindt zich voornamelijk in de huid en botten van vis. Dit betekent dat je, hoewel een stukje zalm heerlijk smaakt, best kiest voor vis zoals sardientjes. Dit visje eet je namelijk in zijn geheel op, met huid en al. Als je toch liever zalm op je bord hebt, probeer dan de huid van de zalm mee op te eten. Zo krijg je toch een kleine collageen boost binnen.
Kip met vel
Zoals bij vis, bevatten het vel en de botten van gevogelte een mooie portie natuurlijk collageen. Een studie uit 2019((September 2019, Novel Hydrolyzed Chicken Sternal Cartilage Extract Improves Facial Epidermis and Connective Tissue in Healthy Adult Females: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial)) toonde aan dat vrouwen tussen de 39 en 59 jaar minder rimpels en meer elasticiteit verkregen na het innemen van collageen supplementen uit het kraakbeen van kippen. Probeer dus eens een wekelijkse portie kip met vel te eten.
Orgaanvlees
Orgaanvlees zoals levert, hart, hersenen of nieren bevatten heel wat gezonde voedingsstoffen, waaronder collageen type I. Er zijn tal van manieren om dit vlees klaar te maken, dus zoek een recept dat je lekker vindt. Liever toch geen orgaanvlees? Dan kan je natuurlijk altijd opteren voor collageen supplementen.
Wat stimuleert de aanmaak van collageen?
Hierboven vind je een lijst met voeding waar veel collageen in zit. Dit is een goed begin, maar het is niet helemaal voldoende om de collageenproductie te ondersteunen. Je lichaam heeft namelijk nog andere bouwstoffen nodig. Gelukkig zijn er heel wat voedingsmiddelen die de aanmaak van collageen boosten.
Citrusvruchten
Vitamine C speelt een belangrijke rol in het proces van collageenaanmaak in ons lichaam. Vitamine C is namelijk nodig om aminozuren te synthetiseren en de collageenstructuur te stabiliseren. Het is moeilijk om extra collageen aan te maken of op te slaan als je onder een bepaald vitamine C-niveau komt.
Voorbeelden van citrusvruchten die vitamine C bevatten en de aanmaak van collageen stimuleren:
- Citroen
- Sinaasappel
- Limoen
- Grapefruit
Ander fruit zoals acerola, kiwi, aardbei, zwarte bessen én tomaten bevatten ook een hoog vitamine C-gehalte en ondersteunen de collageenaanmaak dus ook.
Eieren
Zit er collageen in eieren? Nee. Het celmembraan is het velletje tussen de schil en het eiwit en bevat collageen, maar dat belandt meestal in de vuilbak. Het eiwit bevat wel een stofje genaamd proline,((Oktober 2012, Effects of Egg White Protein Supplementation on Muscle Strength and Serum Free Amino Acid Concentrations)) een aminozuur dat nodig is voor de collageenaanmaak.
Peulvruchten
Bonen zijn een eiwitrijk voedingsmiddel dat vaak de aminozuren bevat die nodig zijn voor de collageensynthese. Bovendien zijn veel bonen rijk aan koper, een andere voedingsstof die nodig is voor de collageenproductie.
Voorbeelden van peulvruchten voor collageen:
- Kikkererwten
- Linzen
- Kidney bonen
- Witte bonen
- Kapucijners
- Tuinbonen
Knoflook
Knoflook bevat een hoog gehalte aan zwavel, een spoorelement dat helpt bij het aanmaken en voorkomen van de afbraak van collageen. Je hebt er mogelijks grote hoeveelheden van nodig om collageen te ondersteunen, maar het is alsnog een geweldige plant om wat meer toe te voegen aan je recepten.
Waar zit het meeste collageen in?
Collageen in voeding is voornamelijk te vinden in dierlijke producten, wat het soms wel eens moeilijk maakt voor mensen om voldoende collageen binnen te krijgen. Vegans krijgen over het algemeen minder collageen binnen, omdat er geen echt vegan collageen bestaat.
Zelfs bij een gezond en gevarieerd dieet, kan je moeite hebben met het toevoegen van bovenstaande voedingsmiddelen. Zeker na het 25ste levensjaar, wanneer de collageenaanmaak stilaan begint af te bouwen, is het niet altijd gemakkelijk om structuur en elasticiteit te behouden in de huid.
Een hoogwaardig gehydrolyseerd collageen supplement zonder onbekende en overbodige ingrediënten kan op een veilige manier bijdragen aan je dagelijkse collageen inname en bevat meestal ook het meeste collageen in een dosering.
Voeding is belangrijk, maar soms hebben we een duwtje in de rug nodig. Een supplement van rundercollageen, viscollageen of zelfs plantaardig collageen kan je helpen om aan die 2,5 tot 15 gram collageen per dag te komen.