Een van de meest voorkomende soorten pijn is hoofdpijn. Eigenlijk is hoofdpijn een verzamelnaam voor pijn aan het hoofd, want hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben.
Van een flinke, je aan bed kluisterende migraine, tot een vervelende spanningshoofdpijn tot het hebben van lichte hoofdpijn na een lange dag naar je beeldscherm turen: het zijn allemaal vormen van hoofdpijn. Om wat voor soort hoofdpijn het ook gaat, het geeft allemaal een pijnlijk gevoel in het hoofd.
Primaire hoofdpijnsoorten
Hoofdpijn is onder te verdelen in primaire en secundaire hoofdpijn. Bij primaire hoofdpijn is het hebben van de hoofdpijn het hoofdsymptoom. Primaire hoofdpijnsoorten kunnen wel weer verschillende benamingen hebben, zoals spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn en migraine.
Spanningshoofdpijn
Een van de meest voorkomende soorten hoofdpijn is spanningshoofdpijn. Hierbij voelt het alsof er een strakke band om het hoofd zit. Deze hoofdpijn kenmerkt zich door een kloppende, doffe, drukkende pijn in de schedelhuid. Soms gaat het gepaard met misselijkheid. Bij inspanning (lopen, bukken, denken) wordt de pijn erger.
Spanningshoofdpijn ontstaat door een slechte zithouding, angst of stress. Vaak gaat het samen met spierpijn in de nek en rug, welke door een te ingespannen werkhouding wordt veroorzaakt. Deze vorm van hoofdpijn kan binnen een half uur verdwijnen, maar ook enkele dagen aanhouden.
Clusterhoofdpijn
Het komt minder voor dan migraine of spanningshoofdpijn, maar is net zo vervelend: clusterhoofdpijn. Bij dit type hoofdpijn ervaar je een heftige hoofdpijn aan één kant van het hoofd (in een cluster). Het kan gepaard gaan met een rood, tranend oog en hevige pijnen.
Clusterhoofdpijn komt in een snelle aanval die ongeveer een kwartier tot drie uur kan aanhouden. Soms heb je er dagelijks last van (chronische clusterhoofdpijn) maar het kan ook in vaste periodes voor komen en vervolgens tussen de drie en zestien weken aanhouden.
Het kan voorkomen bij mensen die roken en alcohol gebruiken. Ook wordt het vaker bij mannen gezien dan bij vrouwen. Waarom het ontstaat is niet duidelijk, maar het kan iets met de biologische klok te maken hebben.
Migraine
Migraine is de derde heftige vorm van hoofdpijn en deze komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het kan ontstaan door het samentrekken van de slagaderen, gevolgd door een verwijding zowel in als buiten de hersenen. Maar het komt ook voor bij hormoonwisselingen, hevige spanning en het kan getriggerd worden door de zon en bepaalde voeding. Migraine bestaat meestal uit vier fasen:
- Fase 1: de voortekenen laten zich zien, zoals een stijve nek en stemmingsveranderingen;
- Fase 2: de ‘aura’-fase waarbij er stoornissen in het gezichtsveld ontstaan met lichtvlekken, een verdoofd gevoel en tintelingen;
- Fase 3: de hoofdpijnfase met een felle, bonzende, kloppende pijn aan één kant van het hoofd. Hierbij komen andere klachten kijken, zoals overgevoeligheid voor licht, geur en geluid, duizeligheid, misselijkheid en overgeven;
- Fase 4: de hoofdpijn vermindert en maakt plaats voor een stevige vermoeidheid. Dit kan tot twee dagen aanhouden.
Bij migraine kunnen pijnstillers helpen, net als verblijven in een donkere, koele kamer met zo min mogelijk prikkels.((15 april 2020, Headache Pain: When to Worry, What to Do))
Andere vormen van hoofdpijn
Hoofdpijn kan ook ontstaan, omdat je te weinig hebt gegeten of gedronken. Zorg ervoor dat je op tijd eet en voldoende water drinkt (anderhalf tot twee liter per dag). Vooral na inspanning, zoals sporten, is het heel verstandig om goed te drinken om deze vorm van hoofdpijn te voorkomen. Verder kun je nog door inspanning hoofdpijn krijgen (zoals na het sporten) of hoofdpijn krijgen door druk op je hoofd na seks.
Last van hoofdpijn door de zon? Draag dan een pet of hoed en een zonnebril. Dat helpt tegen het knijpen met de ogen en het beschermt je hoofd.
Secundaire hoofdpijn
Hoofdpijn kan ook een symptoom zijn van een andere aandoening en heeft vaak een medische achtergrond. Deze vorm van hoofdpijn wordt secundaire hoofdpijn genoemd. Secundaire hoofdpijn kan ontstaan door:
- Een klap op het hoofd;
- Knijpen met de ogen voor beter zicht;
- Hoofdpijn veroorzaakt door een zonnesteek of zonuitputting;
- Hoofdpijn bij verkoudheid, griep of een (voorhoofds)holteontsteking;
- Kiespijn;
- Een aandoening in de hersenen, zoals een tumor, hersenbloeding of hersenschudding;
- Pijn als gevolg van een behandeling aan het hoofd of vaccinatie.
Uiteraard is het mogelijk dat primaire en secundaire hoofdpijn hand in hand gaan. Bijvoorbeeld dat je last hebt van spanningshoofdpijn door een verkoudheid of van migraine door menstruatie of een behandeling bij de tandarts.((2013, The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition (beta version)))((16 mei 2010, Prevalence of headache in Europe: a review for the Eurolight project))((2021, Headache – The Migraine Trust))
Oorzaken van hoofdpijn
Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben. De ene keer hoort het bij een verkoudheid of griep, de andere keer is spanning echt de boosdoener. Ook het drinken van alcohol, hormoonschommelingen, verminderd zicht, gebits- of kaakproblemen, een slechte houding, slaapgebrek, verkeerde voeding, te weinig drinken en zelfs medicatie kan hoofdpijn in de hand werken.
Als je regelmatig last hebt van hoofdpijn dan is het aan te raden om eens een dagboekje bij te houden. Wat heb je gedaan, gegeten en gevoeld? Had je last van stress? Was je geschrokken of moet je ongesteld worden? Kreeg je er hoofdpijn van en zo ja hoe erg? Door dit bij te houden kun je inzicht krijgen in je hoofdpijnpatroon en er wellicht iets aan doen.
Pijnstilling, fysiotherapie en leefstijl aanpassen
Heb je hoofdpijn? Dan wil je daar het liefst zo snel mogelijk van af. Met pijnstillers is dat mogelijk. Er zijn verschillende soorten pijnstillers op de markt, zoals paracetamol, ibuprofen, naproxen, acetylsalicylzuur (aspirine) en paracetamol met coffeïne. Welke je kiest is afhankelijk van wat voor jou goed helpt. Zorgt de hoofdpijn voor misselijkheid en overgeven, dan zijn er paracetamolzetpillen die kunnen helpen de pijn te bestrijden.
Let wel: er bestaat ook een vorm van pijnstillerafhankelijke hoofdpijn. Juist door het langdurig gebruiken van pijnstillers, kan de hoofdpijn juist terugkomen of verergeren. Gebruik je veel pijnstillers? Stop daar eens mee en probeer wat anders aan te passen in je leefstijl om de hoofdpijn te verminderen. Een huisarts kan hier ook zeker bij helpen.
Wist je dat fysiotherapie kan helpen bij hoofdpijn? Als je hoofdpijn wordt veroorzaakt door een verkeerde houding bijvoorbeeld, dan kun je aanleren anders te zitten of te staan. Dat kan aanzienlijk helpen bij bijvoorbeeld spanningshoofdpijn.
Het aanpassen van je leefstijl kan zeker bijdragen aan het verminderen van hoofdpijn. Probeer goed te ontspannen, slaap genoeg en probeer spanningen van je af te zetten. Gezond eten, minder alcohol drinken en stoppen met roken helpen hoofdpijn tegen te gaan. Heb je een stressvolle dag gehad? Kies dan voor een lekkere thee in plaats van wijn, doe aan yoga, ga hardlopen of neem een warme douche. Het kan allemaal helpen je hoofdpijn te voorkomen.
Eten en drinken bij hoofdpijn
Wanneer je weet dat je van teveel koffie hoofdpijn krijgt, dan is het belangrijk om daar minder van te drinken. Dat geldt ook voor het gebruik van alcohol (vooral rode wijn). Dit zijn slechts twee van de vele voedingsmiddelen die een hoofdpijnaanval in de hand kunnen werken. Chocolade, teveel nitraten in gerookte vis of gerookt vlees en oude kaas kunnen bijvoorbeeld migraines veroorzaken. Vermijd dus deze triggers en vervang ze door fruit en groente bijvoorbeeld. Drink altijd voldoende water, vooral als je hoofdpijn hebt.
Naar de huisarts
Blijft hoofdpijn dagen aan, heb je veel last van migraine na het eten van bepaalde voedingsmiddelen en wordt het leven met hoofdpijn ondraaglijk? Raadpleeg dan je huisarts. De huisarts kan namelijk constateren of er iets anders aan de hand is en eventueel een andere behandeling voorschrijven.((2021, Soorten hoofdpijn – Alles over hoofdpijn))((11 april 2020, Headache: Types and Location))
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief: