Reflux, vermoeidheid, bloedend tandvlees, grijze haren, een verstopte neus… Je lichaam geeft je voortdurend signalen. Maar begrijp je ook wat het je probeert te vertellen?
Een handleiding voor je lichaam zou best handig zijn, en daar komt het nieuwste boek van orthomoleculair PNI voedingsdeskundige Heleen Becuwe bij kijken. In ‘Hoe je lichaam jou vertelt wat je nodig hebt’ ontdek je hoe je je gezondheid kan verbeteren door naar je lichaam te luisteren.
Meer info over dit boeiende thema? Die vind je hier!
Op je website kunnen we lezen dat je als orthomoleculair PNI voedingsdeskundige mensen bijstaat. Wat houdt dit zoal in?
What’s in a name 😉 Ik heb ervoor gekozen om mij als voedingsdeskundige in de wereld te plaatsen. Voeding is een gemakkelijke, materiële ingang om met gezondheid aan de slag te gaan. Bij mij in de praktijk is voeding echter meer dan voeding. Het gaat niet alleen om wat je in je mond steekt, maar ook gedachten, emoties, mensen, de job waarmee jij je voedt. Ik werk vanuit de orthomoleculaire visie en psycho-neuro-immunologie.
“Wist je dat ongeveer 50% van de mensen wel eens een tekort aan magnesium heeft?”
Orthomoleculaire therapie is een therapievorm die zich richt op het ondersteunen van de gezondheid door middel van gezonde voeding en voedingssupplementen. Ik richt me op het voorzien van essentiële stoffen zoals vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft om gezond te functioneren. We creëren een optimale omgeving om het lichaam te ondersteunen. Zo kan een tekort aan magnesium zorgen voor spanning in het lichaam. Magnesium is een ontzettend belangrijk mineraal met ongeveer 300 functies in het lichaam. In het algemeen is magnesium belangrijk voor ‘ontspanning’. Wist je dat ongeveer 50% van de mensen wel eens een tekort aan magnesium heeft?
Kun je de essentiële principes van orthomoleculaire geneeskunde beschrijven en toelichten hoe deze een positieve invloed kunnen hebben op de algehele gezondheid?
De orthomoleculaire geneeskunde richt zich op meer gezondheid door de cellen en het milieu waarin de cellen zich bevinden te verbeteren. Dit gebeurt door het toevoegen van nutriënten die we nodig hebben. Dit kan in de vorm van specifiek voedingsadvies (bv. eet vaker oesters want dit is een topbron van zink) of in de vorm van suppletie-advies (bv. neem 30 mg zinkmethionine per dag).
Meer voeding met zink vind je hier!
Orthomoleculaire therapie is heel waardevol, toch zijn er ook valkuilen.
1. De eerste valkuil is dat we adviezen en supplementen inzetten die van onvoldoende kwaliteit zijn.
Zo wordt soms onderzoek gedaan naar geïsoleerde, laaggedoseerde, niet kwalitatieve supplementen waarbij de conclusie is: het werkt niet. Jammer genoeg wordt dit dan doorgetrokken naar alle stoffen van dezelfde soort. Mijn advies: laat je goed adviseren als je supplementen wilt toevoegen. Beter slechts één supplement van goeie kwaliteit dan een bakje vol waarbij je onvoldoende weet over de vorm en toevoegingen.
2. De tweede valkuil is dat we te lineair te werk gaan.
Stel dat iemand tot bij mij komt en we zien in het bloedonderzoek dat er sprake is van een groot vitamine D-tekort, dan supplementeren we dit bij. De vraag is echter: waarom heeft iemand een tekort aan vitamine D en meer: waarom stijgen de vitamine D-waardes bij sommige personen niet als je het suppleert? Het zou kunnen dat de vitamine D-receptor (de plaats waar vitamine D zich moet hechten) bezet wordt door ziekteverwekkers (bacteriën, virussen). Als dat het geval is, kan er geen vitamine D-opname plaatsvinden. Dan moeten we een laagje dieper te werk gaan en eerst met die pathogenen aan de slag.
De voorbije jaren leerde ik, dankzij de psycho-neuro-immunologie, om een gezondheidsverhaal holistisch te bekijken, eigenlijk zelfs filmisch, met alle stappen die voorafgaan aan een probleem, klacht, symptoom, ziektebeeld. De wetenschap van de kPNI helpt me om verder te kijken dan het symptoom en om mensen de controle over hun leven en gezondheid terug te geven.
In je boek, ‘Hoe je lichaam jou vertelt wat je nodig hebt’, moedig je lezers aan om hun gezondheid te verbeteren door te luisteren naar hun lichaam. Kun je dit concept toelichten?
In de praktijk merk ik dat heel wat mensen weken, maanden, jaren voor ze een diagnose kregen (bv. fibromyalgie, diabetes type 2, Hashimoto, …) al symptomen hadden. Die symptomen worden door velen genegeerd, omdat ze deze niet begrijpen.
Symptomen zijn echter vroegtijdige signalen van het lichaam, “hé, er is iets mis, verander iets”. Als we symptomen beter begrijpen, kunnen we sneller en gerichter actie nemen en erger voorkomen. Je kunt het lichaam zien als een wagen waar lichtjes gaan branden als er iets mis is, bv. ‘Vul de watertank aan’, ‘Brandstof op’, ‘Voeg magnesium toe’, ‘Doe het rustiger aan’, … Heel wat signalen die ons lichaam geeft kunnen we zelf thuis opmerken, maar dan moeten we weten waarnaar we moeten kijken en waarop we moeten letten.
In mijn boek ‘Hoe je lichaam jou vertelt wat je nodig hebt’ neem ik de lezer mee in verschillende lichaamsdelen die ons vaak een boodschap geven. Zowel de mond, de neus, de huid, de maag, de darmen, de haren, de nagels, de ogen vertellen ons iets over onze gezondheid. Als je leert kijken, voelen, ervaren en je begrijpt hoe het werkt, dan kun je écht autonomie over je gezondheid nemen.
De symptomen, oorzaken en de aanpak van die signalen komen alle drie aan bod in mijn boek. Het is een boek vol deep learnings (begrijp hoe je lichaam werkt) en gerichte acties (verander dit, ga hiermee aan de slag). Bijhorend ontwikkelde ik ook de e-course ‘Grip op je gezondheid’. Dit is een online cursus van 10 modules waarbij ik via webinars, podcasts, stappenplannen en concrete productentips nog meer verdieping en verbreding geef. De cursus maakte ik voor iedereen die -voor of na het lezen van het boek- meer gezondtijd wil maken.
Wanneer ons lichaam schreeuwt, is een probleem snel gevonden. Maar op welke manier kunnen we naar het gefluister van ons lichaam luisteren? Hoe onderscheiden we wat werkelijk is en wat ingebeeld?
Wat ingebeeld is, is ook deel van ons. De vraag is waarom iemand zich dingen zou gaan inbeelden. Misschien is die persoon over het algemeen angstiger. Van waar komt die angst? Vorige trauma’s of een disbalans op de gut-brain axis (de darmen hebben een enorme impact op ons brein en vice versa) kunnen dit veroorzaken.
Als iemand zich echt zorgen maakt, dan vind ik het belangrijk om een therapeut raad te plegen zodat je samen kunt onderzoeken wat er aan de hand is.
Het inzicht dat ik de afgelopen vijftien jaar zelf kreeg, was: ‘mijn lichaam is mijn vriend, niet mijn vijand.’ Ik was heel vaak ziek, had tal van klachten en werd vaak verdrietig en kwaad omdat ik het niet begreep. Mijn lichaam was slecht, werkte me tegen.
Sinds ik begrijp hoe mijn lichaam werkt, zie ik het zo graag, aanvaard ik de signalen die ik krijg en ga ik ermee aan de slag. Soms vind ik het lastig, want signalen komen niet altijd op de gepaste momenten, maar ze leren me wel veel.
Welke specifieke gezondheidsproblemen en aandoeningen worden behandeld in je boek, en waarom heb je ervoor gekozen om deze te benadrukken?
In het boek sta ik stil bij signalen en aandoeningen van de mond (bijv. aften), de neus (bijv. hooikoorts), de huid (bijv. eczeem), de maag (bijv. reflux), de darmen (bijv. constipatie), de haren (bijv. alopecia), de nagels (bijv. broze nagels), de ogen (bijv. uitpuilende ogen), …
Schildklieraandoeningen, chronische stress, laaggradige ontsteking, pathogene belasting, hormonale resistenties en spijsverteringsproblemen komen ook aan bod. Eigenlijk maakte ik een samenvatting van de problemen die ik het meest zie in de praktijk en waarbij vaak een sleutel ligt tot verbetering. We zijn één geheel. De lichaamsdelen werken samen. We kunnen dus niet geïsoleerd tewerk gaan.
Hoe speelt orthomoleculaire geneeskunde een rol in het begrijpen en interpreteren van de signalen die ons lichaam uitzendt?
Het allerbelangrijkste vind ik de vergelijking tussen een wagen en het menselijk lichaam. In een wagen die op diesel rijdt, giet je geen benzine. Toch gieten we in ons lichaam vaak de verkeerde brandstof. Dat gebeurt omdat we in een maatschappij leven vol suiker, bewerkte voeding en vervuiling.
De orthomoleculaire geneeskunde geeft je inzichten in hoe je lichaam werkt en wat je nodig hebt om je motor goed te laten draaien. Ik vind begrip echt wel de eerste stap. Ik geef dan ook heel wat uitleg in de praktijk, want ik wil dat je het begrijpt. Anders kom je thuis na een consult, hou je mijn adviezen drie weken vol en denk je dan, ‘waarom eigenlijk?’ en verval je weer in oude gewoontes. Eenmaal je brein begrijpt waarom iets werkt zoals het werkt, is de stap naar verandering veel gemakkelijker.
Is schade aan het lichaam, zowel fysiek als mentaal, als gevolg van een ongezonde levensstijl omkeerbaar in jouw visie?
Gevaarlijke vraag 😉 en ik ga er niet zwart-wit op antwoorden.
In heel veel gevallen in schade omkeerbaar, maar in sommige gevallen is het dat niet. Zo zag ik afgelopen week een vrouw met Parkinson in de praktijk. Ze stelde me de vraag om met voeding haar Parkinson aan te pakken. Parkinson is een neurodegeneratieve aandoening, een aandoening in het brein. De ziekte bevindt zich in een deel van de hersenen waar er een laag aantal stamcellen zijn. Stamcellen zijn cellen die nog alle kanten op kunnen differentiëren en dus voor herstel kunnen zorgen. Als Parkinson nog niet tot in de celkern zit, zou hypothetisch herstel mogelijk moeten zijn.
Bij aandoeningen zoals Parkinson kan voeding en een gezonde levensstijl wel een grote impact hebben. Er is een relatie tussen de spijsvertering en Parkinson, dus als je de voeding goed krijgt en dus de spijsvertering beter, heeft het hele lichaam er baat bij. Ook te veel kunstmatig licht blijkt een risicofactor te zijn. Herstel van bioritme is dus een belangrijke stap. Ook ademhalingsoefeningen kunnen heel wat betekenen voor iemand met Parkinson.
Maar volledige omkeerbaarheid van schade is niet altijd mogelijk. Toch kan het in veel gevallen wel. Ik zag al ongelooflijke mooie resultaten bij mensen met diverse aandoeningen. Door aanpassing van voeding en levensstijl verdwenen klachten of was de eerder gestelde diagnose misschien niet meer echt van toepassing.
Wat is jouw top 3 tips voor lezers die hun algehele gezondheid willen verbeteren?
- Leer jouw lichaam beter begrijpen. Lees, luister podcasts, laat je informeren door een therapeut.
- Kies een domein waarmee je als eerste stap aan de slag wilt: bijv. voeding, beweging, ademhaling, job (verandering?), traumaverwerking. Wat resoneert nu het meest?
- Voeg elke week een nieuwe health hack toe. Maak er een leuke ontdekkingstocht van. Bv. week 1: ik ga elke dag starten met een glas water, week 2: ik neem voor het slapengaan 5 minuten tijd om bewust te ademen, week 3: ik start met flossen, week 4: ik eet een extra portie groenten bij mijn ‘koude’ maaltijd, …
Meer weten over dit boeiende thema?
Mijn gratis podcast: Gebeten Door Eten | Podcast on Spotify
Ik deel regelmatig health hacks op instagram: Heleen Becuwe (@heleenbecuwe.be) • Instagram-foto’s en -video’s