Tom De Prest is een kinesitherapeut die gespecialiseerd is in neurotherapie en kinesiologie. Met zijn 20 jaar ervaring in de kinesitherapie, weet Tom heel goed hoe onze huidige levensstijl een grote invloed heeft op ons lichaam. Het bleek al snel dat emoties aan de bron liggen van veel lichamelijke klachten. In zijn nieuwe boek ‘Hoe het lichaam onthoudt wat je zelf vergeten bent’ specialiseert hij zich in dit thema.
Op uw website staat dat u 15 jaar kinesitherapie in de praktijk hebt beoefend, maar uw nieuw boek gaat over emoties. Is kinesitherapie niet meer gericht op fysiek welzijn?
Kinesitherapie is inderdaad eerstelijns gelijk aan bewegingstherapie en gericht op het herstellen van klachten van hert bewegingssysteem. Rugklachten, spierpijnen, verzwikte enkel, tennisellebogen, …. Maar er zijn tal van specialisaties binnen de kinesitherapie. Daarom wordt, bij het afstuderen, het diploma kinesitherapie als basisdiploma gezien. Daarmee wordt er bedoeld dat je, na afstuderen, ergens verplicht bent om je te gaan specialiseren in een bepaalde tak van de kinesitherapie. Dit omdat je van de meeste disciplines iets gezien hebt maar slechts de absolute basis.
Het absolute merendeel van de specialisaties is nog steeds hoofdzakelijk gericht op het herstel van bewegingssysteem met telkens een andere invalshoek. Maar langzamerhand merk je dat er toch meer en meer holistischer wordt gekeken. Steeds meer wordt duidelijk hoe enorm onderhevig ons bewegingssysteem is aan onze gedachten en emoties. En welk impact dit heeft op spieren en gewrichten.
Om op je vraag terug te komen, kinesitherapie en emoties (en het losmaken van emoties ervan) liggen niet meer in dezelfde wereld. Dit betreft een reeds sterk doorgedreven vorm van specialisaties, in die mate dat zelf de connectie met de klassieke bewegingstherapie er niet meer is.
Wat is een “manueel” neurotherapeut precies?
Met manueel wordt er bedoeld dat je effectief met je handen werkt zonder gebruik van toestellen of andere hulpmiddelen. Neurotherapie of de manuele neurotherapie is er op gericht om je lichaam terug in balans te brengen via het zenuwsysteem . Neurotherapie werkt op vier pijlers: Eerste pijler is het bewegingsstelsel. De tweede pijler zijn organen, het hormoonstelsel en de immuniteit. De derde pijler is het de combinatie van pijler één en twee die centraal samenkomen in het ruggenmerg en hersenen. En de laatste pijler, en voor mij één van de belangrijkste, is de pijler van het psycho-emotionele. De impact die stress, emoties, omgevingsfactoren hebben op pijnprikkels.
Hoe bent u op het idee gekomen om dit boek te schrijven?
Zelf gaf ik al langer lezingen over dit onderwerp maar dat bleef slechts lokaal. Ik wou een manier vinden om mensen er van bewust te maken welke impact je emoties en gedachten hebben op je lichaam. Een boek over dit onderwerp is dan ook de ideale manier om een breder publiek te bereiken.
In mijn praktijk merk ik nu hoeveel oorzaak er ligt in emotionele traumata die zich uiten op het lichaam. Welke emotionele balast mensen jaren met zich meezeulen waarvan het lichaam daarvan de vertaling is. Dus hoe meer mensen zich hiervan bewust zijn hoe meer we anders gaan denken!
Kunt u een tipje van de sluier lichten en vertellen waar uw boek over gaat?
Graag. Het gaat er enerzijds over wat emoties en gedachten fysiek doen met je lichaam. Hoe elke van deze je cellen in je lichaam beïnvloeden. Je kan je effectief ziek denken en voelen maar ook gezond denken en voelen.
Anderzijds wat je denkt en voelt, trek je aan. De law of attraction wetenschappelijk uitgelegd. Bijvoorbeeld mensen die negatief ingesteld zijn zullen ook negatieve zaken aantrekken. Wat je buikgevoel is en hoe terug te leren vertrouwen want je lichaam weet het beter dan je hersenen.
“The mind thinks but the body knows”.
En hoe je leven terug in handen te nemen! Je niet meer laten domineren door je emoties.
In uw boek spreekt u over mensen op automatische piloot. Wat bedoelt u hiermee?
95% van onze dag is onbewust en slecht van 5% van de dag zijn we effectief bewust van wat we doen en denken. Van opstaan tot slapen gaan gebeurt routineus en zonder nadenken. Onze ochtendroutine is net dezelfde als die van gisteren, eergisteren, de dag daarvoor enz. We zien op ons werk telkens dezelfde mensen die dezelfde emotionele knoppen triggeren, ’s avonds hebben we dan onze avondroutine die ook net verloopt als altijd. Hebben je hersenen die dag iets nieuws geleerd? Heb je een nieuwe ervaring opgedaan? Heb je jezelf geprikkeld en uitgedaagd? We willen allemaal gelukkig worden maar hoe kunnen we gelukkig worden als we niets veranderen en elke dag een kopie is van de vorige?
Zijn er dingen die u in het dagelijks leven implementeert om uit die automatische piloot te stappen?
Ja, zeker. Ik probeer in mijn job zoveel mogelijk te evolueren en mezelf uit te dagen. Beslissingen nemen in lijn van mijn doel en visie, zowel professioneel als privé. Mezelf ook in vraag stellen. Is dit wat ik wil? Is dit het leven dat ik visionair.
Onze huidige manier van leven zorgt meer voor letsels. Bijvoorbeeld de befaamde smartphone bochel in de nek etc. Wat is uw mening daarover? Moeten we onze levensstijl aanpassen?
De smartphone is nu eenmaal van deel van ons leven geworden. De vraag is hoeveel het jou domineert. Heb jij de smartphone of heeft de smartphone jou? Fysiek zijn er inderdaad als kenmerken van overmatig gebruik maar wat verontrustender is, is wat het doet met je hersenen. Uitputting van dopamine (minder vreugde in je leven), minder focus kunnen houden, snel geagiteerd zijn en de perceptie van leven niet meer realistisch zien.
Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Veel lichaamsprocessen gebeuren pas als je beweegt. Elke dag 1u wandelen, smartphone gebruik beperken tot 30 min per dag (maak er een vaste routine van, een 15 min en 15 min ’s avonds en je komt al een heel eind! Je zal merken hoe vrijer je je voelt.
Stress uit zich al eens fysiek: een stijve nek bijvoorbeeld na een stressvolle periode… Kunnen we zulke fysieke letsels die voortkomen uit emotionele pijn ook fysiek behandelen? Of is daar mentale hulp voor nodig?
Ja! Inderdaad we kunnen de chronische emoties uit het lichaam halen. Acute stress zal inderdaad een stijve nek geven of hoofdpijn maar het gaat vooral over de langdurige emotionele bagage die we constant meenemen en opslaan in ons lichaam. Nu, emoties uit het lichaam is één iets maar het is wat je ermee doet nadien dat telt. Stapel je terug op en doe je wat je altijd gedaan hebt of maak je voor jezelf de beslissing dat het genoeg geweest en ga je ermee aan de slag?
En dan is multidisciplinair samenwerking een grote meerwaarde. Therapieën zoals EMDR, Ayurveda, yoga, meditaties,….