Gember is gezond, dat kunnen we je in ieder geval al verklappen. In dit artikel bespreken we waar het vandaan komt en waarom deze wortel precies zo gezond is.
De wortels van gember
Gember, botanische naam Zingiber officinale Roscoe, is lid van de plantenfamilie waartoe ook kardemom en kurkuma behoren. De huidige naam komt van het Midden-Engelse gingivere, maar deze specerij gaat meer dan 3000 jaar terug tot het Sanskriet woord srngaveram (dit is hoornwortel).
Gember werd als smaakmaker gebruikt lang voordat de geschiedenis formeel werd opgetekend. Vooral de wortelstok wordt hiervoor gebruikt. Ook gemberthee is een populaire manier om gember te nuttigen.
Het scherpe aroma van de plant is vooral te danken aan de aanwezigheid van ketonen, met name gingerolen. Die zitten voornamelijk in verse gember en minder in de droge variant. In gedroogde gember zit dan weer shogaol, een belangrijk afbraakproduct van gingerol. Shoagaol is nog scherper van smaak dan gingerol.
Gember bevat minstens 115 bestanddelen en minstens 14 bioactieve verbindingen waarvan het aandeel afhangt van het land van herkomst, de commerciële verwerker en vorm (vers, droog of verwerkt).((2011, The Amazing and Mighty Ginger – Herbal Medicine – NCBI Bookshelf))
Heel wat gezondheidsvoordelen
Naar het vermogen wordt nog volop onderzoek gedaan. Wetenschappers zijn het in ieder geval al over eens dat gember:
- Bijdraagt aan de normale werking van het immuunsysteem*
- De werking van het hart en de bloedvaten ondersteunt*
- Een gezonde spijsvertering ondersteunt*
(* In afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie)
Een belangrijke review uit 2017((9 juni 2017, Potential health benefits and scientific review of ginger)) kon deze claims bevestigen. De werking van het hart en de bloedvaten wordt ondersteund door de verbeterde bloedcirculatie die gingerol en shogaol kunnen teweegbrengen. Ook kan gember interfereren met de synthese van cholesterol, wat op zijn beurt weer goede effecten heeft op de gezondheid van het hart.
Betreffende de spijsvertering, helpt gember beschermen tegen maagzweren en kan het de darmbewegingen verbeteren. Ook wordt het traditoneel gebruikt bij misselijkheid. Dat effect is eveneens te danken aan de gingerolen.
Tot slot vond het review ook ontstekingsremmende, antimicrobiële, antivirale, antibacteriële, schimmelwerende en antioxidante effecten. Dit kunnen we linken aan de immuun-ondersteunde werking.
Neveneffecten van gember
Soms kan gember bijdragen tot brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel. Als je hiervoor gevoelig bent, dan kan je in bepaalde gevallen het gebruik beter vermijden. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten eveneens voorzichtig zijn met gember.
Er zijn geen gekende interacties tussen gember en voedsel of medicijnen. Sommige deskundigen menen echter dat het de werking van bloedverdunners (anticoagulantia) kan beïnvloeden.((2021, Ginger – Health Encyclopedia – University of Rochester Medical Center))
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief: