Vergroot je geluk door het goed managen van je cyclus! Hormoongeluk is jouw handleiding om je cyclus voor je te laten werken. Gedaan met suffe dagen waar je niet weet wat er omgaat in je lichaam. Marije van den Berg begeleidt je met haar jarenlange ervaring door de felle pieken en dalen die al eens eigen kunnen zijn aan de vrouwelijke hormonencyclus.
Benieuwd naar het boek Hormoongeluk van Marije? Deze ligt binnenkort in de winkel!
Je werk vertelt me dat je een bezige bij bent. Hoe vind jij tijd om voor jouw lichaam te zorgen?
Haha, inderdaad. Ik ben een bezige bij. Als ondernemersdochter zei ik vroeger altijd dat ik nooit ondernemer wilde worden, maar dat stroomt zo enorm door mijn bloed heen dat ik eigenlijk niets anders kon. Mijn brein zit altijd vol met ideeën en ik geniet enorm van het ontwikkelen van nieuwe tools en toffe trainingen om mensen te inspireren. Goede zelfzorg is dan absoluut belangrijk. Als ondernemer doe ik dit door mezelf goed af te vragen welke taken ik zelf doe en wat ik uitbesteed. Zo heb ik een team van 7 mensen die mij ondersteunen in het werk.
Verder betekent voor mezelf zorgen dat ik veel tijd besteed aan gezonde voeding en geniet ik enorm van in de keuken staan. En als het even kan ben ik buiten te vinden met de hond, het liefst hardlopend omdat ik dan echt tot rust kom. Als ik dan thuis kom is mijn hoofd weer helemaal geordend en relaxed.
“Hormoongeluk” is een handleiding voor de vrouwelijke cyclus. Hoe kwam je op het idee om dit boek te schrijven?
Hormoongeluk is eigenlijk het boek wat ik als jonge vrouw al had willen lezen. Mijn moeder sprak enorm open over dit soort dingen en heeft me hierin altijd geïnspireerd mijn eisprong te voelen en mezelf te realiseren dat ik mezelf na de menstruatie altijd enorm krachtig voel. Zij noemde de menstruatie dan ook altijd ‘de grote schoonmaak’.
In 2018 werd ik zelf enorm ziek, ik vloog over de kop met mijn snowboard en scheurde een nier. Door complicaties belandde ik vijf keer in het ziekenhuis, waarvan drie opnames met bloedvergiftiging waren. Ik ging letterlijk door het oog van de naald en moest revalideren van 22 uur per dag slapen naar een normaal leven. Mijn leven stond op zijn kop en het herstel was grillig. Het bijzondere is wel dat – omdat ik altijd al zoveel sportte – mijn lichaam enorm snel weer sterk was. De personal trainer van fysiotherapeut die mij ondersteunde in mijn herstel keek zijn ogen uit. De realisatie dat cellen een geheugen hebben en mijn spiercellen dus binnen no-time weer opgebouwd waren, gaven een enorme drive om in mijn werk bij Bureau Delight vrouwen bewust te maken van het belang van een gezonde levensstijl als je nog jong bent. Op die manier sta je altijd goed voorgesorteerd voor alle dingen die er lichamelijk kunnen gebeuren, zoals de overgang of ziekte.
Tijdens mijn herstel verdiepte ik mezelf nog meer in de cyclus en paste ik mijn levensritme daarop aan. Zo plande ik wel of geen afspraken, of gaf ik aan al vroeg naar huis te gaan. Dit alles is verder uitgewerkt in het boek Hormoongeluk, wat absoluut een toolgids is op het gebied van hormonen, voeding, beweging en ontspanning
Kun je even in het kort de 4 verschillende fasen uit de vrouwelijke cyclus uitleggen?
Je kunt de verschillende fases op verschillende manieren duiden. Ik gebruik het symbool van de seizoenen omdat dit prachtig illustreert wat er in je lijf gebeurd en waar je behoefte aan hebt.
Fase 1: Menstruatie – winter
Deze fase is de gemakkelijkste fase om te duiden, namelijk de eerste dag dat je helder vloeit (let op, dit betreft nog niet de gekleurde afscheiding) is dag 1 van de cyclus. Je wordt ongesteld, waarbij jouw lijf schoonmaak houdt door het oude slijmvlies af te stoten. Toch is dit niet voor elke vrouw van toepassing door een zwangerschap, anticonceptie, de overgang of operaties. Veel vrouwen hebben in deze fase weinig puf, al zul je merken dat naarmate de dagen vorderen je jezelf steeds beter gaat voelen. De menstruatiefase is absoluut de tijd voor vertragen en vooral geen deadlines te plannen.
Fase 2: Preovulatie – lente
Tijdens de preovulatie komt je lichaam weer tot leven. Door de veranderingen in je hormonenhuishouding voel je jezelf energieker en heb je het gevoel dat je de hele wereld aankunt. Voor de ene vrouw is dit opeens, terwijl bij een ander dit geleidelijk gebeurt. Dit is de fase waarin je bruist van energie. Een eitje komt tot rijping, het baarmoederslijmvlies wordt dikker en het oestrogeen- en testosterongehalte stijgt. De preovulatiefase is absoluut de fase om ideeën uit te werken, focus te pakken en te knallen. En privé lekker erop uit te gaan en de voetjes van de vloer te laten gaan.
Fase 3: Ovulatiefase – zomer
En dan is het moment aangebroken waar heel de cyclus om draait, namelijk de eisprong. Het eitje blijft 24 uur leven, wanneer het in deze tijd niet bevrucht wordt, sterft het af. Sommige vrouwen voelen de eisprong heel duidelijk en weten wanneer ze naar deze fase overgaan. Anderen merken dit niet lijfelijk, waardoor ze juist de veranderingen in zichzelf op mogen merken. Hierbij kun je denken aan een verhoogd libido, cervixslijm of een verhoogde temperatuur. De ovulatiefase is absoluut de tijd voor verbinding. Je hebt nu echt de ruimte om empathisch te zijn en relaties op te bouwen. Netwerken en teamwork zijn dan ook in deze fase uitermate geschikt.
Fase 4: Premenstruatie – herfst
Na die heerlijke zomerse dagen dienst de herfst zich weer aan. Wanneer het eitje niet bevrucht is, zal het lichaam overgaan tot de grote schoonmaak. Deze fase is voor veel vrouwen een intense periode, waarin ze minder energie hebben en minder lekker in hun vel zitten. Het zijn van die dagen dat je niet vooruit te slepen bent en jij jezelf echt ellendig kunt voelen. De premenstruatiefase is over het algemeen een fase waarin we als vrouw wat meer direct zijn, maar ook gevoelig kunnen zijn voor het imposter syndroom, waarin we het gevoel hebben door te mand te kunnen vallen als iemand weet wat we eigenlijk écht in huis hebben.
Wanneer je deze fases gaat verkennen én ontdekt hoe je jouw agenda het beste kunt beheren om goed voor jezelf te zorgen, zul je veel meer geluk en plezier ervaren in je werk én privé leven.
Hoe kunnen we weten dat onze hormonen uit balans zijn?
Het is enorm goed jouw eigen lichaam te leren kennen. Zo is het goed je cyclus te gaan tracken zodat je goed inzicht hebt op het aantal dagen van elke cyclus, de verschijnselen die je hebt en hoe je gezonde keuzes kunt maken om je hormonen te ondersteunen. Zo is bijvoorbeeld roken een absolute no go en is het belangrijk goed voor je darmen te zorgen. Een ongezonde darmflora brengt gegarandeerd je hormonen uit balans, juist omdat je darmen enorm belangrijk zijn in de natuurlijke afbraak van oestrogeen. Bij teveel oestrogeen, ook wel oestrogeen dominantie genoemd, kun je klachten als PMS krijgen waarbij de premenstruatie absoluut onprettig is.
Wat doet hormonale anticonceptie zoals de pil met onze cyclus?
Vrouwen die de pil slikken zullen de vier fases van de cyclus niet herkennen, simpelweg omdat je geen cyclus hebt als je de pil slikt. Deze wordt stil gelegd. In de maatschappij zien we bij de jongere vrouwen dat er een tegenbeweging komt die ‘ontpillen’ heet. Vrouwen willen natuurlijk leven en geen synthetische hormonen innemen. Het mooie is dat dit ervoor zorgt dat vrouwen in staat zijn hun lichaam en de bijbehorende signalen beter kunnen begrijpen en daarop kunnen anticiperen. Belangrijk wel om te delen is dat nog meer dan een miljoen vrouwen in Nederland op dit moment de pil slikt.
Hoe heeft de menopauze een impact op onze hormonen?
De menopauze is officieel de laatste dag dat je ongesteld geworden bent. Het is de fase van vruchtbaar zijn, naar niet meer vruchtbaar zijn. Een enorm grote verandering, zoals je deze ook als tienermeisje doormaakt wanneer je lichaam de hormonale cyclus inregelt. Als tiener duurde dat zo’n 6 jaar en bij veel vrouwen zien we dat de menopauze ook zo’n soortgelijke periode duurt. Nu heeft niet elke vrouw dezelfde klachten, maar bij sommige vrouwen is deze periode intens. Wanneer de eierstokken geen eitjes meer hebben, wordt er geen oestrogeen meer aangemaakt en geen progesteron meer vanuit het hele lichaam (wat achterblijft na een eisprong). Het feit dat deze hormonen niet meer in de eierstokken aangemaakt worden, geeft een enorme verandering in het lichaam.
Welke voeding kunnen we eten om de hormonen te ondersteunen?
Wanneer het gaat over het ondersteunen van de hormonen is het van belang de darmen te ondersteunen. Voor veel vrouwen valt hierin nog veel winst te behalen. Denk hierbij aan het minderen van suiker, het beperken van alcohol en het voldoende eten van groente en vezels. Ook het zorgen voor de juiste omega vetzuren balans is ook belangrijk. In het boek Hormoongeluk wijd ik een heel hoofdstuk aan alle do en don’ts omtrent voeding.
Zijn er dagelijkse gewoontes/prikkels die we best stoppen met het oog op een goede hormonale gezondheid?
Absoluut! Een andere enorme verstoorder van onze hormonen is (chronische) stress. We zijn zo enorm afgeleerd om in verbinding met ons lichaam te leven, dat ons lichaam letterlijk tot ons moet schreeuwen om de aandacht te krijgen. Dat zo enorm veel mensen een burn-out hebben, betekent simpelweg dat ze aan alle signalen van stress en alarm voorbijgestapt zijn. En dit zeg ik zonder oordeel, laat dat duidelijk zijn. Hier ligt zo’n prachtige uitnodiging om onszelf te verbinden met ons lijf. Hoe dat werkt, wellicht soms wat minder koffie drinken en regelmatig een check doen: hoe zit ik er nu eigenlijk bij vandaag. Om dit daadwerkelijk toe te kunnen passen in je leven ontwikkelde ik de STA-methode, wat staat voor: STOP, TRACEER en ACTIE. Wanneer je deze methode leert toe te passen in je leven kun je verkennen waar je behoefte aan hebt en daar vervolgens verantwoordelijkheid voor nemen.
Want één ding is zeker, wij als vrouw zijn verantwoordelijk voor onze eigen gezondheid. Het is aan ons om de keuzes te maken die bijdragen aan een gezond leven voor nu, maar ook voor de toekomst. En dat begint vandaag.
Via hormoongeluk.nl ben je in de gelegenheid het boek te bestellen, met daarbij de bijpassende online training en de Hormoongeluk planner. Met deze planner heb je alle praktische tools in handen om je cyclus daadwerkelijk te integreren in je agenda met tips en inspiratie.
Wil je meer zien van Marije?
Het Bureau Delight helpt je jouw licht terug te vinden!
Denk je aan een workshop op je werk? Neem dan per mail contact met haar op.