Zoals alle gezondheidstrends is ook glutenvrij eten een mainstream trend geworden. We gaan alsmaar minder producten met gluten eten omdat we geloven dat gluten slecht zijn. Maar klopt dit effectief?
Wat is gluten?
Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, spelt, rogge, gerst, gort, emmer en kamut. Het zit ook in alle producten die hiervan zijn gemaakt, zoals brood en pasta. Gluten zit echter in minder voor de hand liggende producten zoals soep, saus, snoep, ijs of bier. Haver is oorspronkelijk glutenvrij, maar wordt tijdens de verwerking vaak besmet met gluten.((2021, Wat is gluten?))
Wanneer is glutenvrij eten nuttig en wanneer niet?
Behoor jij tot een van die mensen die spontaan buikpijn, spijsverteringsproblemen of een allergische reactie krijgt na het eten van gluten? Dan lijd je hoogstwaarschijnlijk aan glutenintolerantie, een tarweallergie of coeliakie, en is een glutenvrij dieet effectief nuttig. Heb je daar echter helemaal geen last van, dan heeft het niet zoveel nuttig om gluten uit je dieet te schrappen.
Glutenarme graanalternatieven
Heb je effectief last van gluten, maar eet je je dagelijkse sneetje brood niet missen? Er zijn enkele granen die weinig gluten bevatten:((18 maart 2021, Gluten-free diet))
- Amarant
- Arrowroot
- Boekweit
- Maïs (maïsmeel, grutten en polenta met glutenvrij label)
- Lijnzaad
- Glutenvrij meel (uit rijst, soja, maïs, aardappelen of bonen)
- Gierst
- Quinoa
- Rijst, inclusief wilde rijst
- Sorghum
- Soja
- Tapioca (cassavewortel)
- Teff
Let in ieder geval altijd goed op de labels op verpakkingen. Staat er geen ‘glutenvrij’ of geen ‘Crossed Grain’-label op de verpakking? Dan bevat je product wellicht gluten.((2021, Hoe herken ik glutenvrije producten?))
Om kort samen te vatten: een glutenvrij dieet is enkel nuttig als je geen gluten kunt verdragen. Is dat niet zo, dan is er geen reden om gluten te vermijden. Volle granen bevatten namelijk heel wat vitaminen en mineralen.
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief: