Krijg je echt puisten door chocolade of ligt dit ergens anders aan? Dit zoete goedje wordt al jarenlang gezien als dé oorzaak van puistjes, maar het is niet duidelijk of dit ook klopt.
Studies die chocolade als de schuldige zien
Sommige studies suggereren dat chocolade bestaande acne kan verergeren of nieuwe puistjes kan uitlokken bij een acne-gevoelige huid. Onderzoek uit 2013((april 2013, Chocolate consumption modulates cytokine production in healthy individuals)) stelt dat chocolade de ernst en frequentie van acne kan verhogen door het immuunsysteem aan te moedigen agressiever te reageren op de bacteriën die acne veroorzaken.
In een kleine studie uit 2014((mei 2014, Double-blind, Placebo-controlled Study Assessing the Effect of Chocolate Consumption in Subjects with a History of Acne Vulgaris)) namen 14 mannen met acne capsules die gevuld waren met ofwel 100 procent ongezoete cacao, gelatinepoeder of een combinatie van de twee. De studie vond een positief verband tussen de hoeveelheid ingenomen cacao en een toename van de acne-symptomen.
Een soortgelijke studie wees uit dat het dagelijks eten van 25 gram 99% pure chocolade, 25 acne-gevoelige mannen na twee weken meer acne gaf.((mei 2016, Dark chocolate exacerbates acne))
Een studie uit 2017 ontdekte dat slechts 48 uur na het eten van chocolade, studenten met acne meer nieuwe letsels hadden dan hun leeftijdsgenoten die een vergelijkbare hoeveelheid jelly beans hadden gegeten.((15 januari 2017, Chocolate Consumption May Make Acne Vulgaris Worse))
Studies die geen link zien tussen acne en chocolade
Een onderzoek uit 2012((16 augustus 2012, High glycemic load diet, milk and ice cream consumption are related to acne vulgaris in Malaysian young adults: a case control study)) waarbij 44 jongvolwassenen werd gevraagd een driedaags voedingsdagboek bij te houden, vond echter geen verband tussen chocolade en acne.
Het effect van chocolade op insuline is ook genoemd als een mogelijke invloed op acne. Uit een Australische studie uit 2003((oktober 2003, Cocoa powder increases postprandial insulinemia in lean young adults)) bleek dat de deelnemers die voedingsmiddelen aten die gearomatiseerd waren met cacaopoeder een hogere insulinerespons hadden dan de controlegroep die dezelfde voedingsmiddelen aten zonder de cacao.
Een studie uit 2015((augustus 2015, Insulin resistance in severe acne vulgaris)) keek naar de bloedspiegels van insuline en glucose bij 243 acne-gevoelige deelnemers en 156 gezonde volwassenen om te bepalen of insulineresistentie een rol zou kunnen spelen bij acne. De studie vond een positieve correlatie tussen ernstige acne en insulineresistentie.
De link tussen ingrediënten in chocolade en acne
Studies hebben aangetoond dat puisten minder vaak voorkomen bij mensen die geen westers dieet volgen.((april 2016, Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris))((3 maart 2018, Does Chocolate Cause Acne?)) Zou dit komen omdat ze bepaalde voedingsmiddelen minder nuttigen?
Het is bewezen dat cacao in zijn rauwe vorm geen invloed heeft op het ontstaan van acne. Sterker nog, rauwe cacao zit vol met vitamine A, C, E en zink, die allemaal zeer goed zijn voor je huid. Het is eigenlijk de zuivel en de suiker die in de meeste chocoladerepen en -desserts zitten die chocolade linken aan acne.
Zuivelproducten, met name melk, zouden bijdragen aan de ernst van je acne-symptomen door de runderhormonen die biobeschikbaar blijven bij inname. Suikerrijke voeding zorgt er dan weer voor dat de insulinespiegel in je lichaam een piek bereikt (zie ook onder de vorige kop). Deze extreme overdosis insuline verhoogt de productie van oliën in de huid, die ertoe leiden dat je follikels en poriën verstopt raken met talg.
Heb je zin in een zoet tussendoortje, kies dan voor pure chocolade met een hoog percentage of cacaonibs. Zo verklein je de kans op puistjes.((2021, 5 Foods That Cause Acne and Breakouts – The Dermatology Specialists))
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief: