Als je het nieuws krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent, dan denk je misschien wel: “Ik ben nu écht de sjaak”. Daarom schreef Kasper Klaarenbeek zijn boek. Met ‘Echt de sjaak!’ voorziet hij alle zieke mannen van handvatten om met hun (ongeneeslijke) ziekte om te gaan. Want hoe ga je in deze situatie om met je gevoelens of gedachten? Veel vragen waar niet altijd een antwoord op te vinden zijn. Kasper Klaarenbeek brengt hier verandering in.
Na een blik op jouw website is één ding duidelijk: jij bent een bezige bij! Hoe vind je een gezonde balans tussen werk en privé?
Zo, dat is even binnenkomen! Mooie vraag. Voor mij is dat heel lang een grote uitdaging geweest en ik heb dat nu ook zeker nog niet onder de knie (al gaat het wel beter😊).
Ik ben al van jongs af aan een druk mannetje geweest en ik ben niet zo goed in dingen half doen. Dat maakt dat ik vaak scherp aan de wind vaar en veel van mezelf en de lieve mensen om mij heen vraag. Bovendien ben ik 61 jaar en opgevoed in de tijd dat hard en lang werken de norm was. Werk en privé zijn in ons ondernemersgezin nooit erg strikt gescheiden geweest en dat werkt voor ons goed. Tegenwoordig heb ik – mede door mijn gezondheid – een betere mix van inspanning, ontspanning en rust.
Wat is voor jou een grote drijfveer in het leven?
Als je me dit een paar jaar geleden had gevraagd, was mijn antwoord steevast “wereldberoemd worden” geweest. Tegenwoordig ervaar ik groot geluk in de zogenaamde ‘kleine’ dingen van het leven, deze zijn veelal . De rode draad/drijfveer in alles dat ik doe is wel dat ik beweging en verandering breng in (vastgelopen) bedrijven en samenwerkingsrelaties. Ik doe dat tegenwoordig bij voorkeur zo ‘onzichtbaar’ mogelijk, als adviseur en begeleider.
Kun je een woordje uitleg geven over je boek ‘Echt de sjaak!’?
Ik ben sinds eind 2018 ongeneeslijk ziek. Mijn zeldzame kanker wordt palliatief behandeld met een hormoontherapie, momenteel werkt dat heel goed voor me. Ik ontdekte in mijn eigen zoektocht naar zingeving en leren (samen)leven met ongeneeslijk ziek-zijn dat mannen op sociaal-emotioneel gebied haast ‘onzichtbaar’ zijn. Dit terwijl ze in aantallen de meerderheid vormen.
Ik ben dat gaan onderzoeken en ontdekte in interviews met lotgenoten, medisch specialisten en psychologen dat dit een heel onbekend gebied is. Daarom heb ik mijn boek Écht de Sjaak! geschreven en de gelijknamige stichting opgericht (www.echtdesjaak.nl).
Mijn boek helpt ongeneeslijk zieke mannen en de mensen om hen heen om weer verbonden samen te leven. Ik bied praktisch advies, ervaringsverhalen en toegankelijke theorie om de kwaliteit van leven in deze fase te verbeteren.
De stichting zal – ook na mijn overlijden – structureel aandacht aan dit thema geven door informatie te delen, bijeenkomsten te organiseren en buddies aan elkaar te koppelen.
Waarom is er volgens jou een sociaal taboe rond ongeneeslijke ziekten bij mannen?
Het klinkt anno 2023 haast onwenselijk, maar de verschillen tussen mannen en vrouwen zijn groot. Op fysiek, emotioneel gebied, door opvoeding en maatschappelijke verhoudingen ontwikkelen we ons anders. Mannen wordt vaak geleerd dat ze niet mogen huilen, emoties moeten doorslikken en groot/sterk moeten zijn en alles moeten ‘fixen’. Dat maakt dat ze, als ze (ongeneeslijk) ziek worden vaak op slot gaan en zich afsluiten voor hun omgeving. Dat is vaak een heel pijnlijk en onnodig verdrietig proces.
Wanneer besliste je dat het tijd was voor meer awareness bij ongeneeslijk zieke mannen?
Op basis van mijn eigen ervaring. Ik heb 1½ jaar gescheiden van mijn vrouw geleefd omdat ik niet kon dealen met haar verdriet en helemaal uit contact ging. Zij wilde dat helemaal niet, maar ik liet haar geen keuze. Ik koos een radicaal pad. Veel mannen in deze situatie blijven gelukkig wel bij hun partner/gezin, maar sluiten zich emotioneel helemaal af. ‘Levend verlies’ noemen ze dat ook wel. Als ik ook maar een klein verschil kan maken in de levens van ongeneeslijk zieke mannen en de mensen om hen heen, ben ik een gelukkig mens.
Wat kunnen we doen om jouw initiatief, en dus ook ongeneeslijk zieke mannen, te ondersteunen?
Erover praten! Dat doen jullie natuurlijk al met dit interview waar ik heel dankbaar voor ben. Maar er is veel werk te doen. Er leven in Nederland en België tienduizenden ongeneeslijk ziek mannen en dus honderdduizenden mensen die dit raakt. En toch is het een onderwerp waar niet over gesproken wordt en waar veel te weinig over bekend is. Als er iemand in je omgeving in deze situatie zit, bied dan actief een luisterend oor. Advies geven is vaak niet mogelijk en óók niet nodig, ‘gewoon’ menselijk contact is de essentie.
Voor de stichting zou het enorm helpen om te doneren/sponsoren, elke euro wordt ingezet om dit goede werk te doen. Ook door het kopen van mijn boek help je, van elk verkocht boek gaat € 2 naar de stichting.
Welk advies zou je geven aan mannen die moeite hebben met het praten over hun problemen en emoties?
Zoek hulp, lees mijn boek en houd de mensen die je lief hebt dichtbij je. In mijn ervaring is het bovendien belangrijk om contact te hebben met mannen en lotgenoten, dat heeft mij erg veel geholpen.
Heb je vragen of wil je meer weten over Kasper?
Website: https://www.kasperklaarenbeek.nl/
Stichting Echt de Sjaak: https://echtdesjaak.nl/
Koop het boek via Anderz of Bol.com en steun zo de stichting voor ongeneeslijk zieke mannen!