Als we denken aan een natuurlijk middel om beter te slapen, dan komt melatonine al snel ter sprake. Heb je dus moeite met in slaap vallen, dan kan je overwegen om melatonine te nemen.
In dit artikel bespreken we wat melatonine is, of het schadelijk is en wat de mogelijke bijwerkingen zijn.
Wat is melatonine?
Melatonine is een hormoon dat geproduceerd wordt door de pijnappelklier in je hersenen. Dit hormoon speelt een rol in fysiologische processen zoals((10 mei 2013, Melatonin Effects on Hard Tissues: Bone and Tooth)):
- het dag- en nachtritme in je lichaam
- je biologische klok
- de bloeddrukregulatie
Vooral het dag- en nachtritme is hier belangrijk: zodra het donker wordt, krijgen je hersenen een signaal om meer melatonine aan te maken zodat je slaperig wordt, vandaar de term het slaaphormoon. Naarmate de nacht vordert en het terug licht wordt, neemt de aanmaak van melatonine weer af zodat je wakker wordt.
Is je biologische klok verstoord, dan zal de melatonine in je lichaam ook niet werken zoals het moet. Je biologische klok verstoren doe je door bijvoorbeeld veel te laat wakker te blijven of niet voldoende uren slaap te krijgen.
Helpt melatonine bij moeilijk in slaap vallen?
Als je moeilijk in slaap valt, dan zou je baat kunnen hebben bij een extra dosis melatonine. Je kan kiezen voor melatonine supplementen in de vorm van capsules of tabletten. Volgens grondig onderzoek helpt een supplement van melatonine namelijk bij het sneller in slaap vallen als je hier moeite mee hebt.
Bij de vraag of het helpt bij doorslapen, daar is het antwoord ‘nee’. Melatonine slikken zal je sneller in slaap doen vallen, maar heeft niet per se effect op de slaapkwaliteit of het doorslapen.
Melatonine bij een jetlag
Een jetlag is een vervelend fenomeen waar reizigers vaak last van hebben. Als je over verschillende tijdszones reist, kan je lichaam moeite hebben om zich aan te passen aan het nieuwe tijdschema. Het resultaat hiervan is een verstoord dag- en nachtritme.
Het lichaam heeft gewoonlijk een paar dagen nodig om de balans terug te herstellen. In deze dagen kun je een melatonine supplement nemen om de ervaringen van een jetlag te verlichten.
Is melatonine schadelijk?
Heel wat onderzoek stelt vast dat melatonine niet schadelijk is voor het lichaam, op zowel korte als lange termijn.
Je kunt een supplement van melatonine dus in theorie zonder problemen gebruiken, behalve bij:
- zwangerschap
- het nemen van andere medicatie
In dat geval kan je best je arts raadplegen over een supplement van melatonine.
Belangrijk is wel de vraag of suppletie van melatonine de natuurlijke aanmaak van het slaaphormoon verstoort. Uit onderzoek blijkt dat dit niet het geval is.((oktober 2003, The effects of low-dose 0.5-mg melatonin on the free-running circadian rhythms of blind subjects))
Heeft melatonine bijwerkingen?
Melatonine is vrijwel onschadelijk en heeft geen al te ernstige bijwerkingen. De weinige bijwerkingen die wel werden gerapporteerd zijn onder andere((maart 2016, The Safety of Melatonin in Humans)):
- duizeligheid
- hoofdpijn
- misselijkheid
- slaperigheid
Er zijn voorlopig nog geen studies die ernstige of gevaarlijke bijwerkingen hebben kunnen aantonen.