Olijven worden al eeuwenlang gebruikt in de keuken en je vindt ze vooral in het typische Mediterraans dieet. De vrucht van de olijfboom is echter niet het enige dat gebruikt wordt. Het olijfblad kent misschien niet zijn plaats in de Mediterraanse keuken, maar dit plantje wordt al eeuwen gelinkt aan de geneeskunde.
In dit artikel lees je waar olijfblad vandaan komt, hoe olijfblad extract (oleuropeïne) gebruikt wordt in de geneeskunde en welke dosering je best hanteert.
Wat is olijfblad?
De wetenschappelijke naam voor de wilde olijfboom is Olea europea en deze vinden we voornamelijk in warme, droge klimaten. Denk maar aan het Middellands zeegebied, maar ook in bijvoorbeeld Zuid-Amerika of het zuiden van Australië kunnen we de wilde olijfboom aantreffen.
Een ander indrukwekkend kruid uit Zuid-Amerika -> Mariadistel: wat doet het?
De wilde olijfboom is een groenblijvende boom die erg traag groeit. De bittere bladeren worden voorzichtig geplukt en uitgedroogd om er olijfblad thee van te maken. Deze thee wordt al sinds de oudheid als geneeskundig middeltje gedronken, wat niet zo gek is aangezien we vandaag de dag hebben geleerd dat de olijfbladeren rijk zijn aan natuurlijke antioxidanten*.
Wat doet vitamine E en in welke voeding vind ik vitamine E? Ontdek meer over dit natuurlijk antioxidant.
Wat zijn de voordelen van olijfblad extract?
Olijfblad extract wordt gewonnen uit olijfbladeren van de olijfboom. De bladeren worden gemalen en vervolgens halen ze de belangrijkste stoffen, meer bepaald oleuropeïne, eruit met behulp van alcohol en water. Als laatste stap wordt het extract geconcentreerd in een zuiveringsproces zodat alle alcohol kan verwijderd worden.
Het onderzoek naar de effecten van olijfblad extract op de gezondheid zit nog in een vroeg stadium, maar er zijn een aantal voordelen die reeds bevestigd werden:
✔ Is een natuurlijk antioxidant*
✔ Is goed voor de bloeddruk*
✔ Draagt bij aan de normale werking van hart en bloedvaten*
Dosering van olijfblad extract
De makkelijkste manier om olijfblad in te nemen is via een supplement van olijfblad extract. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is 500 tot 1000 mg en dit kan je verdelen over de hele dag.
Is het de eerste keer dat je olijfblad extract neemt? Begin dan best met een lagere dosis en bouw zo je inname op. Als je twijfelt of olijfblad extract veilig is om in te nemen, kan je raad vragen aan je arts.
Wanneer mag je geen olijfblad extract nemen?
Olijfblad kan zoals eerder vermeld een positieve invloed hebben op de bloeddruk*. Heb je diabetes of neem je medicatie of bloedverdunners die je bloeddruk reguleren, dan kan je dus best eerst met een dokter of arts overleggen vooraleer je olijfblad extract inneemt.((27 november 2022, Health Benefits of Olive Leaf Extract))
Verder wordt het ook aangeraden om je arts te raadplegen indien je last hebt van een nierziekte.
Bijwerkingen
Het extract van olijfblad heeft tot zover gekend nog geen schadelijke bijwerkingen. Wel wordt het niet aangeraden om dit extract te nemen bij bovengenoemde complicaties.
*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.