Sinaasappelsap is al jaren een geliefde keuze voor liefhebbers van vruchtensappen. Veel mensen beschouwen het als een gezonde bron van vitamines en mineralen, maar alleen als het versgeperst is. Bewerkt sinaasappelsap uit de supermarkt is namelijk nep en zit vol troep. Maar is dat wel zo?
Wij zochten voor je uit waarom bewerkt sinaasappelsap helemaal niet zo’n boosdoener is als we allemaal dachten.
Misvatting 1: Bewerkt sinaasappelsap is geen echt vruchtensap
Een veel voorkomende misvatting is dat bewerkt sinaasappelsap dat we van de schappen in de supermarkt halen geen echt vruchtensap is. In werkelijkheid is vruchtensap een beschermde term, en daar wordt nogal op gecontroleerd. Als een verpakking dus aangeeft dat het vruchtensap bevat, dan mag de producent niets anders dan 100% vruchten aanbieden. Dit geldt dus ook voor sinaasappelsap.
Misvatting 2: Bewerkt sinaasappelsap is extreem suikerrijk
Hoewel bewerkt sinaasappelsap natuurlijke suikers bevat, zoals fructose, bevatten de meeste commerciële varianten vandaag de dag geen toegevoegde suikers. Het suikergehalte in bewerkt sinaasappelsap is dus vergelijkbaar met dat van verse sinaasappels. Om dit vast te kunnen stellen, hebben we de voedingswaardes van een aantal sinaasappelsappen vergeleken met die van versgeperst sinaasappelsap.
Voedingswaarden per 100 ml | AH Sinaasappelsap | Minute Maid Sinaasappelsap | Appelsientje Sinaasappel | Vers geperst sinaasappelsap |
Kcal | 40 | 42 | 41 | 44 |
Koolhydraten (g) | 8,7 | 8,7 | 8,6 | 9,1 |
Suiker (g) | 8,7 | 8,7 | 8,6 | 9,1 |
Vetten (g) | 0 | 0 | 0 | 0,1 |
Eiwitten (g) | 0,7 | 0,7 | 0,7 | 0,6 |
Vitamine C (mg) | 24 | 12 | 33 | 48 |
Zoals je ziet, is er naast het vitamine C-gehalte niet zo’n groot verschil tussen vers en bewerkt sap.
Dit zijn natuurlijk enkele voorbeelden, maar er zijn tal van verschillende sappen te verkrijgen. Probeer dus best altijd naar de ingrediëntenlijst te kijken. Hier geldt de vuistregel: vermijd bewerkte producten met meer dan 5 ingrediënten of ‘moeilijke namen’ (zoals E-nummers). Deze regel kan je trouwens toepassen op je volledige winkelkar om te vermijden dat je te veel bewerkte stofjes binnenkrijgt!
Voordelen van bewerkt sinaasappelsap
- Vitamine C: Bewerkt sinaasappelsap is nog steeds een bron van vitamine C, wat essentieel is voor een gezond immuunsysteem.
- Gemak: Bewerkt sinaasappelsap is gemakkelijk verkrijgbaar en handig voor mensen die geen tijd hebben om verse sinaasappels te schillen en persen.
- Hoge voedingswaarde: Omdat het sap meestal (niet altijd!) direct wordt geperst en verpakt, behoudt het enkele van de voedingsstoffen van de sinaasappel.
- Variatie: Bewerkt sinaasappelsap kan worden verrijkt met extra voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine D.
Waarom je toch best de sappen links laat liggen
Zoals te zien in de bovenstaande tabel, verschillen de voedingswaarden in sinaasappelsappen niet zo erg van elkaar. Een glaasje sap af en toe kan geen kwaad, maar je lichaam verwerkt de voedingsstoffen van sinaasappels veel beter als je er eerst goed op kauwt en dan het fruit doorslikt. Het wordt dus niet aangeraden om je dagelijkse portie fruit te vervangen door sappen.
Even samengevat
Bewerkt sinaasappelsap is niet zo ongezond als sommigen misschien denken. Het bevat nog steeds enkele voordelen van hele sinaasappels, inclusief vitamine C en andere essentiële voedingsstoffen.
Het bevat ook niet per se meer suiker dan vers sap, aangezien bewerkt sinaasappelsap tegenwoordig meestal vrij is van toegevoegde suikers.
Vergeet niet dat hele sinaasappels nog steeds alle voordelen hebben, waaronder vezels. Je kan gerust afwisselen, maar sinaasappelsap (of ander sap) mag je dagelijkse fruitbehoeften niet vervangen.
Smaken verschillen ook. De een houdt van vers sap en de ander houdt van een drankkarton jus d’orange. Zolang je een gezond en gevarieerd eetpatroon hebt, kan een sapje af en toe geen kwaad.