Ashwagandha, ook wel Whitania Somnifera of winterkers genoemd, is één van de belangrijkste en sterkste kruiden binnen de Ayurvedische geneeskunde. Al duizenden jaren wordt dit kruid gebruikt als adaptogeen en ter behandeling van tal van gezondheidsproblemen.
De Ashwagandha-plant behoort tot het geslacht Withania, en groeit in zowat heel Afrika, het Middellandse Zeegebied, Mauritius en Zuid-Azië. Vooral de wortels van de struik staan bekend om hun brede resem aan toepassingen als supplement voor de gezondheid. Dit komt door de hoge hoeveelheid alkaloïden die erin te vinden zijn, zoals anahygrine, cuscohygrine en anaferine.
Andere namen voor Ashwagandha zijn Indiase ginseng of koninklijk kruid, aangezien de adaptogene werking ervan doet denken aan gewone ginseng en het een erg belangrijke rol speelt binnen de Ayurveda. In dit artikel bespreken we het gebruik van Ashwagandha als kruid of supplement.
Toepassingen van Ashwagandha
Naar het potentieel van Ashwagandha is al heel veel onderzoek gedaan. De wetenschap heeft aangetoond dat Ashwagandha nut kan hebben bij:
- Het aanpassingsvermogen in stress-situaties*
- Het ondersteunen van de gemoedstoestand*
- De normale werking van het hart*
(* In afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie)
Gebruiksadvies voor Ashwagandha supplementen
Zoals alle supplementen is het erg belangrijk dat Ashwagandha supplementen in de juiste dosis wordt gebruikt om de gewenste effecten te verkrijgen. Doorgaans wordt aangeraden om een extract van de Ashwagandha-wortel in hoeveelheden van 300-600 mg per dag te nemen. Als het gaat om een tijdelijke inname is een dosering van ongeveer 1200 mg/dag ook goed en veilig.
Doorgaans wordt ook aangeraden om Ashwagandha bij het ontbijt in te nemen, in de vorm van een capsule of poedertje. Dit omdat de vertering en dus de opname van het supplement ’s morgens beter is.
Contra-indicaties voor het gebruik van Ashwagandha
Ook is het belangrijk rekening te houden met eventuele contra-indicaties voor het gebruik van dit kruid. Met name vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, vermijden beter het innemen van Ashwagandha. Dit komt vooral doordat er nog weinig klinische informatie beschikbaar is in verband met eventuele negatieve effecten van een supplement in deze gevallen.
Cytotoxische effecten van Ashwagandha
Het bestanddeel in Ashwagandha dat een heilzame werking heeft op bepaalde processen en in het lichaam, withaferine, kan ook toxisch zijn in grote hoeveelheden. Een hoge inname van deze stof in de vorm van withanolide is daarom afgeraden. Doorgaans bevat de wortel van het kruid een veel lagere dosis van deze stof, en vaak wordt deze dan ook gebruik ter productie van supplementen. Bij het zoeken naar een geschikt supplement is het een goed idee om rekening te houden met aanwezige hoeveelheid.
De interactie van Ashwagandha met andere substanties, medicijnen en aandoeningen
Bij het nemen van een Ashwagandha supplement is het eveneens van belang om een beeld te hebben van de mogelijke interacties of bijwerkingen in combinatie met andere substanties of aandoeningen. Naast de cytotoxische effecten van een teveel aan Ashwagandha, is het ook mogelijk dat bepaalde andere negatieve effecten zich voordoen. Hier info over krijgen is belangrijk als men Ashwagandha als supplement gaat gebruiken, aangezien bepaalde een geconcentreerde dosis bevatten:
1. Spijsverteringsproblemen
Zoals dat bij veel orale supplementen het geval is, kan een te hoge dosis van Ashwagandha extract zorgen voor problemen met de spijsvertering en de maag. Bij gebruik is het altijd aangeraden om advies in te winnen bij een specialist of de verdeler van het supplement.
2. Hoofdpijn en migraine
Hoewel natuurlijke extracten van Ashwagandha over het algemeen geen sterke bijwerkingen zullen hebben, kan het zijn dat er zich bij overdreven dosissen ook hoofdpijn voordoet. Vaak wordt dit veroorzaakt door interacties met bepaalde medicijnen.
3. Lagere bloeddruk
Vervolgens moeten zij die reeds bloeddrukverlagende medicijnen innemen, rekening houden met de mogelijkheid dat Ashwagandha die bloeddruk, zowel de diastolische als de systolische, nog verder kan doen dalen.
4. Slaperigheid
Doordat bepaalde bestanddelen in Ashwagandha het zenuwstelsel helpen kalmeren en zo angststoornissen tegengaan, kan het ook zorgen voor slaperigheid doorheen de dag. Natuurlijk hangt dit helemaal af van de ingenomen dosis (bijvoorbeeld als die hoger komt te liggen dan 1200 mg/dag).
5. Verslavende effecten van Ashwagandha
Bij het nemen van een Ashwagandha supplement is het eveneens belangrijk om rekening te houden met de eventuele verslavende effecten van bepaalde bestanddelen. Zoals dat bij vele andere kruiden en planten het geval is, waaronder valeriaan, bouwt de hoeveelheid Ashwagandha in het lichaam stilaan op, en bij te lang gebruik kan afhankelijkheid optreden.
6. Effecten op de schildklier
Ten slotte kan Ashwagandha ook een invloed hebben op de productie van het schildklierhormoon. Vaak nemen mensen met een trage schildklier bepaalde medicijnen, en in dat geval wordt Ashwagandha best alleen genomen met begeleiding van een specialist of professioneel advies.((2020, Ashwagandha))((10 november 2020, Ashwagandha))
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief: