Maag- of buikpijn na de maaltijd kunnen worden opgewekt door voeding of door spijsverteringsproblemen. In wat komt bespreken we de verschillende oorzaken van pijn na de maaltijd.
1. Te veel eten veroorzaakt maagpijn
Wanneer je te veel of te snel eet, kan je pijn in de maagstreek krijgen. Dit is een manier van je lichaam om je te signaleren dat je moet stoppen met eten omdat er plots meer voedsel in je lichaam aanwezig is dan je systeem kan verwerken. Het kan ook een teken zijn dat je lichaam begint uit te drogen bij het afbraakproces.
Probeer minder én trager te eten.
2. Voedselintoleranties kunnen maagpijn veroorzaken
Bepaalde soorten voedsel kunnen ongemakken teweegbrengen. Sterk gekruid en pittig voedsel kunnen de oorzaak zijn van maagkrampen, net als voedselvergifting. Dit laatste gaat vaak gepaard met gevoelens van walging, braken, en soms diarree en stevig zweten.
Probeer voedsel dat reacties uitlokt te vermijden.
3. Pijn in de hartstreek
Wanneer een je gevoelig bent voor bepaalde stoffen kan dit leiden tot pijn in de hartstreek. Dit kan aanvoelen als een pijnlijke of brandende sensatie in de regio van de borst en wordt vaak verkeerdelijk voor een hartprobleem gehouden.
Laat een cardiologische check-up doen indien het zich herhaalt.
4. Pijn door constipatie
Mensen die al dagenlang onvoldoende darmbewegingen hebben gehad kunnen lijden aan harde stoelgang, wat zorgt voor een druk op het verteringssysteem. Dit kan pijnlijker worden na het eten omdat het spijsverteringsstelsel langzaam vol raakt.
Drink veel meer (water) (voor de maaltijd).
5. Pijn door lactose-intolerantie
Lactose-intolerantie is voornamelijk een intolerantie tegenover zuivelproducten. Je lichaam kan in dat gevoel maar moeilijk lactose afbreken. Na het eten en drinken van voedingsstoffen zoals melk, yoghurt, ijs en kazen krijg je dus een opgeblazen en ongemakkelijk gevoel.
Eet lactosevrij gedurende 6 weken en trek dan je conclusies.
6. Intestinale obstructie
Een blokkade in je kleine darm of je endeldarm kan ervoor zorgen dat voedsel niet meer kan bewegen. Een obstructie kan worden veroorzaakt door het stuk voedsel dat niet goed werd afgebroken door het lichaam, of door adhesie, een tumor of een hernia. Wanneer je krampen hebt direct na het eten of een waterachtige stoelgang kan dit een indicatie zijn dat je ingewanden (gedeeltelijk) geblokkeerd zijn.
Contacteer je arts in geval van intestinale obstructie.
7. Een ontsteking aan het bekken
Een ontsteking ter hoogte van de bekkenorganen ontstaat wanneer de organen van het voortplantingssysteem, zoals de baarmoeder, de eierstokken of de prostaat, worden aangetast. Een dergelijke ontsteking kan worden veroorzaakt door een bacteriële infectie, meestal opgelopen tijdens seks. Wanneer je maag en je ingewanden vol raken na het eten, kan dit zorgen voor extra druk op de ontstoken organen, wat op zijn beurt leidt tot pijn.
Ga ten rade bij je arts voor een gepast supplement.
8. Pijn door diverticulitis
Diverticulitis wordt veroorzaakt wanneer de wand van de dikke darm verzwakt, waardoor kleine uitstulpingen ontstaan. Deze zwakke punten staan bekend als divertikels en ze kunnen deeltjes van de stoelgang verzamelen, waarna pijnlijke ontstekingen optreden. Deze pijn is bijzonder prominent aanwezig na het eten, wat kan leiden tot krampen vooral aan de linkerkant van de regio van de maag.
Ga ten rade bij je arts voor een gepast supplement.
9. Pijn door galstenen
Galstenen komen voor wanneer de gal in de galblaas verhardt. Pijn veroorzaakt door galstenen uit zich aan de rechterkant van de buikspieren, wat zich verder kan uitbreiden naar de rug en naar de rechterschouder. Deze pijn kan na de maaltijd, zeker een vette maaltijd, verergeren.
Ga ten rade bij je arts voor een gepast supplement.
10. Appendicitis en pancreatitis
De appendix zit aan het begin van de dikke darm, en dit kan na het innemen van voedsel bacteriën mee opnemen tijdens het verteringsproces, wat soms leidt tot ontstekingen. Pijnscheuten kunnen optreden in de lagere rechter regio van de buik, zeker na een maaltijd. Wanneer de infectie zich verder doorzet kunnen koorts, constipatie en misselijkheid optreden.
Ook de pancreas kan ontsteken wanneer de enzymen uit het verteringsysteem de weefsels aanvallen. Deze pijn zal gradueel beginnen in de bovenste regio nabij de maag en zich in de buikzone na de maaltijd verder verspreiden.
In beide gevallen contacteer je zo snel mogelijk je dokter.
Hoe kan je pijn na de maaltijd voorkomen?
Als je soms last hebt van een milde maagpijn na het eten, dan kan je een aantal nuttige stappen ondernemen
- Drink steeds voldoende water om niet uit te drogen en de spijsvertering te ondersteunen.
- Vermijd vast voedsel gedurende enkele uren, zeker wanneer je hebt moeten braken.
- Vermijd het voedsel dat de oorzaak is geweest van het ongemak. Vermijd ook alcohol en koolzuurhoudende dranken.
- Neem geen ontstekingsremmers wanneer je de oorzaak van je digestieve ongemak niet hebt kunnen vaststellen, want deze zijn allemaal belastend voor het maagslijmvlies.
Wanneer naar de dokter met buikpijn?
- Bij langdurige ongemakken (meer dan een week)
- Bij verlies van je eetlust op lange termijn
- Bij vaginale bloedingen
- Bij onverklaarbaar gewichtsverlies
- Bij langdurige diarree
- Bij langdurige zure oprispingen of een brandend gevoel
- Bij extreme pijn
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief: