Ongezonde voeding, weinig bewegen, te weinig slapen en antibiotica nemen – het zijn maar enkele voorbeelden van factoren die je darmgezondheid bedreigen. Je lichaam stuurt je vaak subtiele signalen wanneer er iets verkeerd gaat:
1. Je hebt last van humeurschommelingen, angsten of depressies
De neurotransmitter serotonine, die vooral in je darm wordt aangemaakt, speelt een rol in het regelen van je humeur. Om serotonine te kunnen aanmaken, heeft je lichaam tryptofaan nodig, en dat haalt het uit voeding zoals bananen, gevogelte en zuivel. Gebeurt dat niet, dan ga je minder serotonine aanmaken.
2. Je krijgt te maken met aanhoudende stress
De wetenschap suggereert een wederkerige relatie tussen stress, dieet en het darmmicrobioom, in die zin dat je in tijden van stress minder goede bacteriën in je lijf hebt. Dat je bij stress vaak ongezond gaat eten zal als gevolg dat aantal goede bacteriën nog meer doen dalen.[1]
3. Opgeblazenheid, gas, constipatie, diarree of buikpijn zijn dagelijkse kost
Wanneer het evenwicht in je darm verstoord is, kamp je vaak met een opgeblazen gevoel, gasvorming, pijn, diarree of constipatie. Het lichaam geeft hiermee aan dat de verhouding tussen goede en slechte bacteriën niet meer in balans is. Koen Venema van de Universiteit van Maastricht vertelt ons wat meer over het darmmicrobioom.
4. Je hunkert naar suiker en snoep
De slechte bacteriën in je darmen houden ongelofelijk veel van suiker. Hoe meer suiker je eet, hoe groter de overlevingskans van die bacteriën. Op termijn kunnen die bacteriën je darmwand aantasten, wat kan leiden tot allerlei ontstekingen.
5. Je bent vaak ziek of verkouden
Vaak ziek zijn is een teken van een verstoorde darmmicrobioom. Een gevarieerd voedingspatroon, bij voorkeur rijk aan plantaardige voedingsmiddelen, helpt om de gezonde bacteriën te voeden en hun populaties in stand te houden.
6. Je kan bepaalde voeding maar moeilijk verdragen
Voedselintoleranties houden in dat je lichaam bepaalde voedingsmiddelen (zoals lactose) moeilijk verteert. Verwar ze niet met voedselallergieën waarbij je immuunsysteem in actie treedt. Voedselintoleranties geven vaak aan dat je darmgezondheid niet optimaal is.
7. Je stoelgang is anders dan normaal
Van drie keer per dag tot drie keer per week. Wat normaal is, is voor iedereen anders. Komt de grote boodschap echter veel vaker of veel minder dan anders, dan probeert je darm waarschijnlijk iets te zeggen.[2] Poepdokter Nienke Gottenbos weet er alles over.
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief:
Bronnen