Sommige mythes bevatten een kern van waarheid, al moet je die altijd met een korreltje zout nemen.
Studies hebben een teveel aan zout in verband gebracht met hoge bloeddruk, nierschade, osteoporose en een verhoogd risico op cognitieve achteruitgang.((september 2017, Sodium Homeostasis in Chronic Kidney Disease))((april 2018, Relation of Dietary Sodium (Salt) to Blood Pressure and Its Possible Modulation by Other Dietary Factors – The INTERMAP Study))((27 september 2017, High salt induced hypertension leads to cognitive defect))
Waarom je lichaam zout nodig heeft
Zout (natrium) is een essentieel mineraal. Je lichaam gebruikt zout om de vochtbalans in het bloed in evenwicht te houden en een gezonde bloeddruk te handhaven, en het is ook essentieel voor het functioneren van zenuwen en spieren. Een leven zonder zout is onmogelijk. Het probleem ontstaat wanneer je te veel natrium en te weinig kalium binnenkrijgt.
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van natrium (zout) voor volwassenen is niet meer dan 2400 mg per dag. Van kalium is dat 3500 mg per dag. Kalium vind je in bijna alle (gezonde) voedingsmiddelen.((2021, Mineralen))
Waarom de bron van zout belangrijk is
Een ander probleem is de bron van al dat zout. De gemiddelde Westerling eet ongelooflijk veel zoute, bewerkte voedingsmiddelen – wat betekent dat mensen die veel zout consumeren, ook veel voedingsmiddelen consumeren die over het algemeen ongezond zijn.((februari 2010, A systematic survey of the sodium contents of processed foods))
Soms wordt geadverteerd dat bepaalde types zout gezonder zijn dan andere. Himalayazout, zeezout, steenzout, zwart zout, roze zout – uiteindelijk blijft het allemaal zout. Als je je zoutinname verhoogt om de voordelen van een mineraal te benutten, kan dat ertoe leiden dat je veel te veel zout binnenkrijgt. Als je op zoek bent naar een goede manier om gezonde mineralen en andere voedingsstoffen in je dieet te krijgen, zijn fruit en groenten de beste keuze.
Zout verlaat tot slot je lichaam op twee manieren – via urine en via transpiratie – maar dat betekent niet dat je elke keer dat je zweet extra zout aan je dieet moet toevoegen.((19 november 2018, 6 things you thought you knew about salt that just aren’t true))
Met een korreltje zout
Het is moeilijk om de effecten van natrium los te zien van de algemene effecten van je dieet. Tenzij voor mensen met zoutgevoelige hypertensie, is het bewijs voor een lage natriuminname minder overtuigend dan de meeste mensen denken. Op dit moment worden zowel een zeer hoge als een zeer lage inname in verband gebracht met hart- en vaatziekten.((oktober 2016, Salt-sensitive hypertension: mechanisms and effects of dietary and other lifestyle factors))((1 december 2018, Reduced Salt Intake for Heart Failure: A Systematic Review)) Gematigd zout nuttigen is dus de boodschap.
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief: