Voedingsmiddelen met ‘negatieve calorieën’ zijn de ultieme manier om gewicht te verliezen.
Met negatieve calorieën bedoelen we voedingsmiddelen die minder calorieën bevatten dan je lichaam gebruikt om ze te verteren.
Even terug naar de realiteit…
Jammer genoeg bestaan dit soort voedingsmiddelen niet. Zelfs selderij, vaak aangehaald als het ultieme voedsel met negatieve calorieën, levert een kleine 2,24 kcal per 100 gram geconsumeerd voedsel. Voedingsmiddelen die als “caloriearm” worden beschouwd, bezitten vaak gunstige eigenschappen, zoals een laag totaal caloriegehalte, en een hoog vezel- en watergehalte.
Deze voedingsmiddelen vullen meer, waardoor je er minder van gaat eten. Regelmatige consumptie ervan kan dus helpen bij gewichtsverlies. Je hebt gaat echter nooit meer calorieën verbranden dan je inneemt.((14 januari 2021, The top 21 nutrition myths of 2021))
Voeding met ‘negatieve calorieën’
Voedingsmiddelen die als caloriearm worden aangeprezen zijn meestal groenten en fruit met een hoog watergehalte, waaronder:
- Selderij: 14 calorieën per 100 gram, 95% water
- Wortelen: 52 calorieën per 130 gram, 88% water
- Sla: 5 calorieën per 35 gram, 95% water
- Broccoli: 31 calorieën per 90 gram, 89% water
- Grapefruit: 69 calorieën per 230 gram, 92% water
- Tomaten: 32 calorieën per 180 gram, 94% water
- Komkommers: 8 calorieën per 50 gram, 95% water
- Watermeloen: 46 calorieën per 150 grams, 91% water
- Appels: 53 calorieën per 110 gram, 86% water
Andere soortgelijke vruchten en groenten, zoals citroenen, koolsoorten, bessen of courgettes, worden ook vaak in deze lijsten opgenomen.((7 augustus 2018, Do Negative-Calorie Foods Exist? Facts vs Fiction)) Een evenwichtig dieet met voldoende groenten en fruit blijft de basis voor een gezond lichaamsgewicht.
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief: