De aanwezigheid van collageen maakt deel uit van een gezond lichaam. Heel wat mensen kunnen een tekort aan collageen ervaren zonder het meteen te merken. Vaak voorkomende symptomen zijn onder andere broze nagels en stijve gewrichten.
In dit artikel geven we een antwoord op belangrijke vragen:
- Wat is collageen?
- Wat doet collageen?
- Hoe ziet een collageen tekort in de huid eruit?
- Wat zijn de symptomen van een collageen tekort?
- Welke factoren hebben een negatief effect op collageen?
Wat is collageen?
Collageen is een lichaamseigen eiwit dat bestaat uit aminozuren en peptiden, een soort bouwstenen die de huid versterken en tekenen van veroudering verminderen.
Ons lichaam maakt collageen zelf aan, maar naarmate we ouder worden neemt deze aanmaak beetje bij beetje af. Vanaf 25-30 jaar wordt het verouderingsproces in gang gezet.
Omdat het lichaam minder collageen aanmaakt, ondersteunen veel mensen via collageen suppletie en voeding de aanmaak van dit belangrijk eiwit.
Meer lezen over collageen? Hier vind je alles wat je moet weten!
Wat doet collageen?
Collageen komt voor in verschillende typen en vervult verschillende taken in het lichaam, maar de belangrijkste typen zijn als volgt:
- Collageen Type I: Dit type bestaat uit 90% van het collageen in je lichaam. Type I is dicht opeengepakt en wordt gebruikt om structuur te geven aan je huid, botten, pezen en ligamenten.
- Collageen Type II: Dit type wordt aangetroffen in elastisch kraakbeen, dat ondersteuning biedt aan gewrichten.
- Collageen Type III: Dit type zit in spieren, slagaders en organen.
- Collageen Type IV: Dit type komt voor in de lagen van je huid.
- Collageen Type V: Dit type komt voor in het hoornvlies van je ogen, sommige huidlagen, haar en weefsel van de placenta.
Collageen vormt dus een belangrijk onderdeel in onder andere de huid, het haar en de nagels. De effecten van voldoende collageen zijn zichtbaar in deze lichaamsdelen.
Een collageen tekort in de huid?
Fijne lijntjes en rimpels maken nou eenmaal deel uit van het natuurlijke verouderingsproces. Het natuurlijke afbraakproces van collageen in je lichaam is dus niet hetzelfde als een collageen tekort.
We spreken echter van vervroegde veroudering als deze symptomen in grotere mate ten opzichte van je leeftijd voorkomen. Collageen is een belangrijk eiwit dat het lichaam voorziet van 30% van alle eiwitten. Het zorgt voor structuur en elasticiteit, soepelheid en strakheid. Dit zijn kenmerken die we graag behouden.
Maar hoe herken je een collageen tekort? Gelukkig zijn de symptomen relatief eenvoudig op te merken.
Collageen tekort, wat zijn de symptomen?
Als je een of meerdere van de volgende klachten ervaart, dan kan je te maken hebben met een collageen tekort:
- Een gerimpelde, rimpelige of verslapte huid.
- Inzakking rond je ogen en in het gezicht.
- Krimpende, verzwakkende spieren en spierpijn.
- Stuggere, minder flexibele pezen en ligamenten.
- Gewrichtspijn of artrose door versleten kraakbeen.
- Verlies van mobiliteit door gewrichtsschade of stijfheid.
- Maagdarmproblemen door het dunner worden van de bekleding van je spijsverteringskanaal.
- Problemen met de bloeddoorstroming.
Dus, hoe weet je of je een collageen tekort hebt? Bij veranderingen of verslappingen in de huid, verzwakte of stuggere spieren en pijn in de gewrichten kan er al een belletje gaan rinkelen.
Een slappere huid is misschien niet voor iedereen een struikelblok, maar gewrichtspijn en stijve spieren kunnen wel degelijk een impact hebben op je dagelijks leven.
Wat moet ik vermijden voor een optimaal collageenniveau?
Deze factoren kunnen het collageenniveau negatief beïnvloeden:
- Roken vermindert de collageenproductie. Het beschadigt collageen en elastine, wat leidt tot rimpels en trage wondgenezing. Bovendien vernauwt nicotine vernauwt de bloedvaten in de buurt van het huidoppervlak, waardoor er geen zuurstof en voedingsstoffen worden toegevoerd.
- Te veel suiker en geraffineerde koolhydraten eten. Suiker hecht zich aan eiwitten en vormt zo geavanceerde glycatie-eindproducten. Deze moleculen beschadigen nabijgelegen eiwitten en zorgen ervoor dat collageen zwak, droog en broos wordt.
- Blootstelling aan ultraviolet licht. Te veel zonlicht vermindert de collageenproductie en zorgt ervoor dat collageen sneller wordt afgebroken. Ultraviolet zonlicht veroorzaakt rimpels. Vermijd overmatige blootstelling aan de zon en draag altijd zonnebrandcrème (SPF 30 en hoger) als je buiten bent.
Wat kan ik doen om de collageenaanmaak te ondersteunen?
Ten eerste is het raadzaam om je levensstijl te evalueren om te zien of je aanpassingen kan maken. Ben je bijvoorbeeld een roker, probeer dan alleen of via hulp te stoppen met roken. Er hangen namelijk veel meer negatieve gevolgen aan roken dan enkel een vermindering in collageenproductie.
Verder draag je best ook altijd zonnecrème om te veel blootstelling aan uv-licht te vermijden, zelfs wanneer het bewolkt lijkt. Een hoge factor is goed, maar soms is het belangrijker om vooral regelmatig opnieuw in te smeren (elke 2-3 uur).
Ten derde, een gevarieerd dieet met voldoende gezonde voeding is een must. Denk aan de 80/20-regel: zorg voor 80% voeding die je lichaam voorziet van de nodige voedingsstoffen en 20% voeding die minder goed is voor je lichaam, maar die je wel heel lekker vindt. Geraffineerde koolhydraten kunnen de collageenaanmaak negatief beïnvloeden, maar enkel als je dit dagelijks eet. Deze koolhydraten zouden dus in de 20% categorie vallen. Er is trouwens ook heel wat voeding die de collageenaanmaak stimuleert.
Als laatste en eenvoudigste stap kan je een collageen supplement nemen. Je kan collageen drinken of een supplement in de vorm van collageen poeder of pillen innemen. Deze voedingssupplementen zijn over het algemeen volkomen veilig verklaard en kunnen bijdragen aan gewenste resultaten.
Weet je niet zeker welke hoeveelheid collageen je moet nemen? In dit artikel leggen we het je uit.