Rood vlees, zoals dat van runderen, varkens, schapen en paarden, zou kanker veroorzaken. Vooraleer we snelle conclusies trekken, bekijken we het onderzoek.
Waar de mythe vandaan komt
Van sommige verbindingen, waaronder polyaromatische koolwaterstoffen in gerookt vlees, is vastgesteld dat zij het genoom beschadigen, en beschadiging van het genoom is de eerste stap naar mogelijke kanker. Maar veralgemeningen zijn snel gebeurd…
Wat het onderzoek zegt over rood vlees
Naast de link met kanker, suggereert het huidig bewijs dat bewerkt rood vlees een groter risico op kanker stellen voor mensen met een algemeen ongezond dieet en levensstijl.[1] Een grootschalige studie uit 2007 spreekt over kanker van de darm, de longen, de slokdarm en de lever.[2]
Daarnaast bevat rood vlees veel meer verzadigde vetzuren dan wit vlees. Verzadigde vetzuren worden vaak gelinkt aan hartziekten. Ook de stof Trimethylamine N-oxide, die wordt vrijgemaakt door darmbacteriën tijdens de vertering, verhoogt cholesterolafzetting in de aderen en zo ook de kans op hartziekten.[3]
Tot slot zijn er aanwijzingen dat het eten van veel rood vlees het risico op diabetes type 2 kan verhogen, vooral als dat rood vlees sterk verwerkt is.[4]
Waarom rood vlees wel gezond kan zijn
Schikken we van gezond naar ongezond, dan hebben we biologisch rood vlees, standaard rood vlees en verwerkt rood vlees. Worsten, salami en spek kan je maar beter vermijden, en de consumptie van vlees uit megastallen dien je te beperken. Vlees van dieren die vrij mochten grazen en geen antibiotica kregen, kan net voedzaam zijn.
Rood vlees bevat een gemiddeld aantal calorieën en proteïnen, alsook vitamine B3, B6, B12, ijzer, zink en selenium. Daarnaast is biologisch rood vlees rijk aan creatine, carnosine, omega-3, CLA, vitamine A en E.[5]
Verantwoord rood vlees eten doe je zo
De belangrijkste tip is om je gebruik van rood vlees te matigen. Een verhoogde consumptie van rood vlees vergroot namelijk de kans op hartziekten.[6] Als je extra voorzichtig wil zijn, kan je best je inname beperken tot 250 gram rood vlees per week. Kies daarbij voor bakken, braden, stoven en roosteren, boven frituren, barbecuen, verkolen of grillen.[7]
Als je regelmatig beweegt, veel fruit en groenten eet, voldoende vezels binnenkrijgt, niet rookt en alleen met mate drinkt, kan een sporadisch stukje rood vlees doorgaans geen kwaad.[8] Kies daarbij steeds voor biologisch en onbewerkt rood vlees.
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief:
Bronnen