
Nikki van der Velden is ademexpert, auteur en oprichter van The Breathwork Movement. Na een ingrijpend hersteltraject van een hersenschudding ontdekte ze de helende kracht van ademwerk – een ontdekking die haar leven volledig veranderde. Met haar platform, boek én missie inspireert ze anderen om de adem als krachtig hulpmiddel in te zetten voor meer rust, gezondheid en verbinding. In dit interview deelt Nikki haar persoonlijke verhaal, inzichten en praktische tips rondom bewust ademhalen.
Wat heeft je ertoe gebracht om The Breathwork Movement op te richten, en wat is de missie van dit platform?
In 2018 liep ik een hersenschudding op, waar ik maar niet van leek te herstellen. Ik probeerde alles wat ik kon: de reguliere zorg met neurologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen en een heel revalidatiecentrumtraject enerzijds, en complementaire behandelingen met craniosacraaltherapie, chiropractie, acupunctuur, healings en weet ik niet wat nog meer anderzijds. Niet leek te helpen. Sterker nog, mijn hoofdpijn, overprikkeling, brain fog en wanhoop werden met de dag alleen maar erger.
Ik zat compleet vast in mijn verkrampte en pijnlijke lijf, en vooral ook in mijn hoofd: mijn gedachten bleven maar malen en paniek zaaien. Ik wist hier met geen mogelijkheid uit te komen. Totdat ik bij ‘toeval’ in een ademsessie terecht kwam in mijn yogastudio. Dit veranderde alles.
Ik ging nog veel meer ademwerk ervaren, in alle soorten en maten, en zag mijn gezondheid – zowel fysiek als mentaal – met sprongen vooruitgaan. Er ontstond een eindeloze fascinatie en interesse voor ademhaling. Ik voelde aan alles: dit moeten meer mensen weten.

Inmiddels ben ik ontelbaar veel ervaringen, boeken, opleidingen en trainingen rijker. In 2020 heb ik The Breathwork Movement opgericht om mijn missie uit te dragen: zo veel mogelijk mensen inspireren met de kracht van ademwerk. Inmiddels is er ook mijn boek, Jouw adem, jouw medicijn, waarin ik je van A tot Z meeneem.
De adem is een schatkist. De adem is een schatkist. Hij heeft alles in huis voor een kalmer hoofd, een gezonder en energieker lijf, een stabiel zenuwstelsel en een bewuster, meer verbonden leven. We zoeken vaak naar oplossingen buiten ons, maar daar zit nou nét de crux: het antwoord zit van binnen. De adem is de sleutel, we moeten alleen (her)leren hem te gebruiken. Dat gun ik iedereen.
Hoe heeft ademwerk jou persoonlijk geholpen tijdens je herstel van het post-commotioneel syndroom?
Ademwerk heeft in eerste instantie voor fysiek en mentaal herstel gezorgd. Daar heeft niet één specifieke techniek voor gezorgd, maar een mix van technieken. Ik heb in deze periode geleerd hoe de adem gerelateerd is aan het zenuwstelsel, en hoe elke manier van ademhalen invloed heeft op al je interne systemen. Dit betekende erg veel ervaren, opmerken, bijsturen, testen, etc. Zo heb ik de adem, en mijn lichaam, tot in elke vezel leren kennen.
Daarnaast heeft de adem me ook naar een andere laag van bewustzijn gebracht. Ik heb dankzij ademwerk veel inzicht gekregen in mijn oude pijnen, belemmerende overtuigingen en gedragspatronen die niet altijd even bevorderlijk waren. Dankzij dit bewustzijn heb ik deze ook kunnen doorbreken en ombuigen naar een nieuwe, fijnere versie van mezelf. Ik was altijd een harde, een doorbijter, iemand die tot het gaatje ging en nooit rust nam. Inmiddels ga ik heel anders met mezelf en mijn lichaam om, maar ook met de wereld om me heen. De adem is een tool voor het leven geworden, die mijn momenten op aarde elke dag opnieuw verrijkt. Ik ben er uiteindelijk een stuk liefdevoller, kalmer, zachter, opener, zelfbewuster, veerkrachtiger en meer mezelf door geworden.
Kan je uitleggen wat een ademcoach precies doet en hoe deze professionals anderen kunnen begeleiden?
Een ademcoach schijnt een licht op jouw veelal onbewuste (adem)patronen en helpt ze je te doorbreken en veranderen. De manier waarop je ademt weerspiegelt de manier waarop je leeft, en omgekeerd geldt dit ook zo.
Een goede ademcoach kan jou een spiegel voorhouden en inzicht geven in jouw onbewuste patronen en reacties, en je daarnaast begeleiden naar nieuwe patronen, een andere manier van leven, een verbeterd contact met jezelf en je lichaam. Ademcoaching helpt je om je van binnen en buiten beter te gaan voelen, en met name ook om beter te worden in voelen, wat weer helpt om betere, bewustere keuzes voor jezelf te maken.

Aangezien er veel verschillende vormen van ademwerk zijn, zijn er dus ook veel verschillende soorten ademcoaches. Over het algemeen ga je naar een ademcoach om meer bewustzijn te krijgen van jouw ademhaling in relatie tot jouw lichaam en geest en te leren hoe je je ademhaling kunt sturen zodat je je beter kunt voelen en een beter contact krijgt met jezelf en je lichaam.
Je hebt ademcoaches die je helpen om praktische ademoefeningen aan te leren voor bijvoorbeeld meer ontspanning, gezondheidswinst en zelfheling. Je hebt ook ademcoaches die jou meenemen in diepgaande ademsessies (‘verbonden ademwerk’) waarbij de adem wordt ingezet als tool om je te helpen bevrijden van vastgezette emoties, overtuigingen en trauma. En dan is er nog van alles tussenin.
Op The Breathwork Movement vind je een uitgebreid overzicht van gecertificeerde ademcoaches in Nederland en België. Neem hier een kijkje om te ontdekken wat er allemaal te vinden is!
Waarom is ademwerk zo’n cruciaal onderdeel van onze fysieke en mentale gezondheid?
Je adem is de eerste ingang naar binnen. Je zenuwstelsel pikt (mede) de manier waarop je ademt op als een signaal om op een bepaalde manier, gerelateerd aan die specifieke ademhaling, te functioneren. Alles wat je denkt, doet en voelt heeft een bepaalde invloed op je ademhaling, en de manier waarop je ademt heeft omgekeerd ook een enorme invloed op jouw ervaring van het leven, op je gedachten, je gevoel, je gedrag.
Dit is ook precies wat er zo fascinerend aan ademhalen is. Je adem draagt bij aan de werking van alles in je lijf, dus aan al je interne systemen. Denk aan je cardiovasculair systeem, spijsverteringssysteem, endocriene systeem, immuunsysteem, limbisch systeem (geheugen en emoties), zelfs je reproductief systeem.
Wanneer je adem niet in verhouding staat tot de behoeftes van je lichaam, kan hij je onopzettelijk gaan tegenwerken. Zowel fysiek als mentaal. Het mooie hieraan is echter dat het twee kanten op werkt: door op een gunstigere manier te ademen, kun je de werking van al deze interne systemen ondersteunen en versterken.
Bewustzijn van je ademhaling kan je helpen om automatische interne processen (waar je normaal gezien geen invloed op hebt) in betere banen te leiden. Zeker wanneer je merkt dat er ergens intern iets uit de bocht vliegt. Door je aandacht bij je adem te brengen en deze te beïnvloeden op een manier die op dat moment behulpzaam en ondersteunend is, krijg je meer grip op je lijf en je interne wereld.
Zo kan je adem tot een fantastisch gereedschap uitgroeien waarmee je eigenhandig invloed kunt uitoefenen op je algehele welzijn. En dat is wat je wilt natuurlijk, dat je adem vóór je gaat werken.
Wat versta je onder ‘breathwork’ en welke verschillende technieken vallen hieronder?
Die term is op vele manieren uit te leggen. Ademwerk staat voor het bewust beïnvloeden of sturen van je anders spontane en onbewuste ademhaling om zo doelbewust bepaalde processen in lichaam en geest te beïnvloeden. Bij ademwerk ga je bewust iets dóén met je adem, en altijd met een bepaald dóél.
‘Ademwerk’ een verzamelterm. Het bestaat in feite uit alle technieken, methoden en oefeningen die gericht zijn op het beïnvloeden van je ademhaling. Van kalmerende ademhalingsoefeningen, tot diepgaand therapeutisch ademwerk, en alles hiertussen.
In jouw ervaring, op welke manieren kan bewust ademhalen bijdragen aan het verminderen van stress?
In mijn boek heb ik een heel hoofdstuk gewijd aan de relatie tussen ademhaling en stress. Dit is namelijk iets wat we allemaal tegenkomen in ons leven, en weten hoe je je ademhaling kunt gebruiken om stress te verminderen, is goud waard.
Er valt veel over te zeggen, maar om het plat te slaan, kan je uitgaan van deze natuurwet: kalmeer je ademhaling, kalmeer je systeem. Wanneer je bewust trager, kalmer, door je neus, richting je buik gaat ademen, krijgt je interne systeem een signaal dat alles ok en veilig is. En dat er dus geen reden is tot stress. Bij stress ademen we veelal hoog in de borst, snel en oppervlakkig. Wanneer je je je adem bewust gaat kalmeren, zal je direct al verschil opmerken.
Kan je een voorbeeld geven van een eenvoudige ademhalingsoefening die mensen dagelijks kunnen toepassen voor meer rust en focus?
Ik zou altijd beginnen met de basis: een kalme buikademhaling. Kijk eens of je drie keer per dag 5 minuutjes ergens rustig kan zitten. Adem bewust, rustig en spaarzaam in en uit door je neus, richting je buik. Vijf tellen in, vijf tellen uit is een goed tempo dat je kan aanhouden. Mocht dit te traag voor je zijn, houd dan een vertraagd tempo aan dat wel comfortabel voor je voelt (bijvoorbeeld vier in, vier uit). Sluit je ogen. Ontspan je hele lichaam. Focus je geheel op je ademhaling en je lichaam. En voel dan eens hoe je je na die 5 minuten voelt. Ongetwijfeld met meer rust en focus.
Welke veelvoorkomende ademhalingsfouten zie je bij mensen, en hoe kunnen deze worden gecorrigeerd?
Ik zou het nooit ‘fouten’ willen noemen. Er is wat mij betreft geen goed of fout als het op ademen aankomt, maar je kunt wel degelijk disfunctioneel ademen en op die manier je gezondheid sterk ondermijnen.
Elke manier van ademen heeft een bepaalde functie. Je adem past zich steeds aan aan jouw ‘staat’ van zijn. Als jij rustig op een stoel zit, hoort je ademhaling kalm te zijn. Je lichaam heeft dan in principe genoeg aan een handjevol ademhalingen per minuut. Ga je jezelf inspannen, gaat je lichaam vanzelf om meer energie, dus adem, vragen. Je ademhaling volgt hierbij je fysieke activiteit.
Waar het vaak ‘misgaat’, is wanneer de ademhaling niet in verhouding staat tot wat het lichaam nodig heeft. Als we niet meer ontspannen en natuurlijk ademen. Vaak geziene disfunctionele adempatronen zijn mondademen, te snel ademen, te hoog in de borst ademen, heel gespannen ademen, veel zuchten, etc.
Bij een disfunctioneel adempatroon is je ademhaling niet in balans is met de metabolische behoeftes van je lichaam. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan langdurig ziek zijn of onder veel (chronische) stress staan. Want ja, ook je gedachten en emoties hebben een directe invloed op je ademhaling. Je kunt je adem dus eerder zien als een signaal. Adem je regelmatig snel, oppervlakkig, gestrest? Dan is het waarschijnlijk tijd naar je lijf te luisteren en gas terug te nemen.
Kunnen mensen met een longaandoening (zoals astma) hun ademhaling ook verbeteren?
Zeker! Hier zijn speciale technieken voor die enorm behulpzaam kunnen zijn. Mensen met astma ademen standaard disfunctioneel. Door gezond te leren ademen, kunnen klachten verminderen, of soms zelfs geheel verdwijnen. Met name de Buteyko Methode blijkt erg effectief voor mensen met astma. Kijk zeker op The Breathwork Movement als je daar meer over wilt weten, hier vind je veel artikelen en achtergronden.
Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het verkennen van ademwerk, welke eerste stappen raad je aan om hun ademhaling te verbeteren?
Het begint in de basis bij bewustzijn. Door elke dag bewust met je ademhaling bezig te zijn, ga je gegarandeerd al verschil merken. Schrik niet, je hoeft er niet de hele dag mee bezig te zijn (dat zou ook onmogelijk zijn), maar simpelweg een aantal keer per dag opmerken hoe je ademt, en hoe je je hierbij voelt, maakt al verschil. Vervolgens wil je werken aan je basisademhaling. Oefen bijvoorbeeld met een kalme buikademhaling (zoals net genoemd), een paar keer per dag. Het is ook zeker aan te raden een ademcoach op te zoeken, voor persoonlijk advies (want elk mens heeft een uniek adempatroon en ook iets anders nodig, het is altijd maatwerk) en meer diepgaand (verbonden) ademwerk. In mijn boek zet ik stap voor stap uiteen welke vormen van ademwerk er zijn, wat je wanneer wilt inzetten (en wanneer niet), en hoe je de juiste keuzes voor jezelf kan maken. Dit biedt dus een goed en veilig vertrekpunt.
Wil je graag meer lezen?
- Shop het boek Jouw adem, jouw medicijn
- Ontdek Het Grote Ademoefeningen Boek (e-book) – met de 20 beste ademoefeningen bij stress, angst, pijn, hulp bij slapen, en meer!
- Leer meer over de ademhaling op de website van The Breathwork Movement.