Michaël Sels is diëtist, auteur en kok. In zijn boek ‘Lekker Lang Leven’ deelt hij 50 gezonde recepten om gezond de dag door te komen. Vandaag stellen wij Michaël enkele vragen over ontbijtgewoonten.
☛ Bezoek Michaël Sels’ website
Voor we in het ontbijt duiken, wat inspireerde jou om je te verdiepen in onze voedingspatronen?
Ik kreeg de liefde voor koken met de paplepel ingegeven. Mijn grootouders serveerden een klassieke keuken in hun brasserie in Bevel, in de Antwerpse Kempen. Oma’s liefde voor het koken zette mij ook vaak aan de kookpotten.
Na mijn opleiding aan de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge borrelde de interesse in wat voeding met je lichaam doet op.
Ondertussen was ook de dunne bonenstaak die ik nog altijd meende te zijn geleidelijk vol in het blad geraakt en had ik meteen mezelf als proefkonijn om die vermeende kracht van gezond eten op af te vuren.
Met een opleiding tot klinisch diëtist achter de kiezen en enorm gemotiveerd om mijn goesting in lekker eten te combineren met wat goed is voor je lijf kwam ik al snel terecht in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Aan de Katholieke Universiteit Leuven verscherpte ik mijn kennis in oncologie (kanker) en voeding. Kanker is voor mij de ziekte van de 21ste eeuw waar we alle zeilen moeten bijzetten om ze te slim af te zijn en met een nieuwe levensstijl kan dat ook in vele gevallen lukken.
Sinds 2015 ben ik aangesteld als hoofddiëtist in het UZA en leid ik een team van allemaal bedreven diëtisten die binnen hun vakgebied de kracht van voeding op een wetenschappelijk manier inzetten.
Volg jij zelf een bepaald dieet of ben je voorstander van het motto “alles met mate”?
Onze relatie met voeding is helemaal ontwricht. We eten met z’n allen te veel suiker, te veel vet, te vaak ongezonde tussendoortjes en ga zo maar door. Het huidige overheidsbeleid probeert daar iets aan te veranderen door ons vooral mínder te doen eten: minder suiker door de ‘suikertaks’, minder tussendoortjes bij kinderen door televisiereclame voor snacks te verbieden tijdens kinderprogramma’s, minder vet, minder zout… De boodschap op zich is niet verkeerd, maar ze lijkt slechts op wisselend succes te kunnen rekenen.
Het is ook moeilijk om gemotiveerd een ‘verboden te eten’-lijstje te volgen om er dan pas binnen 30 jaar – misschien – de vruchten van te plukken. We vragen de jongeren gezond te eten, niet te veel te snoepen, frisdrank links te laten liggen en dat allemaal om later een kleinere kans op hart- en vaatziekten of kanker te hebben. Natuurlijk voelt niemand van hen zich zo aangesproken. Jongeren zijn echter wel gevoelig voor vlugge winst, zoals een stralendere huid of het vooruitzicht een halve marathon te kunnen lopen als ze onder meer wat gezonder gaan eten.
Wanneer de effecten van gezonde voeding op ons lichaam helder en concreet zijn, luisteren we veel beter naar de adviezen. Zo weet je waarom jij jezelf bijvoorbeeld wel trakteert op een dagelijkse portie vers fruit en niet op die verleidelijke chocoladecroissant. Om echt aan de slag te gaan met al die goeie raad, is het belangrijk de gevolgen van je acties te begrijpen. Alleen dan wordt gezonder eten een bewuste keuze.
Ik wil de meerwaarde tonen die gezonde voeding je kan bieden. Ik wil laten zien dat het eten van meer pure producten, zoals groenten, fruit, noten en vis op alle fronten voor een verbetering zorgt. Als bewijs voor de kracht van gezond eten steun ik op kwalitatieve wetenschappelijke publicaties. mijn motto: “Ga samen met mij voor Méér en je zal zien, dat beloof ik je, de rest volgt vanzelf!”
Veel mensen kiezen voor brood als ontbijt. De laatste jaren zien we echter een opkomend verzet tegen ‘glutenrijke’ voeding. Wat is jouw mening hierover?
Er is vandaag ontzettend veel aandacht voor voeding. Op zich goed nieuws, want we kunnen nooit genoeg geïnformeerd worden over wat we wel en niet moeten eten. Voeding is een nieuwe religie geworden, maar het is er eentje met veel profeten, paria’s en heilige geschriften. Door al het luide geroep van believers en non-believers in soms de gekste dieettheorieën dreigt bij sommige mensen het vertrouwen in de klassieke, echt wetenschappelijke richtlijnen te vervagen.
Zo is de glutenvrij trend een ook eentje, wanneer je niet lijdt aan een glutenintolerantie is het volstrekt zinloos dit te weren uit je voeding. Het kan zelf nadelig werken, want vele glutenvrij producten zijn geraffineerd en hoog bewerkt.
Tijdens onze kindertijd kozen we vaak voor Kelloggs en consorten. Van ontbijtgranen wordt echter gezegd dat ze sterk verwerkt zijn en je ze beter kunt vermijden. Bestaan er ook gezonde ontbijtgranen?
Spendeer eens wat tijd tussen de winkel rayons, een verpakking geeft al veel prijs voor ontbijtgranen hanteer ik < 12 g vet/100 g en > 6 g vezels/100 g als richtlijn. Ga ook voor vers fruit, combineer je portie granen met een portie fruit zo heb je meteen je dag goed begonnen!
In andere culturen eet men vaker een warm ontbijt. Zijn hier gezondheidsvoordelen aan verbonden of is dit slechts een cultuurverschil?
Dit is vooral cultureel bepaald, er is geen goed of slecht. maar heb je al eens gedacht aan een salade als ontbijt? Een slaatje als ontbijt: in het Midden-Oosten is het dagelijkse kost, maar hier staat het vooral als lunch op het menu. Nochtans is de toevoeging van groenten en fruit ook in het ontbijt steeds gewenst. Dat klinkt misschien niet evident, maar met deze ontbijtsalade lukt het mij alleszins wel. Ik kies voor ontbijtsalade met gemarineerde rode biet, parelcouscous en granaatappel.
Je leest wel eens statements als “chiazaad gaat samen met verstikkingsgevaar.” Zijn er bepaalde ontbijttrends die vanuit jouw standpunt ‘gevaarlijk’ zijn?
Onze tas koffie bij het ontbijt is vervangen door een Grande Frappuccino met karamelsiroop erin en glitters er bovenop, met zo een beker elke ochtend onderweg naar je werk heb je al evenveel energie binnen als een BigMac, is dit voor jou echt de moeite? Het is de vraag aan jezelf zeker waard.
Heb jij zelf een favoriet ontbijt die je met onze lezers wil delen?
Mijn favoriet is absoluut de ontbijt bananasplit, een ontbijt hoeft absoluut niet saai te zijn. Met deze variant op het klassieke Amerikaanse ijsdessert start je de dag speels, met een glimlach en vol goede vibes.
Het receptje deel ik HIER.
Zin in meer? Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang onze nieuwsbrief.