Kamp je met een gebrek aan concentratie? Gaat het leren van nieuwe zaken traag? Je lichaam probeert je waarschijnlijk iets te vertellen.
Concentratie en onze hersenen
De hersenen bestaan uit miljarden zenuwcellen, de zogenaamde neuronen. Deze cellen verzamelen en verzenden elektrochemische signalen die onze gedachten en motorische functies activeren. De hersenschors is het deel van de hersenen dat verbonden is met ons geheugen, denken, aandacht, waakzaamheid en bewustzijn. Ook concentratie speelt hier een rol.((7 mei 2021, The Brain’s Ability to Concentrate))
Waar kinderen zich gemakkelijker kunnen concentreren en zaken kunnen onthouden, is dat voor volwassenen minder evident. Bij het ouder worden hebben we ook meer problemen met irrelevante stimuli wegfilteren. En ook het brein raakt als eens moe.
Waarom ervaren we hersenmist?
Hersenmist of ‘brain fog’ is gewoon een term om een gebrek aan concentratie te beschrijven. Die gebrek aan focus is vaak te wijten aan onderliggende aandoeningen, bijwerkingen van medicatie, te veel alcohol drinken, depressie, stress, hormonale veranderingen en een overload aan informatie.((29 februari 2020, 10 reasons why you can’t concentrate))
Aandacht en concentratie verbeteren
Doe aan mindfulness. Mindfulness gaat over het richten van de aandacht op het huidige moment. Het beoefenen van mindfulness programmeert de hersenen zodanig dat de aandacht sterker is in het dagelijks leven. Elke dag aan mindfulness doen helpt om je concentratie te verbeteren.
Doe aan cognitieve training. Denkspelletjes, bijvoorbeeld via de computer, kunnen helpen om je reactiesnelheid en aandacht te verbeteren. Je best doen om een steeds hoger niveau te bereiken in dergelijke spelletjes, heeft positieve effecten op je concentratievermogen, en kan zich vertalen naar het dagelijkse leven.
Streef een gezondere levensstijl na. Veel aspecten van een gezonde levensstijl kunnen de aandacht helpen, vooral dan slaap en lichaamsbeweging. Beweging verhoogt de beschikbaarheid van hersenchemicaliën die nieuwe hersenverbindingen bevorderen, stress verminderen en de slaap verbeteren. Slapen vermindert stresshormonen die schadelijk kunnen zijn voor de hersenen, en ruimt eiwitten op die de hersenen beschadigen.((1 oktober 2020, Tips to improve concentration))
Vitaminetekort en concentratieproblemen
Ons lichaam vereist een constant balans van bepaalde stofjes om goed te kunnen functioneren. We kunnen wel eens kort omgaan met tekorten, met op lange termijn zullen ze zich uiten in bijvoorbeeld concentratieproblemen en leerproblemen.
Zo spelen de mineralen jodium en ijzer een rol bij de concentratie. Ook magnesium, dat bovendien helpt om vermoeidheid te verminderen, heeft een positieve invloed op de leerprestaties en het concentratievermogen.
De B-vitamines staan ervoor bekend dat ze de energieniveaus in het lichaam optimaal houden. Vooral de vitamines B3 (niacine), B6, B8 (biotine) en B12 spelen een belangrijke rol bij de leerprestaties en het concentratievermogen.
Zink is, tot slot, een spoorelement die van alle markten thuis is. Zink beschermt je tegen stress, is goed voor je geheugen, en draagt bij tot een gezond leervermogen. Ook zorgt zink ervoor dat je weerstand optimaal blijft.((2022, EU Register of nutrition and health claims made on foods))
Een bloedtest door je huisarts kan aanwijzen of je een vitaminetekort hebt. Ga nooit op eigen houtje aanvullen met vitamines of mineralen; een teveel kan schadelijk zijn.
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief: