Fermentatie is niet langer een fenomeen uit grootmoeders’ tijd. Onze voorouders gebruikten het proces eerder al om voedsel te bewaren, maar tegenwoordig wordt het ook toegepast om voedingssupplementen te produceren.
In traditionele culturen is gefermenteerde voeding dagelijkse kost, denk maar kimchi in Korea en injera in Ethiopië, maar ook cacao en koffie zijn voorbeelden hiervan. Twee van de meest gewaardeerde gefermenteerde voedingsmiddelen zijn kefir en kombucha.
Wat is fermentatie?
Fermentatie is een metabool proces waarbij verbindingen zoals suikers en zetmeel worden omgezet in alcohol en zuren, waardoor voeding langer bewaard kan worden. Fermentatie vindt plaats in afwezigheid van zuurstof (anaerobe omstandigheden) en in aanwezigheid van gunstige micro-organismen (gisten, schimmels en bacteriën) die hun energie verkrijgen door fermentatie.
Fermentatieproducten leveren enzymen die nodig zijn voor de spijsvertering. Dit is belangrijk omdat mensen worden geboren met een eindig aantal enzymen, en deze nemen af met de leeftijd. Gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten de enzymen die nodig zijn om ze af te breken.
Fermentatie helpt ook bij de voorvertering. Tijdens het fermentatieproces voeden de microben zich met suikers en zetmeel en breken ze voedsel af voordat iemand het zelfs maar heeft geconsumeerd.
Tijdens dit ingewikkelde proces zetten micro-organismen voedingsstoffen dus om in zeer actieve en licht verteerbare vormen en creëren ze een breed scala aan extra voedingsstoffen die onze gezondheid ondersteunen.
De verschillende types fermentatie
- Melkzuurgisting. giststammen en bacteriën zetten zetmelen of suikers om in melkzuur, waardoor bij de bereiding geen warmte nodig is. Melkzuurbacteriën worden onder meer gebruikt om zuurkool, augurken, kimchi, yoghurt en zuurdesembrood te produceren.
- Alcoholfermentatie: gisten breken pyruvaat-moleculen af in zetmeel of suikers tot alcohol- en koolstofdioxidemoleculen. Alcoholische gisting levert onder andere wijn en bier af.
- Azijnzuurgisting: zetmeel en suikers uit granen en fruit fermenteren tot zuur smakende azijn en specerijen. Voorbeelden zijn onder meer appelciderazijn, wijnazijn en kombucha.((8 november 2020, What Is Fermentation? Learn About the 3 Different Types of Fermentation and 6 Tips For Homemade Fermentation))
Het nut van gefermenteerde voeding
De via fermentatie geproduceerde enzymen helpen bij de vertering, de opname en het gebruik van de voedingsstoffen in de voeding. Fermentatie helpt bij het neutraliseren van de anti-nutriënten die in veel voedingsmiddelen aanwezig zijn, zoals fytinezuur in granen.
Fermentatie is daarnaast een geweldige manier om nuttige bacteriën in je spijsverteringssysteem te introduceren. Deze bacteriën kunnen helpen om (terug) evenwicht in de darm te brengen. Deze gunstige stammen helpen ziekteverwekkende bacteriën te verdringen en B-vitaminen alsook vitamine K te produceren. Daarnaast helpen ze bij de aanmaak van de korte-keten vetzuren die helpen om onze darmwand gezond te houden.
Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn ook de belangrijkste bron van stemmingsstabiliserende voedingsstoffen en bieden grote voordelen voor de gezondheid van de hersenen. Gefermenteerde voeding heeft dus niet niet alleen een positieve invloed op het lichamelijke welzijn, maar ook op het psychische welzijn. De naam Kefir is niet toevallig afgeleid van het Turkse woord voor goed gevoel.((20 augustus 2020, What Is Fermentation? The Lowdown on Fermented Foods))
Gefermenteerde supplementen
Het is niet alleen hip om gefermenteerde voeding te nuttigen, maar ook gaan producenten van supplementen meer en meer aan de slag met fermentatie.
De fermentatie van voedingsstoffen heeft als voordeel dat dankzij de levende bacteriën nog extra nutriënten, enzymen en micro-organismen aan het product worden toegevoegd.((4 augustus 2020, Why choose fermented supplements?))
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief: