Vlierbessen zijn een bekend middeltje uit de klassieke volksgeneeskunde en de natuurlijke huisapotheek. Zo staan ze bekend om hun uitstekende vermogen om het zo hardnekkige verkoudheid- en/of griepvirus af te weren en te genezen. Het is belangrijk dat je nooit de rode vlierbessen gebruikt (als gevolg van giftige stoffen) en enkel de gekookte, blauwe vlierbessen gebruikt.
Het vinden van de juiste en gezonde vlierbessen
Je kunt een van de gelukkigen zijn die de mogelijkheid heeft om vlierbessen lokaal te vinden. Voor degenen onder ons die minder geluk hebben en niet zomaar ergens vlierbessen langs de kant van de weg kunnen vinden, is er goed nieuws. Zo mag je blij zijn om te weten dat de struik van de vlierbessen relatief gemakkelijk te kweken is. De volgende beste optie is om kwalitatief hoogwaardige gedroogde vlierbessen te kopen bij een betrouwbare bron.
Recepten voor het gezond gebruik van vlierbessen
Tenzij anders vermeld, is het brein achter deze recepten en methodes toegeschreven aan Rosemary Gladstar.
1. Vlierbessensiroop
- 1 kopje verse of 1/2 kopje gedroogde vlierbessen
- 3 kopjes water
- 1 kopje honing
- 2 eetlepels geraspte gember (optioneel om te verwarmen, maar niet noodzakelijk voor de effectiviteit)
- Kruiden zoals hele kruidnagel en kaneel zijn optioneel toe te voegen aan deze bereiding.
Hoe maak je het:
- Doe de bessen, de gember (als je dit kruid wil gebruiken), en het water in een pot.
- Breng aan de kook, zet het vuur lager, en laat vervolgens sudderen op een laag vuur gedurende 45 minuten.
- Plet de bessen.
- Zeef het mengsel door een kaasdoek.
- Voeg honing naar keuze toe.
- Giet de siroop in een fles en bewaar in de koelkast voor maximaal 3 maanden.
Gebruik:
- Bij kinderen: Dien 1 theelepel per dag ter preventie of 1 theelepel per uur van de dag toe aan het begin van een verkoudheid of griepachtige symptomen.
- Bij volwassenen: Dien op hetzelfde schema toe, maar je kan de dosering verhogen tot 1 eetlepel.
Let op: niet geschikt voor kinderen jonger dan een jaar oud.
2. Vlierbes Glycerine Tinctuur
- 1 kopje plantaardige glycerine
- 1 kopje water
- 1/2 kg gedroogde vlierbessen
Hoe maak je het:
- In een kwart pot leg je de gedroogde vlierbessen.
- Giet de glycerine en het water over de bessen.
- Plaats het deksel op de pot en zet op een koele, donkere plaats.
- Schud de pot ten minste tweemaal per dag gedurende 4-6 weken door elkaar (hoe langer, hoe krachtiger de oplossing).
- Zeef het mengsel met behulp van een kaasdoek.
- Zorg ervoor dat alle vloeistof uit de bessen geperst wordt.
- Je kunt de tinctuur bewaren in een luchtdichte container op de onderste plank dicht bij de grond plank gedurende een periode van maximaal 6 maanden.
Gebruik:
- Deze tinctuur is veilig voor alle leeftijden. Alcohol wordt weggelaten uit dit recept als het veilig voor zwangere mama’s en baby’s moet zijn.
- Voor volwassenen en kinderen: Dien 1 theelepel per dag voor preventie en tot 4 theelepels per dag bij de eerste tekenen van de ziekte.
3. Vlierbes Wodka Tinctuur
- Gedroogde vlierbessen genoeg om een derde of een vierde van een grote pot mee te vullen zodat er nog voldoende plaats overblijft, of doe helemaal vol met verse bessen
- 10 cl wodka
Hoe maak je het:
- Vul een derde van de pot met gedroogde vlierbessen (of helemaal vol voor verse).
- Voeg genoeg warm water bij gedroogde vlierbessen (deze stap is niet nodig met verse bessen) te dekken.
- Vul dan aan met de 10 cl wodka.
- Plaats het deksel op de pot, breng een label met de datum aan, en plaats de pot op een koele, donkere plaats.
- Schud de pot minstens twee keer per dag gedurende 3 maanden.
- Zeef het mengsel met behulp van een kaasdoek.
- Zorg ervoor dat alle vloeistof uit persen van de bessen gekomen is.
- Bewaar in een luchtdichte container op de onderste plank of op de grond en dit gedurende maximaal 2 jaar.
Gebruik:
Voor volwassenen en oudere kinderen: dien 1-2 eetlepels per dag voor preventie en maximaal 4 keer per dag bij de eerste duidelijke tekenen van verkoudheid / griep symptomen. De tinctuur kan in een kop warme warm worden toegediend, en gezoet worden voor wie het graag wat zoeter en beter verteerbaar wil.