Kies jij maaltijden aan de hand van wat moet of hoort, maar niet waar je zin in hebt? Of bekijk je jezelf op straat in de weerspiegeling van ruiten?
Dan heb je misschien wel eens te maken met dieetdenken zonder dat je het doorhebt. Sharon Numan, lifestylecoach en oprichtster van Voedzo, kan je helpen de controle terug te krijgen over jouw relatie met voeding. Intuïtief eten geeft je de vrijheid om te eten wat je wilt, wanneer je maar wilt, zonder schuldgevoelens!
Wil jij van jezelf houden terwijl je gewoon lekker blijft eten? 👉 Check Intuïtief eten!
Voedzo is voor jou gezond eten en gezond leven. Kun je kort uitleggen
wat de Voedzo methode zoal inhoudt?
Bij mij staat zelfzorg centraal. In elke situatie kun je jezelf afvragen – hoe zit zelfzorg er voor mij uit op dit moment? Daarbij houd je rekening met je fysieke gezond & je mentale gezondheid en ontstaat er automatisch balans. Soms past een stuk chocolade bij zelfzorg (heerlijke smaak, genieten, gastvrijheid) en soms is dat geen zelfzorg op zo’n moment – heb je bijvoorbeeld iets anders nodig (meer tijd voor jezelf, een rondje wandelen en je hoofd vrijmaken, een fijn sociaal gesprek met
een vriendin). Je leert jezelf kennen en te reageren op behoeften. In dat proces maak je ook fouten, en dan is het zelfzorg om daar relaxed mee om te leren gaan, en jezelf vriendelijk en vol compassie te leren begrijpen – in plaats van jezelf schuldig voelen.
Hoe zou een doorsnee “what I eat in a day” er bij jou uitzien?
Het mooie van intuïtief eten en een goede relatie met eten hebben, is dat er een best makkelijke rode draad in zit, waarbij ik ook altijd de vrijheid voel om af te wijken als ik daar behoefte aan heb. Dit gaat voor mij als automatisch. Zo eet ik graag havermout in de ochtend (maar als ik een keer zin heb in chocolade muesli dan neem ik dat). Tussendoor eet ik fruit en ik lunch vaak met brood. ’s Middags vergeet ik weleens te eten, daarom experimenteer ik tegenwoordig met een grotere lunch,
zodat ik niet te veel honger krijg, en met grote honger moet koken. Dat vind ik namelijk niet fijn.
Intuïtief eten kan soms een vaag idee zijn met veel uiteenlopende meningen. Wat vormt voor jou ongeveer de basis van deze levensstijl?
De basis is zelfzorg, en dat is persoonlijk. Het is leren wat voor jou werkt en welke behoeften je hebt, en daarop inspelen. Veel mensen denken dat het altijd eten is waar je zin in hebt, en dat is dan toevallig altijd roze koeken, maar zo werkt het niet. Het is honger hebben, nadenken hoe je je wilt voelen na de maaltijd, bedenken wat je nodig hebt qua energie met het oog op de activiteiten die voor je liggen – en dan een keuze maken. Wat heb je nodig om je goed te doen voelen? Niet elke maaltijd hoeft een voedingsstoffenbom te zijn, maar je hebt die voedingsstoffen wel nodig om gezond oud te worden. Met intuïtief eten houd je rekening met deze mooie langetermijndoelen.
Wat is jouw mening over het populaire keto-dieet?
Je hebt het niet nodig om gezond te zijn, want er zijn vele manieren van gezond eten. Als het een manier van eten is die bij iemand past, en ze voelen zich goed, ga er dan voor. Voor mij past het niet, ik heb meer koolhydraten nodig om me energiek te voelen. Met keto blijf ik aan eten denken, de hele tijd, en daar word ik gek van. Wanneer ik sport met keto, voel ik me heel slap. Het is goed om je bewust te zijn van welk effect een bepaalde manier van eten heeft, zodat je kunt afwegen of iets goed voor je werkt of niet.
Moeten we suiker volledig uitsluiten om gezond te zijn?
Nee, dat hoeft niet. Sowieso suikers uit bijvoorbeeld fruit zijn juist goed voor de gezondheid en passen goed in een gezond en gevarieerd eetpatroon. Dat weten we allemaal ook wel. Geraffineerde suikers hebben we niet ‘nodig’ maar ons lichaam kan dit prima verwerken. Uiteraard is het aangetoond dat teveel suiker niet goed is voor ons, vooral voor je tanden. En je hebt iets meer kans op overgewicht – al is het niet duidelijk of dat een causaal verband is. Te veel eten is sowieso niet prettig voor ons lichaam. De richtlijnen van het WHO geven houvast. Zij stellen dat het een goed idee is als vrije suikers minder dan 10% van de calorie-inname bevatten – en nog beter is als het minder dan 5% is. Onder de 5% is er geen gezondheidsvoordeel aangetoond.
Wat kunnen enkele signalen zijn dat we (onbewust) vastzitten in ‘dieetdenken’?
Misschien goed om te stellen dat iedereen (dik en dun) last kan hebben van dieetdenken. Enkele voorbeelden:
- Je beoordeelt een dag als slecht of goed – aan de hand van hoeveel je eet of bewogen hebt.
- Je bekijkt na een activiteit op je smartwatch direct hoeveel kcal je hebt verbrand.
- Je bekijkt jezelf in elke winkelruit om te zien hoe dik je bent.
- Je durft bepaalde voedingsmiddelen niet te eten, omdat je bang bent dat ze je direct ongezonder of dikker maken.
- Je kiest je maaltijden aan de hand van wat moet of hoort, niet op basis van hoe jij je voelt, wat je nodig hebt en waar je zin in hebt.
Heb je tips voor een betere relatie met onze voeding?
Minder eten met alleen je hoofd, omdat het moet of hoort, en meer gaan voelen. Voor jezelf zorgen. En vooral loslaten om dingen te doen of te laten uit angst om dik te worden of dik te blijven. Of een te grote focus hebben op gezond eten, waardoor het teveel tijd, ruimte en energie neemt in je leven. Dit is een proces en kun je niet ‘even doen’. Het is oefenen, leren en loslaten. Plus vriendelijk en eerlijk naar jezelf zijn.
Hoe kunnen we meer groenten toevoegen aan onze dag?
Meestal weten we wel hoe we meer groenten kunnen toevoegen. Salade of soep eten, wat extra rauwkost los of op je boterham. Bakjes rauwkost als tussendoortje. Waar het vooral om gaat, is nadenken wat je echt lekker vindt. Wanneer geniet je echt van groenten? Is dat een boterham met kaas en tomaat? Hummus en komkommer? Extra rauwkost in de middag? Een roerei met groenten in de ochtend? Als het antwoord ‘nee’ is, dan is die misschien nog een beetje te ingewikkeld. De sleutel is om iets te beginnen wat je al lekker vindt en wat je makkelijk op kunt pakken. En met één ding beginnen, en dat concreet maken.
Bijvoorbeeld:
Ik vind het lekker om een boterham met kaas en tomaat te eten.
Deze week lunch ik drie keer met kaas en tomaat, op maandag, woensdag, vrijdag.
Ik haal bij de weekboodschappen extra tomaat in huis, zodat ik ben voorbereid.
Dat doe je, en vanuit daar kijk je hoe dat is. Misschien ga je er ook komkommer bij toevoegen. Of wil je op dinsdag en donderdag ook zo lunchen. En bedenk je nog iets anders. Of misschien vind je het niks. En probeer je om een pureersoepje te maken drie keer per week, en kijk je hoe dat is.
Als je maar ergens begint, de rest leer je en komt vanzelf.