Verse producten hebben een natuurlijke aantrekkingskracht op veel mensen. “Vers” klinkt gewoon beter dan uit blik” of “uit de diepvries”, nietwaar? Maar vers betekent niet per se dat het voedzamer is.
Wat is het verschil tussen vers, ingevroren en ingeblikt?
Onder verse producten begrijpen we alle groenten en fruit die na de oogst zijn gerijpt (of tijdens het vervoer gerijpt) of aan de plant zijn gerijpt (rijp geplukt en verkocht, zoals op een versmarkt).
Hoe weet je nu zeker dat een product vers is? Zelfs producten die er in de winkel vers en ongeschonden uitzien, kunnen onrijp geplukt zijn, zodat ze maandenlang kunnen meegaan. Een product kan ook kunstmatig versneld rijp gemaakt zijn. Als gevolg daarvan kan het minder voedzaam zijn dan natuurlijk gerijpte groenten en fruit.
Diepvriesproducten zijn over het algemeen aan de plant gerijpt voordat ze worden ingevroren. Ze worden doorgaans voor het invriezen enkele minuten in heet water geblancheerd om enzymen te inactiveren die ongunstige veranderingen in kleur, smaak, geur en voedingswaarde kunnen veroorzaken.((juni 2017, Selected nutrient analyses of fresh, fresh-stored, and frozen fruits and vegetables))
Interessant is dat sommige bevroren producten tijdens het verpakkingsproces worden verrijkt met vitamine C om bruinkleuring te voorkomen. Je kunt dus via bepaalde diepvriesproducten meer van deze vitamine binnen krijgen dan via verse producten.((juni 2014, Fresh or frozen produce? The health benefit is all in the mix))
Ingeblikte producten zijn meestal gerijpt aan de plant, net als diepvriesproducten, maar ze ondergaan veel meer bewerking, waarvan verschillende vormen sommige essentiële voedingsstoffen, zoals nitraten, bijna volledig kunnen afbreken.
Net als bij vers voedsel, worden verschillende voedingsstoffen in een verschillend tempo afgebroken. Vers voedsel is de beste keuzes als je wil aanvullen met wateroplosbare vitamines zoals vitamine B en vooral C, dat enorm gevoelig voor hitte. Voedingsmiddelen met meer vitamine E en A, bijvoorbeeld ingeblikte wortelen en tomaten, kunnen meer hitte verdragen.((26 oktober 2007, Qualitative and Nutritional Differences in Processing Tomatoes Grown under Commercial Organic and Conventional Production Systems))
Ingeblikte producten kunnen echter veel zout en suiker bevatten, omdat die als conserveermiddelen worden gebruikt.((14 januari 2021, The top 21 nutrition myths of 2021))
Wat met gedroogd fruit?
Gedroogd fruit bevat veel calorieën omdat het droogproces de suikers concentreert. Maar het heeft ook hogere concentraties van stabielere voedingsstoffen zoals calcium en ijzer, en fytonutriënten. In een studie werd bijvoorbeeld aangetoond dat gedroogde vijgen grotere hoeveelheden fenolverbindingen bevatten dan verse vijgen, wat de vruchten een sterke antioxidant maakt.
Wees je er echter van bewust dat sommige gedroogde vruchten zwaveldioxide kunnen bevatten, een behandelingsmiddel dat de oorspronkelijke kleur van de vrucht behoudt, wat bij sommige mensen, vooral astmapatiënten, gevoeligheid veroorzaakt.((februari 2005, Dried fruits: excellent in vitro and in vivo antioxidants))
Conclusie
Verse voeding is enkel superieur als je de oorsprong kent. Als het honderden of duizenden kilometers onderweg is geweest en behandeld, is dit product veel minder voedzaam. Groenten en fruit uit de diepvries zijn doorgaans voedzaam, zolang er geen extra room aan toegevoegd is. Voeding uit blik is ook voedzaam, zolang de hoeveelheid suiker en zout beperkt blijft. En gedroogd fruit, tot slot, is lekker en rijk aan nutriënten, maar probeer er niet te veel van te eten.
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief: