Zoethout, ook wel gekend onder de medicinale naam Glycyrrhiza glabra, zou al eeuwenlang worden gebruikt voor de gezondheidsvoordelen die deze plant biedt. Zo zijn er al sporen van zoethout te vinden die dateren uit de tijd van de oude Egyptenaren! Wij daarentegen houden tegenwoordig van de zoethout stokken waar we zo graag op kauwden.
In dit artikel leggen we uit waarom zoethout zo lang gebruikt wordt én of er mogelijke bijwerkingen zijn.
Wat is zoethout?
Zoethout is een populair stofje omwille van zijn zoete smaak en medicinale eigenschappen, maar het is ook al eeuwenlang een natuurlijke zoetstof en kruid.
Het wordt gewonnen uit de zoethoutwortel (Glycyrrhiza glabra) en wordt in verschillende culturen over de hele wereld gebruikt voor culinaire en therapeutische doeleinden.
De zoethout plant is een winterharde plant die behoort tot de familie van de vlinderbloemigen (Papilionaceae). Je kunt deze plant herkennen aan zijn kenmerkende vlinderbloemen met een lichte paars-blauwe kleur. Het zijn echter de dikke, houtige wortels die we vandaag de dag gebruiken voor onze gezondheid.
Werking van zoethout
De zoete smaak van zoethout wordt veroorzaakt door een natuurlijke verbinding genaamd glycyrrhizinezuur, dat ongeveer 50 keer zoeter is dan suiker. Zoethout wordt vaak gebruikt in thee, snoep, medicijnen en zelfs tabak. Vele volkeren gebruiken de zoethoutstokjes ook als lekkere snack om op te kauwen.
Bovendien wordt het in de traditionele geneeskunde gebruikt om aandoeningen zoals maagklachten* te behandelen. Je kan zoethout vinden in de vorm van zoethoutstokjes, zoethoutpoeder, druppels of capsules.
Voordelen van Zoethout
- Maagklachten en Spijsvertering: Zoethout wordt vaak ingezet bij maagklachten, omdat het bijdraagt aan de normale werking van de maag en spijsvertering.*
Is zoethout gevaarlijk?
Het innemen van zoethout voor korte periodes wordt gezien als veilig en zou geen bijwerkingen of risico’s met zich meebrengen.
Echter bij erg langdurig gebruik kan er een teveel aan glycyrrhizinezuur ontstaan in het lichaam, wat kan leiden tot verhoogde cortisol-levels. Te veel cortisol, oftewel het stresshormoon, kan ervoor zorgen dat je vocht- en elektrolytenbalans uit balans geraken.((13 juni 2015, Hypertension induced by liquorice tea))
Dit heeft de volgende gevolgen:
- verhoogde bloeddruk: Mensen met hypertensie moeten voorzichtig zijn met hun inname van zoethout.
- verlaagde kaliumniveaus: Dit is slecht voor mensen met nieraandoeningen of mensen die bepaalde medicijnen gebruiken die de kaliumbalans beïnvloeden.
Tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding wordt ook aanbevolen dat vrouwen voorzichtig zijn met het consumeren van grote hoeveelheden zoethout, vanwege mogelijke effecten op de hormonen en de gezondheid van de baby.
Even samengevat
Zoethout biedt smaakvolle voordelen en heeft een lange geschiedenis van gebruik in zowel de culinaire wereld als de traditionele geneeskunde. Het kan nuttig zijn bij het verlichten van maagklachten en ondersteunt de normale werking van de spijsvertering.*
Desondanks moeten mensen zich bewust zijn van de risico’s van overmatige inname, vooral met betrekking tot hypertensie en kaliumbalans. Zoals met alle kruiden en voedingssupplementen, is matiging en overleg met een medische professional belangrijk voor een gezond gebruik van zoethout.
* Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief: