Slechts twee minuutjes stilte en je gedachten observeren. Waarom kan niemand dit? Het kan tien seconden duren, of een minuut, maar ergens plopt er toch altijd een gedachte op en ben je niet meer bezig met het observeren van je ademhaling. Maar wie bepaalt welke gedachte opkomt en heb je zelf invloed op die gedachte? Koen de Jong is eigenaar van sportrusten.nl: een site over ademhaling, sporten en koud douchen, met een miljoen bezoekers per jaar.
Kan je een woordje uitleg geven over Sportrusten?
Sportrusten is een website met blogs en programma’s over mijn vier favoriete onderwerpen:
- ademhaling
- hardlopen
- voeding
- kou
De website is in 2013 gelanceerd omdat bleek dat lezers van mijn boeken ‘Verademing’ en ‘Ik, hardloper’ niet met de oefeningen aan de slag gingen. Lezers vonden de boeken wel interessant, maar hadden geen prikkel om met de oefeningen aan de slag te gaan.
Een boek lezen is minder actief dan een programma starten en de website geeft mooi de mogelijkheid om vragen te beantwoorden van lezers en te bloggen over nieuwe onderwerpen.
Welke invloed kan de ademhaling hebben op onze gezondheid?
Een ontregelde ademhaling is de bron van een hele rits klachten. Ademhalingsoefeningen dragen bij aan een goed herstel en de voordelen van een goed herstel zijn enorm. Er zijn veel verschillende oefeningen, voor iedereen is er wel een ademhalingsoefening die aanslaat en goed voelt.
Of het zinvol is om je te verdiepen in ademhaling, kun je binnen een minuut vaststellen. Tel het aantal keer dat je ademt in 1 minuut. Adem je meer dan 10 x per minuut? Dan is het interessant om te ervaren wat er gebeurt als je bewust minder snel ademt.
Is het mogelijk om fysieke problemen aan te pakken met ontspanningsoefeningen?
Slapeloosheid, hoge bloeddruk, angst en paniek, vermoeidheid. Bij veel fysieke problemen speelt stress een prominente rol. Is stress één van de oorzaken van een probleem? Dan is het zinvol en mogelijk om fysieke problemen aan te pakken met ontspanningsoefeningen.
Grote voordeel: je kunt eenvoudig met oefeningen aan de slag en dan merk je snel of de oefeningen aanslaan of niet.
Waarom is het zo moeilijk om onze gedachten ‘uit’ te zetten?
Van jongs af aan worden we aangemoedigd om onze gedachten te voeden en staat ons brein op een voetstuk. Als kind zitten we uren in de schoolbanken om te leren lezen, rekenen en allerhande kennis te vergaren. Zitten en leren wordt toegejuicht.
We hebben echter niet geleerd om onze eigen gedachten van een afstand te beschouwen. Er plopt een gedachte op en we nemen die gedachte serieus en vaak genoeg doen we alsof de gedachte (een mening) van ons is en bij ons hoort. Hierdoor worden de gedachten nog zwaarder en wordt het steeds moeilijker om gedachten te observeren. Als we de gedachten kunnen observeren, is het niet meer nodig om de gedachten uit te zetten, want dan heeft hij al aan kracht verloren.
Hoe kunnen we ons brein beter inzetten om bepaalde doelen zoals gewichtsverlies te behalen?
De kunst is om een gedachte te herkennen als een gedachte, als iets dat niet van jou is. Denk je: ik heb trek, ik pak een koekje, dan is dat slechts een gedachte. Als jij je identificeert met die gedachte dan is de roep om een koekje groot en zwaar.
Maar als je die gedachte van een afstandje beschouwt, kun je denken: hoepel op gedachte, ik neem geen koekje want mijn eetmoment is pas over anderhalf uur.
Hoe begin je best aan ademhalingsoefeningen?
Neem een keer een uurtje de tijd om deze 7 oefeningen uit te proberen: https://www.sportrusten.nl/7-ademhalingsoefeningen/ Kies daarna 1 oefening die goed voelt en doe die oefening dagelijks 10 minuten. Dat is een geweldige start.
Welke praktijken doe jij dagelijks?
Dagelijks doe ik anapana-meditatie. De zevende oefening uit het blog en de meest eenvoudige ademhalingsoefening die er is. Vier keer per week doe ik dat een uur, op de overige dagen tussen 20 en 60 minuten.
Daarnaast ga ik 5 keer per week in het ijsbad, we hebben een permanent ijsbad op kantoor.
En dagelijks schrijf ik wat.
Wat is jouw top 3 van tips om je brein te temmen?
Met stip op 1 is dat anapana-meditatie. Je observeert je ademhaling in de denkbeeldige driehoek die begint tussen je ogen en het gebied bestrijkt van je neusvleugels tot boven je bovenlip. De ademhaling is in dit gebied subtiel en in het begin moeilijk te voelen. Ook is het saai om je ademhaling te observeren. Dus plopt er snel een gedachte op. De kunst is om met aandacht terug te gaan naar je ademhaling. De oefening lijkt saai, maar is op lange termijn heel krachtig. Je neemt je gedachte niet serieus, je plaatst je gedachte niet op een voetstuk, je kijkt van een afstandje naar je gedachte en gaat wat anders doen: je adem observeren.
Op 2 staat koud douchen of dippen in koud natuurwater. Trainen met kou roept fysieke en mentale weerstand op. Door in koud water heel rustig te ademen, komt je brein tot rust en ben je helemaal in het moment.
De derde tip is om terug te gaan naar tip 1 😉