Hooikoorts is een lastige aandoening waar heel veel mensen last van hebben. Loop jij met dikke rode ogen rond, en loop je de hele tijd te snotteren? Je bent niet alleen.
Ongeveer 1 op de 8 mensen in Europa heeft hooikoorts. In dit artikel geven we antwoord op 10 veelgestelde vragen over hooikoorts.
#1. Waar komt de naam hooikoorts vandaan?
De officiële medische naam is allergische rinitis. De naam hooikoorts is echter de meest gangbare naam. Het heeft echter niks met hooi en koorts te maken. Hooikoorts dankt zijn naam aan de Engelse arts John Bostock. Hij merkte dat hij vooral klachten had in hooiperiode. Hij voelde zich ook wat koortsig en zo werd de naam hooikoorts geboren.
De naam is dus een verwijzing naar de periode waarin mensen last hebben van hooikoorts en het heeft dus helemaal niets met hooi te maken. Een andere naam voor hooikoorts is pollenallergie. Dat is eigenlijk een veel betere naam, want de allergische reactie op pollen is de oorzaak van de klachten die ontstaan.
#2. Wat gebeurt er bij hooikoorts?
Hooikoorts is een allergische reactie op het stuifmeel van bomen, grassen, en planten die in bloei staan. Het stuifmeel (ook wel pollen genoemd) zweeft door de lucht. Als het in contact komt met iemand met hooikoorts geeft dat klachten bij de neus, ogen, luchtwegen en mond.
#3. Waarom hebben mensen met hooikoorts soms wel, en soms geen klachten?
Dat komt doordat veel mensen allergisch zijn voor een bepaalde soort pollen. Alleen als die specifieke pollen in de lucht zweven heb je last. De meeste soorten pollen komen voor in de maanden februari tot september. Als je weet voor welke pollen je allergisch bent kan je in een pollenkalender opzoeken wanneer de bloeitijd is van die soort.
Veel mensen zijn bijvoorbeeld allergisch voor de pollen van de Bijvoet. Die bloeit heel laat in de zomer. Vooral in augustus geeft die soort klachten. Als je allergisch bent voor de pollen van de Hazelaar, dan heb je juist vroeg in het seizoen klachten. De Hazelaar produceert half maart al de meeste pollen.
#4. Heeft het weer invloed op hooikoorts?
Ja, het weer heeft zeker invloed. Na een warme winter zullen de bomen en grassen eerder gaan bloeien. Na een koude winter zal het hooikoortsseizoen dus later beginnen. Ook heeft regen en zon invloed op hooikoortsklachten. Bij veel wind en zon zijn er meer pollen in de lucht dan na een flinke regenbui. Voor zonaanbidders is veel regen vervelend, maar voor mensen met hooikoorts kan het echt een opluchting zijn.
#5. Zijn er handige apps op de markt voor mensen met hooikoorts?
Die zijn er zeker! Er zijn handige apps op de markt waarin je kan volgen hoeveel pollen er in de lucht zitten. Je kunt vaak op een kaartje zien in welke gebieden van Nederland de hoeveelheid pollen het hoogst is. Meestal is er ook een pollenvoorspelling aanwezig in zo’n app. Dan kun je je buitenactiviteiten makkelijker afstemmen op de hooikoortsverwachting.
Er zijn ook apps die meer informatie geven over hoe je pollenplanten kunt leren herkennen. Toch wel fijn als je niet je picknick kleedje precies onder de boom legt met pollen waar je allergisch voor bent. Voor apps kun je het beste kijken in je appstore en zoek dan even naar hooikoortsradar, pollennieuws of bijvoorbeeld hooikoortsweerbericht.
#6. Is hooikoorts erfelijk?
Ja, de aanleg om hooikoorts te krijgen kan erfelijk zijn. Als één van je ouders hooikoorts heeft, dan is de kans dat jij hooikoorts zal ontwikkelen groter. Als beide ouders hooikoorts hebben, dan is die kans nog groter.((21 april 2021, Wat is hooikoorts))
#7. Hooikoorts lijkt op een verkoudheid, hoe weet je het verschil?
Als je twijfelt of je last hebt van hooikoorts of van een verkoudheid dan is dat logisch. De symptomen lijken erg op elkaar, maar er zijn ook wel wat verschillen.((13 november 2018, What are the Symptoms of Hay Fever?))
- De timing is bijvoorbeeld anders: hooikoorts symptomen beginnen meteen na blootstelling aan pollen. Bij een verkoudheid krijg je na één tot drie dagen na blootstelling aan een virus klachten.
- Hooikoorts duurt zo lang als er pollen in de lucht zijn, dat kan dus weken duren. Een verkoudheid is meestal na drie tot zeven dagen wel weer over.
- Bij hooikoorts heb je vaak last van waterig snot, bij een verkoudheid is het vaak iets minder waterig
- Van hooikoorts krijg je geen koorts, van een flinke verkoudheid kan je lichte verhoging krijgen.
#8. Wat zijn de bekendste symptomen van hooikoorts?
Door hooikoorts kan je last krijgen van de volgende symptomen: niezen, jeukende neus, loopneus of een verstopte neus, tranende of jeukende ogen, zere keel of hoesten, benauwdheid, vermoeidheid en je kan je ‘grieperig’ gaan voelen. Je hoeft trouwens niet last te krijgen van al deze symptomen. Het kan heel goed zijn dat je van slechts een paar van deze symptomen last hebt.
Deze symptomen kan je trouwens ook krijgen als je allergisch bent voor iets anders dan pollen. Bij een allergie voor katten, of voor huisstofmijt kun je dezelfde symptomen ervaren, maar deze klachten zijn dan vaak niet gebonden aan een seizoen. Hooikoortsklachten krijg je alleen in de bloeiperiode van grassen, bomen en planten.
#9. Hoe kom je erachter of je echt hooikoorts hebt?
Er zijn 2 manieren om hooikoorts vast te stellen. Het kan via een bloedtest, of via een huidpriktest.((2021, Hooikoorts – UMC Utrecht))
#10. Kan je hooikoorts behandelen?
Je kunt op verschillende manieren iets doen tegen hooikoorts:
Met tabletjes, neussprays, oogdruppels en inhalatievloeistoffen kan je ervoor zorgen dat je slijmvliezen minder heftig reageren op de pollen. Ook met antihistaminica en corticosteroïden kan je de symptomen verminderen.
Als deze middelen allemaal niet goed genoeg werken kan je in aanmerking komen voor immunotherapie. Bij immunotherapie krijg je met injecties kleine hoeveelheden van de stof waar je allergisch voor bent toegediend. Die dosis is bij elke behandeling een beetje hoger. Zo raakt het lichaam langzaam gewend aan de stof. Deze behandeling duurt lang: vaak duurt het 1 tot 3 jaar voor je klachten verminderen.((2021, Alles over hooikoorts lees je hier!))
In wat volgt geven je nog zelfzorgtips om klachten te verminderen.
4 handige tips om zelf je hooikoortsklachten te verminderen
- Draag een zonnebril.
- Hang je was niet buiten op. Hoe fijn het ook is om je was buiten te drogen, het handiger om je kleding binnen te laten drogen. Zo voorkom je dat er pollen op je kleren gaan zitten.
- Pak nog even een korte douche voor het slapen gaan. Zo spoel je de pollen nog even van je lichaam voor je je bed induikt.
- Ga buiten sporten na een fikse regenbui. Na een regenbui zijn er minder pollen in de lucht. Een andere optie is om vroeg in de ochtend te gaan sporten. Ook dan zijn er minder pollen in de lucht.((2021, Hooikoorts))
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief: