
Kobe Lecompte is geen doorsnee auteur of consultant. Hij is een denker, een voeler, en bovenal een mens met een missie: het leven van anderen lichter maken. Vanuit zijn praktijk in Landen én via zijn platform De Laatste Druppel reikt hij inzichten aan die raken en doen reflecteren. In zijn boek Kiezen voor een nuchter leven daagt hij lezers uit om stil te staan bij hun relatie met alcohol en pleit hij voor bewuste keuzes, niet uit dwang, maar uit verlangen naar een dieper, gezonder bestaan. We spraken Kobe over de impact van alcohol, het verschil tussen stoppen en kiezen, en de weg naar een leven met meer helderheid en mildheid.
Wie is Kobe Lecompte?
Kobe Lecompte (°Brussel, 1979) is auteur, consultant, een filosoof pur sang.
Kobe is gefascineerd door diepgang en door mensen, door relaties en door bijzondere gedachtegangen.
Hij staat voor het mogelijk achten van ieders leven.
Elk leven hoort mogelijk, haalbaar en vederzacht te zijn, mits de juiste inzichten. En daar helpt Kobe mensen bij. In de vorm van persoonlijke begeleiding als ervaringsdeskundige, boeken en lezingen pelt hij de zwaarte af.
Zijn werk als schrijver en als ervaringsdeskundige is voor Kobe gelijkaardig.
Het gaat om perspectief bieden.
Binnen het schrijven schrijft hij het op, als ervaringsdeskundige zegt hij het luidop.
Over Kobe zijn praktijk:

Bij Kobe kan men terecht voor verlichting.
Hij zoekt mee naar een haalbaar, fijn en aangenaam leven. Hij laat je meesnoepen van zijn inzichten, filosofie.
‘De eerste consultatie mag men het hart luchten, het verleden met zijn zware momenten openhartig en voluit vertellen, nadien bergen we die op, om écht te kiezen voor een fijner leven, want hoe fijner het leven, hoe sneller men verwerkt van datgene wat opgeborgen werd.’
Kobe heeft zijn praktijk in Landen (Vlaams-Brabant, België), maar hij biedt ook onlinesessies aan.
Hij is tevens de oprichter van De Laatste Druppel, het platform van ervaringsdeskundigen binnen Vlaanderen en Nederland. In dit exclusieve interview vertelt Kobe ons hoe alcohol onze levens beïnvloedt, en hoe je het heft in eigen handen kan nemen.
👉 Shop het boek ‘Kiezen voor een nuchter leven’ in je boekhandel of online!
In uw boek ‘Kiezen voor een nuchter leven’ bespreekt u de impact van alcohol op zowel het fysieke als mentale welzijn. Kunt u enkele van de meest schadelijke effecten van alcoholgebruik op het lichaam en de geest toelichten?
Men moet weten dat ons lichaam na het drinken van, nog maar 1 pint, 10 dagen nodig heeft om bij te komen. Vanaf een eerste slok gaat je lichaam aan het werk. Het wil die alcohol afstoten, omdat het dus wel degelijk ongezond is, zeg dat je lichaam het gezegd heeft. Dat wil zeggen dat het lichaam vanaf dan overuren draait, waarbij vermoeidheid bijvoorbeeld een gevolg van is. Om nog maar te zwijgen over het omgaan met emoties. Stel je voor dat men net dan te kampen krijgt met een bepaalde emotie, dan zal men daar niet gemakkelijk of comfortabel mee kunnen omgaan omdat het lichaam daar geen ruimte voor heeft wegens andere activiteiten, namelijk het afstoten van alcohol. Het lichaam heeft zijn handen niet vrij om naast afstoten ook nog om te gaan met emoties. Het lichaam heeft maar twee handen.
“Het zou maar al te egoïstisch zijn om te denken dat een drankprobleem oplossen enkel iets van jezelf is. De grootste slachtoffers zijn jouw omgeving.”
U maakt een onderscheid tussen stoppen met drinken en kiezen voor een nuchter leven. Kunt u uitleggen wat het verschil is tussen beide benaderingen en waarom dit onderscheid belangrijk is?
Stoppen met drinken, dat kan iedereen. Dat is gewoon een kwestie van het glas links te laten liggen. Voor hoelang, dat ziet men dan nog wel, maar het valt op dat stoppen met drinken vaak tijdgebonden is, het stoppen stopt ooit. Kiezen voor een nuchter leven is een dikke streep trekken tussen de periode van toen je dronk en de tijd dat je beslist om nuchter te leven; Nieuwe gewoonten aanleren, anders leren denken en handelen. Indien men bijvoorbeeld altijd rechts in de zetel zat, kan men opteren om, vanaf men nuchter leeft, links te zitten. Het zijn kleine gewoonteverandering met een enorme impact.
Ik zeg altijd: indien men op de grens staat van een leven met en zonder alcohol kan men omkijken en zien hoe grauw, vol rotsen, en barsten het verleden oogde. Als men vooruitkijkt, ziet men een lege woestijn waar men zelf de architect van is. Soms lijkt het kaal en saai, maar het is aan jou om alles in te richten zoals jij dat wil, selecteer zelf de architectuur. Prachtig toch, wat een luxe!
Welke valkuilen komt men vaak tegen tijdens de zoektocht naar een leven zonder alcohol?
Ach, het is maar een kwestie van tien dagen. Na tien dagen is het lichaam in staat om van start te gaan met dat nieuwe, prachtige project Kiezen voor een nuchter leven. Daar moet men even door, sommigen met veel last, sommigen met beperkte afkickverschijnselen.
Misschien best om dit met behulp van een huisdokter te doen en in een omgeving waar er iemand voor je is. De gedachte dat het helse tien dagen zullen worden en dat het gemakkelijker is om te blijven drinken, kan een valkuil zijn. Maar men doet het tenslotte om een waardevoller leven op poten te zetten, dus iemand die kiest voor een nuchter leven, die zal de 10 dagen afkicken best kunnen relativeren.
“Elke probleemdrinker mag vandaag drinken. Het gaat om het ‘willen kiezen’ en dat is zo krachtig.“
Wat gebeurt er na die tien dagen?
Na de eerste tien dagen is elke dag een zichtbare, voelbare vooruitgang. Vanaf dan telt de tijd niet meer. Wie, hoe lang nuchter is, is niet van belang. Ik, 12 jaar nuchter en hij 3 weken nuchter, het maakt niet uit. Waar het om gaat is dat we vandaag beide even nuchter zijn.
Ik denk aan een scenario waarin 2 cowboys in ruzie het salon verlaten om buiten een duel uit te vechten. Ze nemen afstand van elkaar om het probleem – in dit scenario elkaar (in het leven van een drinker is de alcohol het probleem) – beter te kunnen aanschouwen. Door afstand te nemen, laat men los. En door los te laten is men in staat, de afstand groter te maken, om uiteindelijk oog in oog te staan met het probleem. De rest gaat vrijwel vanzelf, mits een beetje zin voor geduld en wellicht ook een dosis humor. Deze schets om aan te tonen dat het niet om tijd draait, maar over afstand creëren. Ik schreef er hier een mooi column over.
Er lijkt een groeiende bewustwording te zijn rondom de negatieve effecten van alcohol. Merkt u in uw praktijk en lezingen dat er inderdaad meer aandacht en openheid is voor dit onderwerp?
Oh, jawel! Het is bijna hip geworden. Ik begeleid heel wat bekende personen, van muzikanten, acteurs tot politiekers in binnen- en buitenland. Ik moedig hen altijd aan om daarmee naar buiten te komen, om aan te tonen dat alcohol iedereen kan terroriseren, maar ook zeker om te tonen dat nuchter worden niet altijd te maken moet hebben met een alcoholprobleem, maar ook zeker te rijmen valt met een gezonder leven.
De dag van vandaag is iedereen in rep en roer om een gezond leven op te bouwen, gezondere voeding, meer bewegen, sporten, meditatie, yoga … Door te begrijpen dat een nuchter leven eigenlijk draait om een gezonder leven, is het allemaal een stuk haalbaarder.
In de titel van mijn boek spreek ik ook wel degelijk over het ‘kiezen’ voor een nuchter leven. Het is niet ‘moeten’. Elke probleemdrinker mag vandaag drinken. Het gaat om het ‘willen kiezen’ en dat is zo krachtig. Als men een huis koopt, een kind op de wereld brengt, in het huwelijk treedt, dan wil men dat van de daken schreeuwen, omdat het een keuze is geweest. Wel, dat is net hetzelfde bij kiezen voor een nuchter leven. Men mag het met trots verkondigen.
Waarom denkt u dat de maatschappij stoppen met roken aanmoedigt, maar stoppen met drinken (vaker wel dan niet) in vraag stelt?
Omdat men daar nog niet aan toe was. Het is een soort stappenplan. Eerst het roken beperken door mensen bewust te maken van de ongezonde materie sigaretten, nu is het de beurt om aan te tonen dat ook alcohol schade verricht. Men is als mens niet in staat om alles tegelijk te veranderen.
Ik hoor vaak mensen zeggen: ‘Pfft, ze nemen alles van ons af. Nu mogen we niet meer roken en binnenkort gaan ze onze pint ontzeggen’. Ik moet daar altijd om lachen, omdat het daar totaal niet over gaat. Het is, nogmaals, ‘een keuze’ voor iedereen. Iedereen mag roken en drinken, het is enkel maar informeren van de gevolgen ervan. Meer is dat niet.
De jongere generaties lijken meer bewust bezig te zijn met gezondheid en welzijn. Hoe komt dat denkt u?
Ik geef vaak lezingen op scholen en daar is het dubbel. Heel wat jongeren gaan er bewuster mee om, maar de andere kant drinkt op een andere manier. Het gaat nu over binge drinken, dat is een nieuwe trend, of ze nemen andere verdovende middelen. Maar door in te zetten op sensibilisatie komt het wel goed met onze jongeren, het komt mondjesmaat binnen en wie niet tegen de lamp loopt zal moeilijker leren.
Het niet onmiddellijk richten op alcoholisme, maar alcohol eerder ver van een gezond leven situeren is een goede zaak. Ik heb de indruk dat jongeren meer sporten dan vroeger. En dat is niet te rijmen met alcohol, daar is men zich van bewust.

In uw boek deelt u persoonlijke ervaringen en getuigenissen. Hoe belangrijk is het delen van persoonlijke verhalen bij het creëren van bewustwording en het ondersteunen van anderen in hun strijd tegen alcoholverslaving?
Het biedt enorm veel steun om te lezen dat er ook andere mensen zijn die met hetzelfde probleem kampen. Het geeft moed om te blijven staven dat het nuchter leven een goed idee is, een leuk project, een aangenaam levenspad.
In het boek vertelt schrijfster Delphine Lecompte (neen, geen familie) over haar alcoholmisbruik van vroeger, psychiater Dirk de Wachter vertelt over zijn dagelijks wijn drinken met de vraag of het al dan niet valt onder het problematisch drinken en vertelt topvoetbalster Tessa Wullaert hoe ze zweert op een nuchter leven omwille van haar voetbalprestaties.
Tot slot, welke boodschap zou u willen meegeven aan mensen die zich bewust zijn van de gevaren van alcohol, maar toch de druk of neiging voelen om te drinken?
Lieve mensen, weet dat het kiezen voor een nuchter leven het allermooiste geschenk is dat men zichzelf ooit kan schenken. Het is een prachtig project, men maakt nieuwe plannen samen met partner en kinderen, men gaat praten met vrienden om ook daar zaken af te toetsen en bij te stellen. Het zou maar al te egoïstisch zijn om te denken dat een drankprobleem oplossen enkel iets van jezelf is. De grootste slachtoffers zijn jouw omgeving. Laat hen daarom ook zeker meedenken over het herinrichten van jouw nieuwe bestaan.
Een mens bezit 1 duivel, de engelen creëert men zelf. Iedereen die weet heeft van jouw nuchter bestaan, verandert in een engel. Het wordt een persoon die er rechtstreeks of onrechtstreeks zal zijn voor jou. Het vergroot jouw leger van engelen. Het zijn de engelen die af en toe een fijn bericht sturen, een bericht van moed of bewondering, of het worden de mensen die zichzelf aanbieden als hulplijn, moest het even moeilijk lopen. Of het zijn mensen die af en toe doodgewoon aan jou zullen denken. Ook dat is enorm krachtig, voedend.
Het boek Kiezen voor een nuchter leven is hierbij een werkboek, een goede handleiding om te starten met dat mooie leven.
Geniet van harte, graag en oprecht!
Wil je graag meer lezen?