In de wereld van voedingssupplementen is krill olie steeds populairder geworden vanwege zijn indrukwekkende voordelen voor de gezondheid. Als een rijke bron van omega-3 vetzuren, met name EPA en DHA, biedt krill olie een scala aan voordelen voor het lichaam.
In dit artikel duiken we dieper in op krill olie, vergelijken we het met visolie en bespreken we de voordelen en mogelijke bijwerkingen.
Wat is Krill Olie?
Krill zijn kleine, garnaalachtige schaaldieren die zich in overvloed bevinden in de oceaan. Krill olie wordt gewonnen uit deze kleine wezentjes en staat bekend om zijn hoge concentratie aan omega-3 vetzuren. Deze essentiële vetzuren, met name EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), spelen een cruciale rol in het lichaam. Van DHA is alvast bewezen dat het een gezonde werking heeft op de hersenen en het gezichtsvermogen.
Lees meer over de natuurlijke bronnen van EPA.
Voordelen van Krill Olie
1) Bron van omega-3 vetzuren | Krill olie bevat omega-3 vetzuren, waaronder DHA (docosahexaeenzuur). DHA is goed voor het gezichtsvermogen en de hersenen. |
2) Bevat bioactieve bestanddelen | Naast omega-3 vetzuren bevat krill ook aanzienlijke hoeveelheden bioactieve kleine bestanddelen zoals astaxanthine, sterolen, tocoferolen, vitamine A, flavonoïden en mineralen.((Antarctic Krill (Euphausia superba) Oil: A Comprehensive Review of Chemical Composition, Extraction Technologies, Health Benefits, and Current Applications)) |
3) Beter opgenomen door het lichaam | Krill olie staat bekend om zijn hoge biologische beschikbaarheid. De vetzuren in krill olie worden gemakkelijker opgenomen door het lichaam in vergelijking met sommige andere bronnen van omega-3, zoals visolie. Beide vormen bevatten EPA en DHA, maar in krillolie zitten meer fosfolipiden die ervoor zorgen dat het lichaam de omega 3 beter absorbeert.((27 november 2022, Health Benefits of Krill Oil)) |
Krill olie vs. Visolie
Het duidelijkste verschil tussen krill olie en visolie is natuurlijk waar het vandaan komt. Krill olie is zoals eerder vermeld afkomstig van kleine, garnaalachtige schaaldieren. Vette vis zoals ansjovis, sardienen en zalm zijn rijke bronnen aan visolie.
Terwijl visolie ook een populaire bron van omega-3 vetzuren is, kan je soms beter kiezen voor krill olie. Zoals we hierboven vermeldden wordt krill olie sneller door het lichaam opgenomen, en het bevat naast omega-3 ook bioactieve bestanddelen, wat een extra voordeel is.
Visolie daarentegen bevat meer omega 3 dan krillolie. Je kiest best een omega 3-supplement op basis van je eetgewoonten een levensstijl. Als je wekelijks al 1 – 2 porties vette vis eet, dan kan je opteren voor een krill olie-supplement dat beter wordt opgenomen in je lichaam. Is dit niet het geval, dan kies je voor een supplement met visolie om voldoende omega 3 binnen te krijgen.
Geen fan van visolie pillen?
Voor degenen die de smaak van visolie niet waarderen, bieden krillolie capsules een handige oplossing. De capsules zorgen voor een nauwkeurige dosering en vermijden de bekende nasmaak die soms geassocieerd wordt met visolie.
Mogelijke bijwerkingen van Krill Olie
Hoewel krill olie over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er enkele mogelijke bijwerkingen of minder aangename effecten:
- maagklachten
- visachtige nasmaak
De lijst van bijwerkingen is relatief kort, wat de veiligheid van krill olie bevestigt. Het is natuurlijk wel belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en bij twijfel een zorgverlener te raadplegen.
Even samengevat
Krill olie biedt een veelzijdige bron van omega-3 vetzuren en bioactieve bestanddelen, met andere voordelen ten opzichte van traditionele visolie. Of je nu op zoek bent naar ondersteuning voor cognitieve functies of gezichtsvermogen, krill olie kan een waardevolle aanvulling op je dagelijkse routine zijn.
Meer lezen over omega 3? Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten.
Als je overweegt om krill olie aan je dieet toe te voegen, is het altijd verstandig om met een gezondheidsprofessional te overleggen, vooral als je reeds bestaande gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief: