Collageen wordt op de markt verkocht als wondermiddeltje dat de huid jonger maakt en de spieren soepel houdt. Bijna te mooi om waar te zijn, zou je misschien denken. Wij gingen op zoek naar de mogelijke bijwerkingen en gevaren van collageen supplementen. Spoiler alert, je kan meestal met een gerust hart collageen innemen.
In dit artikel lees je:
- Collageen in het kort
- Of collageen bijwerkingen heeft
- Welke symptomen teveel collageen kent
- De gehydrolyseerde collageen waarschuwing
Wat is collageen?
Collageen is een belangrijk eiwit dat veel voorkomt in ons lichaam. Dit eiwit bestaat uit aminozuren en peptiden, een soort bouwstenen die de huid versterken en tekenen van veroudering verminderen.
Vanaf het 25ste levensjaar begint je lichaam de aanmaak van collageen stilaan af te bouwen. Dit betekent dus ook dat het verouderingsproces langzaamaan in gang wordt gezet. Omdat het lichaam minder collageen aanmaakt, lijkt het logisch om via collageen suppletie en voeding de aanmaak van dit belangrijk eiwit te ondersteunen.
In het artikel over wat is collageen gaan we dieper in op de materie.
Zijn er collageen bijwerkingen?
Aangezien collageen een lichaamseigen eiwit is, wat betekent dat ons lichaam het zelf aanmaakt, zijn er niet meteen collageen bijwerkingen die we kunnen vaststellen. Wel is het zo dat sommige collageen supplementen extra toegevoegde stoffen bevatten, en daar kan het mis gaan.
- Wisselwerking op medicijnen
Er zijn bijvoorbeeld collageen poeders of collageen pillen die bepaalde kruidenextracten bevatten. Deze extracten kunnen een al dan niet negatief effect hebben op medicijnen of zijn misschien niet veilig in het geval van aandoeningen of zwangerschap.
Andere collageen supplementen bevatten dan weer hoge dosissen van stoffen zoals biotine of hyaluronzuur. Dit vormt niet meteen een gevaar op de algehele gezondheid, maar het kan wel weer een wisselwerking hebben met medicijnen.
- Gevaarlijke of illegale ingrediënten
Erger nog, je vermijdt best supplementen met onbekende ingrediënten of toegevoegde stoffen. De kans is klein dat je collageen supplement gevaarlijke stoffen bevat als je koopt van betrouwbare merken die kwaliteit hoog in het vaandel houden.
- Allergische reacties
Een collageen supplement mag dan nog zo betrouwbaar zijn, het kan onveilig zijn als je een voedselallergie hebt.
Wanneer je een vis- of schaaldierenallergie hebt, blijf je dus beter weg van marine collageen. De viscollageen bijwerkingen kunnen onaangenaam zijn, maar je kan altijd proberen om rundercollageen of plantaardig collageen te gebruiken.
Het kan zich ook voordoen dat je allergische reacties hebt op een bepaald ingrediënt dat werd toegevoegd aan het supplement. Het probleem ligt dan niet per se bij collageen op zich, maar eerder aan de toevoegingen. In dit geval kan collageen innemen gevaarlijk zijn, dus controleer altijd goed de ingrediëntenlijst vooraleer je een supplement koopt.
- Hoofdpijn
Een heel wat minder voorkomende bijwerking van het innemen van collageen supplementen is kloppende hoofdpijn. Volgens onderzoek zou dit te wijten kunnen zijn aan een verhoogde inname van glutaminezuur. Dit is een van de natuurlijk voorkomende aminozuren die we in collageen kunnen terugvinden. Hoewel dit geen ernstige bijwerking is of een gevaar vertoont, kan de hoofdpijn wel vervelend zijn.
- Vieze smaak
Het laatste in de lijst is niet zozeer een bijwerking, maar eerder een ongewenst effect. Sommige collageen poeders hebben een nogal vieze nasmaak, wat te wijten is aan de oorsprong van het collageen. Hoogwaardige collageen supplementen zijn doorgaans smaakloos en kan je dus zonder problemen in je voeding of drank mengen.
Wat zijn de symptomen van teveel collageen?
Gelukkig gaat het innemen van een collageen supplement veelal gepaard met weinig bijwerkingen of negatieve symptomen. Het is dus een vrijwel volkomen veilig supplement (tenzij je ernstig allergisch bent aan vis en je kiest voor marine collageen) en een teveel collageen is in het algemeen geen probleem.
Toch zijn er een aantal gevallen gerapporteerd van spijsverteringsproblemen na een ‘overdosis’ collageen. Of dit als reactie was op collageen op zich, of eerder op de toegevoegde en misschien kunstmatige stoffen, is niet volledig duidelijk. Daarom wordt aangeraden om te kiezen voor een puur collageen supplement zonder al te veel extra ingrediënten.
Kies ook voor de juiste vorm van het supplement. Gehydrolyseerd collageen betekent dat de collageenpeptiden bestaan uit kleinere deeltjes, wat ervoor zorgt dat ze beter worden opgenomen in ons lichaam. Dit verkleint de kans op spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen buik of een afwijkende stoelgang. Gehydrolyseerd collageen waarschuwingen zijn dus niet aan de orde in dit geval. Ook houd je je best aan de aanbevolen dosering zoals vermeld staat op de verpakking of bijsluiter.
Ook interessant: Hoeveel collageen moet ik innemen om resultaat te krijgen?
Is een collageen waarschuwing aan de orde?
Collageen is een belangrijk eiwit dat van nature voorkomt in ons lichaam en zorgt voor strakheid, stabiliteit en elasticiteit in de huid. Vanaf je 25ste neemt de aanmaak van collageen af en kan je dus opteren om een supplement te nemen. Er bestaan verschillende collageen poeders of pillen op de markt.
Het innemen van collageen supplementen is zo goed als volkomen veilig en biedt weinig neveneffecten. De collageen supplement bijwerkingen zijn dus miniem. Bij gekende allergieën kies je als consument voor de best mogelijke optie door zorgvuldig het etiket te lezen om zo ongewenste of onbekende stoffen te vermijden. Hoofdpijn of een vieze nasmaak zijn twee negatieve effecten die zelden optreden, zeker als je kiest voor een hoogwaardig supplement van goede kwaliteit.