Kies jij maaltijden aan de hand van wat moet of hoort, maar niet waar je zin in hebt? Of bekijk je jezelf op straat in de weerspiegeling van ruiten?
Dan heb je misschien wel eens te maken met dieetdenken zonder dat je het doorhebt. Sharon Numan, lifestylecoach en oprichtster van Voedzo, kan je helpen de controle terug te krijgen over jouw relatie met voeding. Intuïtief eten geeft je de vrijheid om te eten wat je wilt, wanneer je maar wilt, zonder schuldgevoelens!
Wil jij van jezelf houden terwijl je gewoon lekker blijft eten? 👉 Check Intuïtief eten!
Voedzo is voor jou gezond eten en gezond leven. Kun je kort uitleggen
wat de Voedzo methode zoal inhoudt?
Bij mij staat zelfzorg centraal. In elke situatie kun je jezelf afvragen
– hoe zit zelfzorg er voor mij uit op dit moment? Daarbij houd je
rekening met je fysieke gezond & je mentale gezondheid en ontstaat er
automatisch balans. Soms past een stuk chocolade bij zelfzorg (heerlijke
smaak, genieten, gastvrijheid) en soms is dat geen zelfzorg op zo’n
moment – heb je bijvoorbeeld iets anders nodig (meer tijd voor jezelf,
een rondje wandelen en je hoofd vrijmaken, een fijn sociaal gesprek met
een vriendin). Je leert jezelf kennen en te reageren op behoeften. In
dat proces maak je ook fouten, en dan is het zelfzorg om daar relaxed
mee om te leren gaan, en jezelf vriendelijk en vol compassie te leren
begrijpen – in plaats van jezelf schuldig voelen.
Hoe zou een doorsnee “what I eat in a day” er bij jou uitzien?
Het mooie van intuïtief eten en een goede relatie met eten hebben, is
dat er een best makkelijke rode draad in zit, waarbij ik ook altijd de
vrijheid voel om af te wijken als ik daar behoefte aan heb. Dit gaat
voor mij als automatisch. Zo eet ik graag havermout in de ochtend (maar
als ik een keer zin heb in chocolade muesli dan neem ik dat). Tussendoor
eet ik fruit en ik lunch vaak met brood. ’s Middags vergeet ik weleens
te eten, daarom experimenteer ik tegenwoordig met een grotere lunch,
zodat ik niet te veel honger krijg, en met grote honger moet koken. Dat
vind ik namelijk niet fijn.
Intuïtief eten kan soms een vaag idee zijn met veel uiteenlopende
meningen. Wat vormt voor jou ongeveer de basis van deze levensstijl?
De basis is zelfzorg, en dat is persoonlijk. Het is leren wat voor jou
werkt en welke behoeften je hebt, en daarop inspelen. Veel mensen denken
dat het altijd eten is waar je zin in hebt, en dat is dan toevallig
altijd roze koeken, maar zo werkt het niet. Het is honger hebben,
nadenken hoe je je wilt voelen na de maaltijd, bedenken wat je nodig
hebt qua energie met het oog op de activiteiten die voor je liggen – en
dan een keuze maken. Wat heb je nodig om je goed te doen voelen? Niet
elke maaltijd hoeft een voedingsstoffenbom te zijn, maar je hebt die
voedingsstoffen wel nodig om gezond oud te worden. Met intuïtief eten
houd je rekening met deze mooie langetermijndoelen.
Wat is jouw mening over het populaire keto-dieet?
Je hebt het niet nodig om gezond te zijn, want er zijn vele manieren van
gezond eten. Als het een manier van eten is die bij iemand past, en ze
voelen zich goed, ga er dan voor. Voor mij past het niet, ik heb meer
koolhydraten nodig om me energiek te voelen. Met keto blijf ik aan eten
denken, de hele tijd, en daar word ik gek van. Wanneer ik sport met
keto, voel ik me heel slap. Het is goed om je bewust te zijn van welk
effect een bepaalde manier van eten heeft, zodat je kunt afwegen of iets
goed voor je werkt of niet.
Moeten we suiker volledig uitsluiten om gezond te zijn?
Nee, dat hoeft niet. Sowieso suikers uit bijvoorbeeld fruit zijn juist
goed voor de gezondheid en passen goed in een gezond en gevarieerd
eetpatroon. Dat weten we allemaal ook wel. Geraffineerde suikers hebben
we niet ‘nodig’ maar ons lichaam kan dit prima verwerken. Uiteraard is
het aangetoond dat teveel suiker niet goed is voor ons, vooral voor je
tanden. En je hebt iets meer kans op overgewicht – al is het niet
duidelijk of dat een causaal verband is. Te veel eten is sowieso niet
prettig voor ons lichaam. De richtlijnen van het WHO geven houvast. Zij
stellen dat het een goed idee is als vrije suikers minder dan 10% van de
calorie-inname bevatten – en nog beter is als het minder dan 5% is.
Onder de 5% is er geen gezondheidsvoordeel aangetoond.
Wat kunnen enkele signalen zijn dat we (onbewust) vastzitten in
‘dieetdenken’?
Misschien goed om te stellen dat iedereen (dik en dun) last kan hebben
van dieetdenken. Enkele voorbeelden:
- Je beoordeelt een dag als slecht of goed – aan de hand van hoeveel je
eet of bewogen hebt. - Je bekijkt na een activiteit op je smartwatch direct hoeveel kcal je
hebt verbrand. - Je bekijkt jezelf in elke winkelruit om te zien hoe dik je bent.
- Je durft bepaalde voedingsmiddelen niet te eten, omdat je bang bent dat
ze je direct ongezonder of dikker maken. - Je kiest je maaltijden aan de hand van wat moet of hoort, niet op basis
van hoe jij je voelt, wat je nodig hebt en waar je zin in hebt.
Heb je tips voor een betere relatie met onze voeding?
Minder eten met alleen je hoofd, omdat het moet of hoort, en meer gaan
voelen. Voor jezelf zorgen. En vooral loslaten om dingen te doen of te
laten uit angst om dik te worden of dik te blijven. Of een te grote
focus hebben op gezond eten, waardoor het teveel tijd, ruimte en energie
neemt in je leven. Dit is een proces en kun je niet ‘even doen’. Het is
oefenen, leren en loslaten. Plus vriendelijk en eerlijk naar jezelf
zijn.
Hoe kunnen we meer groenten toevoegen aan onze dag?
Meestal weten we wel hoe we meer groenten kunnen toevoegen. Salade of
soep eten, wat extra rauwkost los of op je boterham. Bakjes rauwkost als
tussendoortje. Waar het vooral om gaat, is nadenken wat je echt lekker
vindt. Wanneer geniet je echt van groenten? Is dat een boterham met kaas
en tomaat? Hummus en komkommer? Extra rauwkost in de middag? Een roerei
met groenten in de ochtend? Als het antwoord ‘nee’ is, dan is die
misschien nog een beetje te ingewikkeld. De sleutel is om iets te
beginnen wat je al lekker vindt en wat je makkelijk op kunt pakken. En
met één ding beginnen, en dat concreet maken.
Bijvoorbeeld:
Ik vind het lekker om een boterham met kaas en tomaat te eten.
Deze week lunch ik drie keer met kaas en tomaat, op maandag, woensdag,
vrijdag.
Ik haal bij de weekboodschappen extra tomaat in huis, zodat ik ben
voorbereid.
Dat doe je, en vanuit daar kijk je hoe dat is. Misschien ga je er ook
komkommer bij toevoegen. Of wil je op dinsdag en donderdag ook zo
lunchen. En bedenk je nog iets anders. Of misschien vind je het niks. En
probeer je om een pureersoepje te maken drie keer per week, en kijk je
hoe dat is.
Als je maar ergens begint, de rest leer je en komt vanzelf.