MSM is de afkorting van Methysulfonylmethaan. Het gaat om een natuurlijk voorkomende zwavelverbinding die aanwezig in alle gewervelde dieren, waaronder mensen.
MSM wordt via het voedingspatroon in de zogenaamde zwavelcyclus opgenomen door het lichaam. Plankton in de zee en oceanen geeft zwavelcomponenten af aan de ozon, waarna UV licht zowel MSM als zijn voorganger DMSO aanmaakt. Deze voedingsstoffen worden dan teruggebracht naar het oppervlak van de aarde in de vorm van regen. Als wij de planten en dieren eten die MSM opgenomen hebben, merken we daar op lange termijn de vele gezondheidsvoordelen van.
MSM werd reeds in de jaren 1950 als oplosmiddel gebruikt, maar sinds 1970 paste men de substantie ook toe in klinische situaties. Sindsdien is het een populair supplement dat tal van voordelen biedt. Wat heeft MSM zoal te bieden, hoeveel MSM mag je nemen en wat is belangrijk als je MSM neemt? In dit artikel lees je meer.
Verschillende bronnen van MSM
Zoals vermeld is MSM een van nature voorkomende stof. Het is altijd aangeraden om substanties als MSM altijd eerst uit voeding te halen voor men met supplementen begint. In het geval van zwavel is dat echter niet altijd gemakkelijk, aangezien de beste bronnen van MSM voedingsmiddelen zijn die niet zo vaak worden gegeten (zoals collageen en keratine).
1. Bottenbouillon
Een van de meest betrouwbare bronnen van zwavel in ons voedingspatroon is het bindweefsel in de beenderen van dieren die op gras werden gevoed. Voor bottenbouillon worden enkele beenderen in een soep gegeten, en deze regelmatig drinken zou ervoor kunnen zorgen dat de hoeveelheid zwavel in het lichaam stijgt – met alle gezondheidsvoordelen van dien.
2. Rauwe voeding
Daarbij komt MSM ook voor in zowat alle soorten rauw voedsel. Het belangrijkste is dat voedingsmiddelen als groene bladgroenten, spruiten en kool in voldoende hoeveelheden worden gegeten. Daarbij komt MSM ook voor in look, ui en asperge. Over het algemeen bevatten groenten een grote hoeveelheid MSM, maar de grond waarin deze groenten groeien is vaak arm aan de stof. Rauwe groenten zouden dus niet de primaire bron van MSM in het voedingspatroon moeten zijn.
3. Dierlijke voeding
Ten slotte komt MSM ook voor in dierlijke voedingsmiddelen, waaronder eieren, vlees, gevogelte, vis en melkproducten. Deze zijn een erg betrouwbare bron van MSM. De kwaliteit van MSM in dierlijke voedingsmiddelen wordt over het algemeen gezien als beter in vergelijking met anderen.
Symptomen van een tekort aan MSM
Een tekort aan MSM is wel degelijk mogelijk. Hieronder enkele van de meest voorkomende symptomen:
- Weinig energie
- Chronische pijn
- Allergieën
- Weinig weerstand tegen stress
- Parasieten
- Ongezond haar en huid
- Lage immuniteit
Daarbij zou een tekort ook kunnen bijdragen tot tal van bekendere aandoeningen, waaronder astma, artritis, candida, diabetes en constipatie.
Verschillende soorten supplementen op basis van MSM
Zoals vermeld is het aangeraden om zoveel mogelijk MSM uit natuurlijke voeding te halen, maar dat is tegenwoordig moeilijk. Enerzijds komt dat doordat voedingsmiddelen met MSM niet vaak worden gegeten, anderzijds omdat de grond waarin planten groeien niet genoeg MSM bevat.
Gelukkig bestaan er tal van verschillende soorten supplementen, zoals capsules, kristallen, vlokken, poeders, tabletten, lotions en gels. Over het algemeen zijn capsules en poeders het meest populair, maar vlokken en kristallen zouden beter worden opgenomen. Het voordeel van gels en crèmes is dan weer dat ze plaatselijk aangebracht kunnen worden en via de huid snel worden opgenomen (bijvoorbeeld bij spier- of gewrichtspijn).
Aanbevolen dagelijkse dosis MSM
Over het algemeen wordt aangeraden om MSM geleidelijk aan in het lichaam op te bouwen:
- Week 1: 500 mg/dag
- Week 2: 1000 mg/dag
- Week 3: 500 mg extra /dag, tot 10.000 mg wordt bereikt
Zodra men 10 gram/dag neemt gedurende enkele weken, kan daarna een onderhoudsdosis genomen worden van 4-8 gram/dag. Natuurlijk is het altijd aangeraden om advies te vragen bij een specialist in verband met de beste dosis voor jouw situatie.
Vaak kiest men voor een tijdelijk hogere dosis MSM om langdurige tekorten, die doorheen de jaren zijn opgebouwd, aan te vullen. Dit duurt, afhankelijk van de ernst van het tekort en de persoon in kwestie, doorgaans enkele weken. De onderhoudsdosis naderhand is bedoeld om toekomstige tekorten te vermijden.
Belangrijke zaken omtrent het gebruik van MSM
Ten slotte is het belangrijk dat er wat meer wordt gezegd over eventuele risico’s van MSM, als het met bepaalde medicijnen wordt genomen. Mensen die veel aspirine of bloedverdunners nemen (waaronder heparine of dicumarol), moeten hoe dan ook advies vragen bij hun dokter over het gebruik van MSM. Bepaalde studies hebben immers uitgewezen dat MSM een soort bloedverdunnend effect zou kunnen hebben.
Daarbij wordt het supplementeren met MSM afgeraden voor bepaalde personen. Eerst en vooral is MSM heel veilig voor kinderen, aangezien het niet toxischer is dan gewoon water. Voor zij die aan bepaalde nierproblemen- of aandoeningen lijden, is het echter aangeraden om eerst te informeren bij een specialist.
MSM als ondersteuning voor een goede gezondheid
Tal van studies hebben uitgewezen dat MSM een brede reeks aan voordelen heeft voor de gezondheid. Hoewel MSM van nature voorkomt in verschillende voedingsmiddelen, is het mogelijk om een supplement in te nemen dat de concentratie in het lichaam verhoogt. Hiervoor is het echter altijd aangeraden om te vertrouwen op het advies van een arts, zodat eventuele complicaties of slechte combinaties vermeden kunnen worden.((11 februari 2020, MSM (Methyl Sulfonyl Methane)))((2020, Methylsulfonylmethane (Msm): Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning))((16 maart 2017, Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement))
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief: