De tegenstanders van brood voeren over het algemeen twee argumenten aan tegen de consumptie ervan:
- Van brood word je dik.
- Brood bevat veel gluten, en dat is slecht voor je.
Word je echt dik van brood?
Brood maakt niet per definitie dik, maar het bevat vaak veel calorieën en je eet daarom snel te veel brood. Wat je op je brood eet is natuurlijk ook bepalend: brood met andere calorierijke voedingsmiddelen zoals boter, pindakaas, jam of honing eten kan leiden tot een calorisch overschot en dus tot gewichtstoename na verloop van tijd.
Hoewel brood deel kan uitmaken van een gezond dieet, kan een broodgericht dieet bovendien voedingsrijker voedsel verdringen, met name fruit en groenten.
Zijn gluten dan zo slecht?
Sommige mensen vermijden brood volledig vanwege het glutengehalte. Glutencritici beweren dat elke hoeveelheid gluten (een eiwit, ironisch genoeg, en geen koolhydraat) een gevaar is voor iedereen. Hoewel “iedereen” overdreven is, is het inderdaad mogelijk dat je gevoelig bent voor gluten.
Het is echter ook mogelijk dat je tarwegevoeligheid veroorzaakt wordt door andere verbindingen, zoals FODMAPS (korte-keten koolhydraten waarvan bekend is dat ze darmklachten bevorderen door gisting en het produceren van gas), die aanwezig zijn in tarwe, maar ook in peulvruchten, appels, en melk.((8 februari 2016, Evidence for the Presence of Non-Celiac Gluten Sensitivity in Patients with Functional Gastrointestinal Symptoms: Results from a Multicenter Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Gluten Challenge))((augustus 2013, No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates))
Wit brood vs. volkoren brood
Brood eten zou prima zijn, zolang het maar volkorenbrood is. Hoewel wit brood (uit tarwemeel) en volkorenbrood een vergelijkbaar aantal calorieën leveren, heeft volkorenbrood een lagere glycemische index en insuline-index, en dus resulteert de consumptie ervan in een lagere insuline-afgifte. Om die reden, en vanwege het hogere gehalte aan vezels en micronutriënten, wordt beweerd dat volkorenbrood gezonder is dan witbrood.
Wat de media echter vaak vergeten te vermelden is dat de werkelijke verschillen tussen witbrood en volkorenbrood relatief klein zijn. Volkorenbrood heeft een hoger vezelgehalte – maar dit gehalte verbleekt in vergelijking met dat van veel fruit en groenten. Je hoeft zeker geen volkorenproducten te eten om genoeg vezels in je dieet te krijgen! En ja, wit brood verliest meer micronutriënten tijdens de verwerking – maar die micronutriënten worden vaak later weer toegevoegd (het brood wordt dan “verrijkt” genoemd).((14 januari 2021, The top 21 nutrition myths of 2021))
Als je brood wil eten, kies dan toch maar voor volkorenbrood. Tarwebrood of meergranenbrood zijn niet per definitie volkoren producten. Ondanks dat volkorenbrood donkerder is dan wit brood, wil dat niet zeggen dat elk donker brood volkoren is. Voedselfabrikanten kunnen melasse en kleurstoffen toevoegen om hun geraffineerde broodproducten een donkerder tint te geven.((3 april 2014, The Truth About Bread))
En wat met zuurdesembrood?
Een trend die we vaker zien de laatste jaren is zuurdesembrood. Dit type brood wordt gemaakt met zuurdesem in plaats van gist, en kan volkoren, bruin en wit zijn. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat het eten van desembrood gezonder is dan gistbrood.
Wel zijn er voldoende aanwijzingen dat desemfermentatie de beschikbaarheid van nutriënten gunstig beïnvloedt. Ook zouden bepaalde desemculturen helpen om gluten gedeeltelijk af te breken. Ten slotte zou de hoeveelheid fytinezuur door de langere rijstijd minder zijn. Fytinezuur is een stof van nature aanwezig in granen dat de opname van mineralen zoals ijzer, zink en magnesium kan belemmeren.((19 oktober 2020, Is desembrood gezonder dan gewoon brood?))
Moet je brood vermijden?
Brood bevat veel koolhydraten, weinig micronutriënten, en het gehalte aan gluten en antinutriënten (zoals fytinezuur) kan voor sommige mensen problemen opleveren. Toch is het vaak verrijkt met extra voedingsstoffen (zoals jodium uit bakkerszout), en volkoren of gekiemde soorten kunnen een aantal gezondheidsvoordelen bieden. Met mate kan brood worden gegeten als onderdeel van een gezond dieet.((23 oktober 2018, Is Bread Bad for You? Nutrition Facts and More))
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief: