Deze uitspraak is eerder een samenraapsel van misvattingen dan een mythe. Iedereen heeft een andere mening over wat ‘clean’ of schoon eten inhoudt.
Een gemeenschappelijk punt van schoon eten is dat je bepaalde voedingsmiddelen niet ‘mag’ eten.
Alleen plantaardig voedsel
Veganisme is een uitstekend voorbeeld van een schoon dieet, omdat het alle dierlijke producten vermijdt, zowel om ethische als gezondheidsredenen. Hoewel veganisten en vegetariërs over het algemeen gezonder zijn, kan dit te wijten zijn aan redenen die niets met voedsel te maken hebben. Vegetariërs en veganisten zullen vaker sporten, en minder of niet drinken en roken.((22 november 2017, Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: A systematic review with meta-analysis of observational studies))
Zoals het er nu voor staat, hebben veganisten (en, in mindere mate, vegetariërs) wel een grotere kans om sub-optimale hoeveelheden van voedingsstoffen zoals L-carnitine of vitamine B12 binnen te krijgen. Deze voedingsstoffen kunnen echter gemakkelijk worden aangevuld – tegenwoordig zijn er zelfs plantaardige opties voor EPA, DHA, en vitamine D3.((1998, Dietary Reference Intakes for Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B 6, Folate, Vitamin B 12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline))
Alleen rauw voedsel
Sommige goeroes raden je aan je voedsel alleen rauw te eten, om de voedingsstoffen zoveel mogelijk in hun originele staat te houden – zoals de natuur het bedoeld heeft. Deze regel is absoluut een mythe. Er is geen bewijs dat koken de nutriënten in voeding beschadigt. Enkel wateroplosbare vitamines zoals B en C kunnen afnemen tijdens het koken. Koken beschadigt wel de enzymen in rauwe voeding, maar die hebben we niet nodig voor de vertering.
Verder heeft rauw voedsel helemaal niets te maken met detoxen en kan het zelfs je lichaam schaden omdat kan kampen met chronische tekorten, vooral als je dit dieet combineert met veganisme.((16 januari 2013, Reality Check: 5 Risks of a Raw Vegan Diet)) Rauwe voeding kan ook schadelijke bacteriën bevatten – denk maar aan salmonella in eieren.
Enkel biologisch voedsel
Dat biologisch en natuurlijk beter is wordt gepresenteerd als vanzelfsprekend. Tot nu toe hebben de weinige studies die het effect van biologische voeding op klinische gezondheidsuitkomsten hebben onderzocht, geen consistent verband gevonden tussen biologische voeding (van planten of dieren) en een betere gezondheid.
Dit betekent niet dat biologische voeding en een betere gezondheid niet met elkaar in verband staan, maar de kwestie is complex, en in sommige gevallen zul je het ene gezondheidsrisico inruilen voor het andere. Een eerste misvatting is dat er geen synthetische stof mag worden gebruikt om biologische gewassen te telen.((14 september 2014, Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses))
Een tweede misvatting is dat voor de teelt van biologische gewassen geen bestrijdingsmiddelen mogen worden gebruikt. Hoewel biologische producten (met name fruit) minder vaak resten van synthetische bestrijdingsmiddelen bevatten dan conventionele producten, bestaan er natuurlijke (biologische) bestrijdingsmiddelen, die worden gebruikt om biologische gewassen te telen, en zijn ze niet altijd beter voor de consument of het milieu.((22 juni 2010, Choosing organic pesticides over synthetic pesticides may not effectively mitigate environmental risk in soybeans))
Alleen pesticide-vrije producten
We moeten ons terecht zorgen maken over residuen van bestrijdingsmiddelen in voedsel. Oude, erg schadelijke pesticiden, zijn al lang verboden door de Europese Unie. Tevens zijn de nodige regels opgesteld zodat voedsel met buitensporige hoeveelheden residu niet verkocht mag worden.((2021, Pesticiden in de voeding: 8 vragen en antwoorden))
Het beste dat je kan doen als consument is: afspoelen en schillen indien mogelijk. Ook koken kan de hoeveelheid pesticide die op je producten achterblijft verminderen, of deze producten nu biologisch zijn of niet.((10 januari 2010, Effects of food processing on pesticide residues in fruits and vegetables: a meta-analysis approach))((29 juli 2014, Meta-analysis of food processing on pesticide residues in fruits))
Conclusie
Als je dan toch ‘schoon’ wil eten, vermijd dan bewerkte voeding en geraffineerde koolhydraten, drink meer water en minder alcohol, kook vaker zelf, en eet vooral meer groenten en fruit. Leer ook om etiketten na te kijken in de supermarkt: vermijd zoveel mogelijk toegevoegde suikers, bewaarmiddelen en ongezonde vetten.((8 april 2019, 11 Simple Ways to Start Clean Eating Today)) Gezonder eten is sowieso de beste weg naar een betere levensstijl.
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief: