Niet veel mensen realiseren zich dat buikvet, vooral overtollig vet rond de interne organen in de buikholte (visceraal vet), een bedreiging voor de gezondheid vormt.
Onderzoek vond een verband tussen buikvet en cardiovasculaire ziekten, diabetes type-2 en zelfs bepaalde soorten kanker.[1] Buikvet wordt zelfs in verband gebracht met de ziekte van Alzheimer[2] en osteoporose.[3]
Het lichaam herbergt twee types vet
Mensen slaan overtollige energie opgedaan via de voeding (calorieën) op onder de vorm van vet. Dit proces op zich is noodzakelijk om te kunnen voorzien in een voortdurende aanwezigheid van energie. Te veel energie uit voeding wordt opgeslagen in de vorm van vet, en wordt later weer afgebroken om energie aan de cellen te geven.
Het eerste type vet wordt opgeslagen net onder de huid en staat bekend als subcutaneus vet. Dit type vet vinden we ook op andere plaatsen in het lichaam terug. Het helpt om de temperatuur van je lichaam te reguleren, en beschermt je spieren en botten tegen trauma’s. Subcutaneus vet maakt deel uit van je lichaam en is in kleine hoeveelheden ongevaarlijk.[4]
Als je veel meer calorieën eet dan je nodig hebt, zal het lichaam deze overdaad aan energie vaak opslaan onder de abdominale streek (maag, lever en ander abdominale organen). Dit viscerale vet bevat moleculen die leiden tot ontstekingen. Deze moleculen zijn cytokines en kunnen na verloop van tijd bijdragen tot biochemische abnormaliteiten die op hun beurt leiden tot een insulineweerstand, een verhoogde bloedsuikerspiegel, atherosclerose en vergroot risico op kanker.[5]
Het goede nieuws is dat net zoals een teveel aan abdominaal vet je risico op chronische ziekten doet toenemen, evengoed sterk bewijs voorhanden is dat verlies van gewicht, en dan zeker in de abdominale streek, op significante wijze het risico op metabolische ziekten die tot een vroege dood leiden kunnen verminderen.
Toch is het afvallen in de buikstreek door middel van een dieet en voldoende beweging alleen vaak al een grote uitdaging, zeker naarmate we ouder worden.
Wanneer is buikvet gevaarlijk?
BMI alleen is niet altijd een goede aanwijzer van het risico op metabolische ziekten. Kijken naar de vetverdeling en de buikomtrek is dat wel. Een persoon die een bredere buikomtrek heeft loopt duidelijk meer kans op ernstige ziektes en zelfs een premature dood.[6]
Je buikomtrek meet je door een meetlint rond je middel aan te brengen ongeveer ter hoogte van je navel. Je komt in de gevarenzone als je:
- Als man een buikomtrek gelijk aan of groter dan 102 cm hebt;
- Als vrouw een buikomtrek gelijk aan of groter dan 88 cm hebt.[7]
Als je BMI groter dan 25 is, dan kan je maar beter snel je leefstijl aanpassen. Je BMI bereken je door de volgende formule[8] toe te passen: gewicht in kg / (lengte in m x lengte in m)
Een man die 1,80 m groot is en 90 kg weegt, heeft een BMI van bijna 28 en zit dus in de gevarenzone, vooral als zijn buikomtrek groter is dan 102 cm.
Buikvet verliezen: hoe doe ik dat?
#1. Eet vezelrijke voeding: vezels helpen omdat je je langer vol gaat voelen en dus minder gaat eten.
#2. Vermijd transvetten: transvetten zijn gelinkt aan buikvet en allerlei ontstekingsziektes.
#3. Matig je alcoholgebruik: van alcohol drinken word je dik; een gram alcohol bevat namelijk bijna even veel calorieën als een gram puur vet.
#4. Eet een proteïnerijk dieet: eiwitten helpen om je langer verzadigd te voelen, waardoor je minder gaat eten.
#5. Beperk gesuikerde voeding en dranken: van deze lege kcal wil je steeds meer, maar het enige dat ze doen is je hoeveelheid visceraal vet verhogen.
#6. Beperk geraffineerde koolhydraten: wissel witmeelproducten in voor volkoren meelproducten.
#7. Verminder je stressniveaus: cortisol verhoogt je hongerniveaus en vergroot de kans op het opslaan van vet in de buikzone.
#8. Doe aan cardio en weerstandstraining: voldoende beweging is essentieel voor je gezondheid.
#9. Slaap voldoende: te weinig slaap zorgt voor meer honger en een verhoogde calorie-inname.
#10. Probeer af en toe te vasten: deze tip is vooral nuttig voor mannen met een buikje.[9]
Video Universiteit van Nederland
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief:
Bronnen