Wouter de Jong (36) is gezondheidsexpert en geeft voltijds zijn kennis door als docent Orthomoleculaire voeding via lezingen, workshops en presentaties. Vandaag vragen we Wouter hoe we ons lichaam gezond kunnen houden via de Orthomoleculaire aanpak.
Wouter, hoe ben jij in de wereld van gezondheid en voeding terechtgekomen?
Toen ik 18 was begon ik met fitness, ik woog toen 55 kg bij 1.80 meter. Hoewel mijn training goed was kwam ik geen gewicht aan. Toen ik na tips van anderen in de sportschool mijn voeding ging aanpassen, groeide ik uit mijn kleding! Ik was dusdanig geïnteresseerd in de effecten van voeding op het lichaam dat ik Voeding & Diëtetiek ging studeren. Gezondheid heeft mij altijd al beziggehouden, zowel de theorie als praktijk.
Jouw website heet “pro active medicine”; wat is de gedachtengang hierachter?
Om gezond te zijn en te blijven moet je investeren. Pro Actief, dus vooraf en niet achteraf. Preventie is het sleutelwoord!
Je bent docent Orthomoleculaire voeding. De Orthomoleculaire geneeskunde gaat uit van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Kan je dit nader toelichten?
Om gezondheid en alle lichaamsfuncties optimaal in stand te houden is goede voeding één van de belangrijkste speerpunten. Ons lichaam heeft een gigantisch zelfherstellend vermogen, mits er voldoende “bakstenen en cement” (macro- en micronutriënten) aangeleverd worden, middels voeding en suppletie. Dat is wat de Orthomoleculaire geneeskunde nastreeft.
Kan een ziek lichaam via enkel voeding, supplementen en een aangepaste levensstijl genezen worden?
In mijn lessen en presentaties geef ik altijd aan dat er ergens tussen de 10 – 90% verbetering mogelijk is. Hoe fanatieker iemand aan de slag gaat met de tips, trucs en adviezen, hoe hoger dit percentage uit zal pakken. Als bij genezing een percentage van 100% hoort dan moet ik mensen teleurstellen. Niet altijd is alle schade meer te herstellen helaas.
Geloof jij dat reguliere medicatie en een orthomoleculaire aanpak kunnen samengaan?
Ja, absoluut. Of deze twee werelden echter ooit samen gaan werken (complementair) vraag ik mij af. Naar mijn mening is dat iets wat heel mooi zou zijn, maar niet realistisch is. Ik geloof er zelf niet in. Mensen werken te veel op hun eigen eilandjes.
Naast voeding en beweging kunnen ook emoties onze gezondheid beïnvloeden. Kan jij dit mechanisme uitleggen?
Alles hangt met elkaar samen: onze geestelijke gezondheid vertelt ons of we wel of niet willen bewegen. En of we gaan voor een duurzame gezonde maaltijd of een snelle snack. Dit werkt allemaal met stofjes in ons lichaam, zoals neurotransmitters en hormonen. Een voorbeeld: na een nacht slecht slapen door piekeren bijvoorbeeld, heb je overdag meer honger en ben je minder verzadigd na een maaltijd. Dit komt omdat het hormoon ghreline (hongergevoel) dan hoger is (dan bij goede nachtrust) en leptine (verzadiging) laag.
Wat is jouw mening over adaptogenen en noötropen?
Deze zijn extreem interessant als je het maximale uit je geestelijke en cognitieve gezondheid wilt halen. Adaptogenen werken modulerend en zorgen voor optimalisatie. Denk bijvoorbeeld aan Ashwagandha of Rhodiola. De noötropica werken op de hersenen en geven een enorme focus. Er zijn zowel natuurlijke stoffen als chemische. Denk bij de laatste aan Modafinil of de Racetammen.
Als je één tip mag geven aan onze lezers, welke zou die zijn?
Dat met stressreductie en slaapoptimalisatie je meer kunt bereiken dan met voeding + beweging gecombineerd!