Eveline Haine heeft als doel om mensen te helpen. En dat is te zien in haar carrière. Na verschillende trajecten, van vertaler tot logopediste, is Eveline in 2012 terecht gekomen bij hypnose. Als internationaal gecertificeerde hypnotherapeute in Brugge helpt ze mensen om uit lastige patronen, gewoontes of levensstijlen te geraken.
In haar boek “Energetische hypnose” legt ze uit hoe dit allemaal in zijn werk gaat. Het interview hieronder licht alvast een tipje van de sluier
Op je website lees ik dat je in 2012 voor het eerst in contact kwam met hypnose. Mag ik vragen hoe?
Ik zat zelf in een heel donkere periode in mijn leven waarin alles wat maar kon fout lopen, ook effectief fout liep. Ik wist met momenten echt niet meer van welk hout pijlen maken en zat voor de zoveelste keer huilend in de zetel, compleet ten einde raad. Het hoefde allemaal niet meer voor mij. De televisie stond aan, maar ik besteedde er geen aandacht aan. Mijn negatieve gedachtenspiraal bleef maar draaien, tot ik plots een dame op televisie het woord ‘hypnose’ hoorde uitspreken. Ze had meteen mijn aandacht en ook al was het maar een fragmentje van twee of drie minuten, iets in mij voelde instinctief aan dat hypnose me wel eens antwoorden en zelfs oplossingen zou kunnen bieden. Na dat korte televisiefragment ben ik meteen aan een marathonzoektocht begonnen op het internet. Goede informatie bleek niet zo makkelijk te vinden, ik kwam al snel uit op heel ‘zweverige toestanden’ wat niet echt mijn stijl is. Maar ik gaf niet op en bleef verder zoeken, ik kon het niet loslaten. Aangezien hypnose ook volledig wetenschappelijk onderbouwd is, had ik er wel vertrouwen in. Na lang zoeken vond ik een opleiding in het buitenland die me echt aansprak. Ik wou het idee nog even laten bezinken alvorens me in te schrijven. Ik voelde echter aan elke vezel in mijn lijf “DIT IS HET!”. Dus volgde ik mijn buikgevoel en nam contact op met de school in kwestie en schreef me in. Een van de beste keuzes die ik ooit gemaakt heb!
Wat is energetische hypnose precies?
Energetische hypnose is de combinatie van klassieke hypnose en energetisch werk. Aanvankelijk paste ik uitsluitend klassieke hypnose toe, wat me op zich wel mooie resultaten opleverde. Maar voor sommige problemen, stootte ik soms wel eens op een plafond en dat vond ik bijzonder jammer. Dus ging ik verder op zoek naar hoe ik door dat plafond kon geraken. Hoewel ik in eerste instantie een wetenschappelijke opleiding had gevolgd, zat ik ondertussen ook al een hele tijd in het alternatieve circuit van behandelingen. Ik ben ervan overtuigd dat die twee perfect met elkaar kunnen gecombineerd worden en elkaar zelfs kunnen versterken. Dus ging ik op zoek naar een aantal mensen op wie ik mijn theorieën kon testen. Door klassieke hypnose en energetisch werk gelijktijdig uit te voeren, bleek al snel dat de resultaten veel beter waren en veel langer stand hielden dan met uitsluitend klassieke hypnose.
Hoe gaat een sessie gewoonlijk in zijn werk?
Dat hangt af van de cliënt zelf en van welke hulpvraag gesteld wordt. Ik heb géén standaardprogramma dat sowieso op iedereen van toepassing is, zo werkt dat nu eenmaal niet. Iedereen is anders en heeft een eigen, unieke manier van reageren.
Ik vraag steeds om per afspraak minstens een uur tijd te voorzien. Ik werk niet graag gehaast en kan me ook niet inbeelden dat mensen het zouden appreciëren als ik “bandwerk” zou doen. Een afspraak durft dus wel eens uitlopen maar dat maakt me niet uit, als de mensen maar geholpen zijn. Dat is het belangrijkste.
Gebruik je bepaalde middelen tijdens de hypnose? Muziek, accupunctuur, tikken…?
Nee, in mijn praktijk worden er geen ‘extra’s’ gebruikt tijdens een sessie. Wat wel van uitermate cruciaal belang is, is dat het klikt met een cliënt. Een goede verstandhouding zorgt er immers veel sneller voor dat er een vertrouwensband ontstaat waardoor ik veel sneller kan doordringen tot iemands onderbewustzijn. Als iemand naar een hypnotiseur gaat voor hulp, is het ook belangrijk dat ze heel eerlijk en open zijn over hun problematiek. Informatie achterhouden zal altijd leiden tot halve en soms zelfs geen resultaten. Bij mij liggen de mensen gewoon heel ontspannen op de zetel, onder een warm dekentje, met gesloten ogen. Anders dan dat, voelt het écht niet. Ik doe mijn werk zodanig traag en rustig, dat de meeste mensen het zelfs niet doorhebben wanneer ze in die hypnosestaat komen. Pas na een sessie zal een cliënt beseffen dat hij in hypnose is geweest.
Kan hypnose helpen om moeilijke gewoontes te doorbreken zoals bijvoorbeeld verslavingen?
De meeste uiteenlopende problematieken komen in mijn praktijk aan bod. Dat kan gaan van de klassiekers zoals vermageren of stoppen met roken tot angststoornissen, slaapproblemen, menopauzeklachten, het verwerken van negatieve emoties en gedachten en ga zo maar door. Verslavingen komen in mijn praktijk heel vaak voor. Roken, alcohol, drugs, suikerverslaving, … het maakt niet uit om welke verslaving het gaat. Wat wel heel belangrijk is, is dat de cliënt in kwestie effectief in hypnose wil EN effectief volledig en definitief wil stoppen met zijn verslaving. Als ik dat uitleg aan de telefoon, dat het echt om een ‘alles of niks verhaal’ gaat bij een verslaving, zijn er al eens mensen die beginnen onderhandelen. In het geval van alcohol hoor ik dan wel eens ‘Maar op feestjes wil ik wel nog kunnen drinken’. Zo werkt het niet bij verslavingen. Want zelfs al zou je aanvankelijk minderen met drinken, op termijn beland je toch terug in hetzelfde straatje. Ik neem die mensen dan ook niet in afspraak want ik weet op voorhand dat het voor hen weggesmeten tijd, geld en energie zal zijn en vervolgens ook een grote teleurstelling. Dat wil ik hen dan ook besparen. Als ik op voorhand al weet dat het me niet zal lukken, zeg ik dat altijd eerlijk. Dat wordt gelukkig meestal wel geapprecieerd.
Hoeveel sessies zijn er minstens nodig om veranderingen te zien in “kleine ongemakken” zoals matige stress?
Dat hangt af van persoon tot persoon. De ene gaat heel snel mee in het verhaal, de andere heeft er wat meer tijd voor nodig. Hoe cliché het ook mag klinken, elke persoon is echt uniek. Maar ik maak op voorhand met iedereen heel duidelijke afspraken over wat ze kunnen verwachten. En als er na de tweede sessie op geen enkel vlak verschil op te merken valt, zet ik de behandeling meteen zelf stop. Dat is immers een teken dat de kans op succes bijzonder klein tot nihil is. Gelukkige komt dat bijzonder weinig voor dat ik de therapie zelf moet stopzetten. Aangezien innerlijke rust op alle vlakken centraal staat tijdens de sessies, leidt dat alleen al vaak tot heel mooie positieve veranderingen en kan er snel voortgewerkt worden op hun eigenlijke hulpvraag.
Zijn de effecten van hypnose blijvend?
Ook dat hangt weer af van de persoon en de situatie. De meeste cliënten behouden hun resultaten op lange termijn, wat me natuurlijk heel blij maakt. Ze weten dat ze altijd welkom zijn om terug te komen mocht het nodig zijn. Het kan uiteraard gebeuren dat mensen geconfronteerd worden met een bepaald trauma, bijvoorbeeld het overlijden van hun partner, een ontslag na jarenlang werken voor hetzelfde bedrijf, een ongunstige medische diagnose, … Als de shock dermate groot is, dan kan het gebeuren dat ze weer in hun oude patronen hervallen en in die zware stresssituatie bijvoorbeeld toch weer naar een sigaret of een glas alcohol grijpen. We zijn en blijven uiteindelijk allemaal maar mensen, niemand is perfect. Mocht dat gebeuren, raad ik hen altijd aan om zo snel mogelijk terug te komen en dat meteen weer recht te trekken. Als ze er lang mee wachten, is de kans groot dat we van nul moeten herbeginnen. Gelukkig maak ik dat zelden mee, maar het gebeurt wel eens. Zeker sinds de eerste lockdown heb ik gemerkt dat een aantal mensen puur uit verveling zichzelf weer af en toe eens een aperitiefje begonnen uitschenken. Dat werd dan al snel weer dagelijks een glas, vervolgens twee glazen per dag en voor ze het wisten, dronken ze terug evenveel als voorheen. Ik heb ook redelijk veel cliënten die om de zoveel tijd eens terugkomen. Dat zijn bijvoorbeeld vaak bedrijfsleiders met veel stress en kopzorgen of mama’s die even tijd voor zichzelf willen. Stuk voor stuk beschouwen die mensen hun sessies bij mij als quality time voor zichzelf, waarbij ze zowel fysiek, mentaal, emotioneel als energetisch weer even tot rust kunnen komen.
Kan hypnose gevaarlijk zijn voor bepaalde mensen?
Nee, het ‘ergste’ dat er zou kunnen gebeuren, is dat er geen verschil wordt opgemerkt, maar gevaarlijk is het zeker niet.
Kun je als patiënt na een aantal sessies zelf thuis verder werken aan het probleem of moet je om de zoveel tijd een sessie volgen?
Iedereen krijgt na de eerste sessie al meteen een ‘trucje’ aangeleerd dat ze kunnen toepassen waar en wanneer ze maar willen. Dat ‘trucje’ neemt maximum een halve minuut per keer in beslag en zorgt ervoor dat het effect van de energetische hypnose in stand kan worden gehouden. Als mensen dat ‘trucje’ niet toepassen, kan het al eens gebeuren dat de resultaten wat langer op zich laten wachten dan gehoopt. Aan mensen die bijvoorbeeld komen om te vermageren, leg ik meteen uit dat het niet de bedoeling is dat ze komen tot ze hun streefgewicht bereikt hebben. Het is de bedoeling dat mensen komen tot ze de ‘klik’ gemaakt hebben. En bij de ene komt die ‘klik’ wat sneller dan bij de andere. Maar hoe vaker ze het ‘trucje’ toepassen, hoe groter de kans op snelle en positieve resultaten en hoe sneller die ‘klik’ komt. Sommige mensen passen dat ‘trucje’ amper of niet toe en laten alles van mij afhangen. Dat mag, maar dan zeg ik er wel steeds bij dat het om een samenwerking gaat en dat ze zelf ook hun deel moeten doen als ze resultaten willen behalen. Als iemand bijvoorbeeld al een hele tijd gestopt is met roken, is het niet meer nodig om dat ‘trucje’ te blijven toepassen. Echter, als ze het af en toe toch nog eens toepassen, kunnen ze er in principe voor een heel lange tijd op terugvallen.
Wil je Eveline graag contacteren?
🌐https://www.hypnosepraktijkbrugge.be
📧info@hypnosepraktijkbrugge.be
☎️0486/69.20.91