Monique van der Vloed is voedingsdeskundige, gewichtsconsulent en auteur van verschillende kookboeken. Op haar blog deelt ze natuurlijke recepten en recenseert ze producten, altijd erg in detail. Wij vroegen Monique tips om duurzamere en gezondere producten te gebruiken.
Monique, kan je onze lezers even vertellen waar jouw interesse voor natuurlijke voeding en producten vandaan komt?
Mijn interesse voor natuurlijke en gezonde voeding begon al erg vroeg, als klein meisje was ik erg graag in de natuur te vinden. In de gebieden waar ik mij bevond als kind stonden altijd wel appelbomen, bramenstruiken, pruimenbomen, kastanjebomen…Ik snoepte als kind daar graag van. Die liefde voor natuurlijke voeding is altijd gebleven, als een rode draad door mijn leven.
Ik vond het erg interessant om groente en fruit te zien groeien. Ik onderhield moestuintjes en hielp mee bij boerderijen in de buurt waar ik woonde. Ik nam trots verse groente en fruit mee naar huis die mijn moeder dan voor ons klaarmaakte. Ik heb tevens de basis van het bakken geleerd van mijn oma, waar ik vaak was. Zij maakte veel in haar zeer kleine keukentje, ik denk daar nu, als ik zelf in mijn eigen kleine keukentje sta te bakken, vaak aan terug.
Op jouw website deel je meukvrije recepten en verzorging. Wat begrijp jij onder “meukvrij”?
Meukvrij…..het woord ontstond bij mij spontaan, toen ik in 2013 begon met het schrijven van receptenboeken, en ik mij op sociale media begaf. Een website was er toen nog niet, ik begon gewoon mijn hart te volgen, deed niets met een voorbedacht plan. Het hele imperium MEUKVRIJ MET MONIQUE is gewoon spontaan gegroeid naar wat het nu is. Ik doe eigenlijk nooit iets voorbedacht. Ik volg mijn hart en doe mijn ding.
Vooral mijn Belgische fans vragen mij deze vraag vrij regelmatig. Het woord meuk wordt in mijn woonplaats Rotterdam vaak gebruikt om oude rommel te formuleren. Ik koppelde dat woord in 2013 waarschijnlijk aan de rommel in ons huidige voedsel, en ben het gaan gebruiken om de rommel in ons voedsel te formuleren. Dit werd gigantisch opgepikt, zelfs bekend Nederland heeft het nu inmiddels over “ de meuk in ons voedsel” Iedereen formuleert de troep in ons eten nu als “ meuk” maar ik was dus de grondlegger.
Met meukvrij zeg ik: 100% vrij van gluten, vrij van “ meuk” suikers, vrij van lactose/ koemelk, vrij van synthetische en kunstmatige additieven, en zoveel mogelijk intact en puur met de natuur zelf samenwerken. Dat was in de beginperiode een uitdaging.
Je hebt al ontzettend veel recepten ontwikkeld. Hoe ga je aan de slag om een recept te creëren?
Dat is best grappig. Ik “ zie” namelijk een recept zodra ik wat ingrediënten naast elkaar zet. Door de jarenlange ervaringen om meukvrije recepten te ontwikkelen en te bedenken is het voor mij allemaal inmiddels niet zo spannend meer, omdat ik snel 1+1 bij elkaar zet en dan meteen een receptuur heb bedacht. Maar het is wel altijd weer een hele uitdaging, om deze recepturen te laten slagen. Anno 2021 mislukt er altijd nog wel het één en ander !
Je maakt in je recepten veelvuldig gebruik van methoden of producten die de gemiddelde mens helemaal niet kent. Waarom kies je voor deze producten?
Juist om de mensen kennis te laten maken met deze producten, om te laten zien, dat ze bestaan, en vaak al decennialang. Natuurlijke alternatieven noemen we dit tegenwoordig, maar vroeger wisten we niet beter en konden wij niets anders.
De voedsel- en levensmiddelenindustrie heeft ons aangeleerd aan bewerkt en kant-en-klaar voedsel, zodat de volgende generaties opgroeien met het idee dat melk uit een pak komt en niet uit een koe, of dat appels in een kist komen en niet vooraf aan bomen groeien. Neem zoiets als vanille, de ECHTE smaak van vanille kennen maar zeer weinig mensen. Wat wij nu als vanille proeven in de vele producten met een vanille smaakje zijn kunstmatig nagemaakte smaken.
Ik wil mensen weer “ back to basics” terugbrengen naar hun eigen keukens, om daar ZELF alles “ from scratch” te gaan maken, of dit nu pindakaas is of brood. Alles kun je zelf maken op de meest natuurlijkste en gezondste manieren.
Je deelt vaak veganistische recepten en producten. Klopt het dat deze producten sneller meukvrij zijn of is dit een misconceptie?
Dit is een onderwerp, waar ik mij al jaren over opwind. Waarom? Omdat 9/10 van alle veganistische producten/ alternatieven juist ongezond tot zelf zéér ongezond zijn. Om veel te vervangen (kleur, geur, smaak, textuur, de “bite”) wordt er erg veel meuk toegevoegd om een zelfde product te verkrijgen als een origineel, bijvoorbeeld kaas, worst en vleeswaren. Het is momenteel meer trendy dan ooit tevoren en ik kijk met lede ogen toe hoeveel van deze meuk-producten er dagelijks op de markt verschijnen en zeer populair zijn.
Veganisme is een trend, die inderdaad wordt vastgekoppeld aan een gezonde leefwijze, maar het ligt stukken genuanceerder. Als je voorafgaand veel kennis opdoet, en ook in dit geval zoveel als mogelijk ZELF maakt aan vlees / kaas vervanging dan kun je zeker een gezond veganistisch bestaan opbouwen waar je niets tekort komt. Maar dit gebeurt eigenlijk zelden. Veel mensen beginnen eraan omdat zij erover hebben gehoord, in de media lezen dat het zo geweldig is, willen “ meedoen” met een trend, en omdat het ook nog eens gezonder zou zijn en dat je ervan afvalt.
In vlees, kaas, zuivel, eieren en andere dierlijke producten, producten die de veganist niet consumeert, zitten zeer belangrijke voedingsstoffen, die we iedere dag ook echt nodig hebben (essentieel zijn). Een belangrijke vitamine is bijvoorbeeld vitamine B12. Het klopt als een bus dat we deze belangrijke voedingsstoffen ook uit plantaardige producten kunnen halen, maar het probleem is vaak dat we hier juist NIET voor kiezen, en ook is het zo dat veel plantaardige bronnen zeer weinig opname bieden, of niet volledig zijn. Supplementen kunnen dan een aanvulling zijn.
Zoals ik eerder zei, denken niet erg veel mensen daar eerst over na voordat ze beginnen aan een veganistische levensstijl, met alle gevolgen van dien. Mede door al die veganistische alternatieven loopt de gezondheid gevaar. In zuivel-vervangende producten vinden we bijvoorbeeld extreem veel verzadigde vetzuren en suikers. In vleesvervangers heel veel verzadigde vetten omdat deze zijn voorbewerkt. Als we deze producten op dagelijkse basis consumeren, kunnen we gezondheidsproblemen krijgen. Om deze vraag te beantwoorden: veganisme is van origine een gezond eetpatroon, als je het verstandig en bewust aanpakt.
Hoe kunnen we als consument het best te werk gaan om meukvrije producten te kiezen?
Het begint bij de basis. Die moet goed zijn. Als je een goede basis hebt, gaat de rest vanzelf. Deze basis creëer je enkel, als je er zelf achter staat en het niet voor anderen of de buitenwereld doet. Wat ook erg belangrijk is en wat ik altijd adviseer is dat je bij jezelf moet blijven. Je mag uiteraard enthousiast zijn en anderen enthousiasmeren, maar dit werkt 9/10 keren juist averecht. Dring jouw nieuwe ingeslagen weg dan ook nooit op aan anderen. Doe het voor jezelf.
Begin niet meteen met te grote stappen. Té grote veranderingen werken maar zelden goed, en is weggelegd voor de echte fanatiekelingen. Zeker als je nooit gewend bent geweest om natuurlijk voedsel te consumeren, is het belangrijk om jezelf tijd en ruimte te geven om eraan te wennen. Je leert immers ook niet in één dag autorijden of fietsen, ook “ van meuk naar meukvrij” vraagt veel tijd en ruimte, en oefening. Begin klein, bijvoorbeeld door zelf pindakaas te maken van enkel pinda’s. Ga zo steeds verder en verder. In mijn receptenboeken vind je tal van die typische dagelijkse recepten om de ommezwaai te maken. Brood bakken is echt niet moeilijk, en koekjes bakken ook niet. Zelf pizza maken is zo leuk om te doen en super-belonend.
Maak stapjes terug naar je eigen keuken. Gebruik je oven niet om dingen op te warmen, maar gebruik hem waarvoor hij daadwerkelijk is bedoeld. Dankzij de geavanceerde apparaten van tegenwoordig hoeven we zelfs niet meer zoveel werk te verrichten. Het is allemaal mogelijk, zolang jij ook ECHT zelf wilt. En daar wil ik met mijn werk de ondersteunende factor zijn.
Welke schijnbaar onschuldige producten uit de supermarkt kunnen we maar beter vermijden?
Heb je even…? Eigenlijk kunnen we wel zeggen, dat 95% van alle producten uit de supermarkten producten zijn die we beter kunnen mijden. De allerbeste afdeling van een supermarkt is de verse groente-afdeling. Hoe verser en intacter, hoe beter. Ik geef als boodschappen tip meestal, om enkel de ingrediënten en voedingswaarden af te lezen op een product, en zorgen, dat deze ingrediënten lijstjes zo kort mogelijk zijn. Laat het lezen van het aantal calorieën ook los, dit is een totale schijnveiligheid. We worden niet dik of ongezonder van calorieën, wel van de aanwezige hulpstoffen, de verzadigde transvetten, de suikers en de extreme hoeveelheden zout.
Heb je sinds dat je meukvrije voeding en producten gebruikt al gezondheidsvoordelen opgemerkt?
Zeker. Dat is zelfs mijn eigen drive. Ik WEET wat gezonde voeding voor mij doet, en voor het menselijk lichaam. Ik consumeer al jaren tenminste twee kilo verse groente per dag, over de dag verdeeld. Groente vind ik persoonlijk de allergezondste gewoonte die een mens zichzelf kan aanleren. Het heeft erg veel in huis van wat wij dagelijks nodig hebben. En er is zoveel! Het verveelt daarom nooit.
Als we het dan toch ook natuurlijk voedsel hebben, groente is het mooiste geschenk van moeder Natuur. INTACT wel te verstaan, want helaas zijn we afgelopen jaren flink aan onze groente gaan sleutelen om ook dat tot een kant-en-klaar gemaksvoedsel te maken. We hakken, snijden, pellen en schillen er flink op los wat de groente en ook fruitsoorten sterk in hun prachtige voedingswaarden doet afnemen. Ik schil / pel mijn spruiten bijvoorbeeld nooit, ik haal alleen af wat niet eetbaar is. De rest kun je gewoon eten. Ik heb groente als basisvoedsel. En vul dit aan met een zeer uitgebalanceerd eetpatroon waarin ik niets tekort kom.
Ik koop zelden iets kant-en-klaar ( pakjes / zakjes / pot / blik ) omdat het zo in mijn systeem zit om alles zelf te maken. Ik heb een zeer druk leven, ik heb een zeer drukke baan bij www.puurenfit.nl en doe daarnaast mijn eigen werk, maar ik heb altijd tijd over voor mijn voeding. Ik maak zelf vleesvervangers in nog geen 5 minuten, ik bak brood terwijl ik wat anders ga doen…..tijd is efficiënt om zelf in te vullen, de vraag is vooral, waar jij je tijd voor over hebt en waar je dat in wilt stoppen. In een spelletje gamen of in het maken van een vleesvervanger?
Heb je voor onze lezers nog een algemene gezondheidstip die jij heel nuttig vindt?
- Koop zo natuurlijk mogelijk, zoveel mogelijk biologisch.
- Let alleen op ingrediënten en voedingswaarden op verpakkingen.
- Geef niet na één poging op. Alles zelf maken kost tijd en oefening.
- Blijf nuchter, verlies jezelf niet, ga nuchter om met je voeding. Het is geen dieet, het is een levensstijl.
- Koop alleen bij betrouwbare (web)winkels, er wordt ook in de wereld van gezonde voeding enorm veel omgezet en dus gesjoemeld. Kies winkels die goed bekend staan om hun kwaliteit een service. Bij Puur & Fit zorgen we bijvoorbeeld, dat we IEDER product tot de draad uitspitten, zodat we de consument een hoop zoekwerk kunnen besparen en een echt goed product kunnen aanbieden.
- Kies een levensstijl die bij JOU past. Wat voor jouw vriendin werkt, hoeft niet voor jou te werken.
- Doe kennis op. Hoe meer je weet, hoe beter de keuzes die je maakt.