Zowel de media als sommige wetenschappelijke studies willen ons doen geloven dat eieren ongezond zijn. Maar klopt dit wel? Wij gingen op onderzoek.
Waar de mythe vandaan komt
Voedingsmiddelen met veel cholesterol kunnen de slechte LDL-cholesterol en de totale cholesterol verhogen. Zijn alle voedingsmiddelen met cholesterol dan slecht? Helemaal niet! We maken een onderscheid tussen:
Voeding met gezonde cholesterol
- Eieren: eieren helpen om de goede HDL-cholesterol te verbeteren, en zijn bovendien rijk aan proteïnen, vitamine A, B2, B11, B12, D en jodium.
- Kaas: ook al wordt kaas vaak geassocieerd met cholesterol, is volle kaas een goede bron van calcium, proteïnen, B-vitamines en vitamine A.
- Schaaldieren: je zou het niet denken, maar schaaldieren bevatten veel cholesterol; daarnaast zijn ze ook rijk aan vitamines, antioxidanten en taurine.
- Biologisch rundvlees: in rundvlees zit wel wat cholesterol, maar ook vitamines en ontstekingsremmende omega-3 vetzuren.
- Orgaanvlees: hart, niertjes en lever zijn rijk aan cholesterol, maar ook aan CoQ10, vitamine B12, en de mineralen ijzer en zink.
- Sardines: deze kleine visjes zijn naast cholesterol rijk aan vitamine D, vitamine B12, calcium en verschillende mineralen.
- Volle yoghurt: de gefermenteerde deeltjes zorgen voor een verlaging van slechte cholesterol, en leveren de nodige vitamines en mineralen.
Voeding met ongezonde cholesterol
- Gefrituurde voeding: niet alleen bevat dit type voedsel heel wat cholesterol, maar zitten ze ook boordevol calorieën en voor het hart schadelijke transvetten.
- Fastfood: van fastfood is het bekend dat het zorgt voor hogere cholesterol en een verstoorde bloedsuiker, evenals meer buikvet en ontstekingen.
- Verwerkt vlees: worsten, spek en hotdogs kan je beter niet te vaak eten want ze worden gelinkt aan hartziekten en darmkanker.
- Desserts: hoe lekker ze ook zijn, zoete snacks zitten boordevol cholesterol, suiker, ongezonde vetten en calorieën die voor overgewicht zorgen.((15 september 2018, 11 High-Cholesterol Foods — Which to Eat, Which to Avoid))
Wat het onderzoek zegt over eieren
Eieren zijn helemaal niet ongezond, integendeel. Hoewel een overzicht van cohortstudies een hogere consumptie van eieren in verband bracht met een hoger risico op hart- en vaatziekten en sterfte((juli 2013, Egg consumption in relation to risk of cardiovascular disease and diabetes: a systematic review and meta-analysis)), vonden klinische studies geen associatie tussen eieren en cardiovasculaire ziekten((maart 2018, Dietary Cholesterol, Serum Lipids, and Heart Disease: Are Eggs Working for or Against You?)), behalve bij sommige mensen die gevoelig zijn voor cholesterol uit voeding.((april 2003, Men classified as hypo- or hyperresponders to dietary cholesterol feeding exhibit differences in lipoprotein metabolism))((14 januari 2021, The top 21 nutrition myths of 2021))
Zoals bij alle voedingsmiddelen, is consumptie met mate aanbevolen. Zolang je niet meer dan 1-3 eieren per dag eet, zou je gezondheid niet negatief beïnvloed mogen worden.((maart 2013, Whole egg consumption improves lipoprotein profiles and insulin sensitivity to a greater extent than yolk-free egg substitute in individuals with metabolic syndrome)) Bij twijfel kan je je consumptie beperken tot het eiwit.
Verantwoord eieren eten doe je zo
Eet eieren bij voorkeur gekookt of gepocheerd, zonder toegevoegd zout, of geroerd zonder boter of room. Eieren frituren kan hun vetinhoud met 50% verhogen.
Vroeger was het onveilig om rauwe eieren te eten omwille van het gevaar op salmonella, maar kwaliteitscontrole maakt dit tegenwoordig wel veilig. Eet je liever geen rauwe eieren, vermijd dan ook mousses, soufflés, huisgemaakt mayonnaise, hollandaise en béarnaise, dressing voor salade, ijs, tiramisu en meringue.
Kijk in de winkel altijd na of de eieren niet gebroken zijn. Eens thuis, bewaar je eieren best in een koele en droge plaats, zoals de koelkast. Tijdens het maken van gerechten met eieren, werk je altijd op schone oppervlakken met schone gebruiksvoorwerpen.
Na het leggen blijven eieren doorgaans 28 dagen lang goed. Gebruik eieren nooit na de houdbaarheidsdatum.((25 januari 2021, The healthy way to eat eggs))
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief: