
Sabine Slock, oprichtster en CEO van Medisch Centrum Leie, combineert haar leidinggevende rol met haar passie voor gezondheid en welzijn. In dit interview deelt ze haar visie op leefstijlgeneeskunde en het belang van preventieve zorg. Met haar boek en de focus op praktische, wetenschappelijk onderbouwde tips wil ze vrouwen helpen een gezondere levensstijl te omarmen en hen inspireren om beter voor zichzelf te zorgen. Sabine benadrukt het belang van balans tussen werk, gezin en zelfzorg, en moedigt vrouwen aan om zelf de regie over hun gezondheid in handen te nemen.
Je bent CEO van de ziekenhuis HUB Medisch Centrum Leie. Hoe combineer je deze leidinggevende rol met schrijfwerk en je persoonlijke leven?
Drie jaar geleden opende Medisch Centrum Leie officieel de deuren, ik ben er zelf 6 jaar mee bezig. Het project groeit en bloeit nog elke dag. Na een grondige analyse van tekorten in de Belgische gezondheidszorg, besloot ik mijn middelen niet in mezelf te investeren, maar in een uniek project dat een verschil kon maken voor de gezondheidszorg in België. De kliniek is een passieproject – ik hoefde het niet te doen. Ik had en heb nog steeds mijn vorige job, maar dat betekent ook dat het wel een impact heeft op mijn leven.
Naast CEO heb ik twee schatten van ouders én ben ik mama van drie jongvolwassenen. Ze zien van dichtbij wat ondernemen inhoudt en leerden daardoor vrij zelfstandig in het leven te staan. We hebben een ontzettend warme en open vriendschapsband. Ze steunen me door dik en dun en nu ze ouder worden, brainstormen en overleggen we vaak ook samen. Eens een moment per week allemaal samen zijn is mijn grootste geschenk van de week. Mijn 2 oudsten zitten aan de universiteit, mijn dochter is met tandheelkunde gestart. Het is zalig om een passie te delen. Het is een evenwichtsoefening hoor, elke dag. Absoluut. Maar eentje die ik met veel liefde maak.
Ik besef sinds enige tijd dat het voor me een valkuil is om te veel te willen geven. Dat klinkt mooi en genereus, maar als je ouder wordt, moet je simpelweg toch een beetje leren bewaken. Ik werk vaak te veel – ik durf het aantal uren per week vaak nauwelijks tellen – en weet nu ook dat ik af en toe bewust een klein momentje voor mezelf moet kiezen.

Ik heb het centrum opgezet, onder andere om zorg toegankelijk en huiselijk-persoonlijk te maken. Om de drempel te verlagen. Om huisartsen te ontlasten. Toch merk ik dat veel mensen de stap naar eerste- en tweede-lijnszorg nog te weinig durven/kunnen zetten. Het boek wil aan die laagdrempeligheid nog een extra dimensie geven en huisartsen die aan preventie doen een basis bieden die ze beschikbaar kunnen stellen voor hun patiënten, zodat ze gerichter en specifieker die kostbare consultatietijd kunnen gebruiken.
Een boek is een zeer laagdrempelige tool: je kan het in de bibliotheek halen of kopen voor nog geen 25 euro. Het geeft je een schat aan uit wetenschap vertaalde tips uit de nieuwste geneeskunde, heel laagdrempelig op het vrouwenlijf afgestemd om al die verantwoordelijkheden die we hebben als vrouw, makkelijker gestroomlijnd te krijgen, maar tevens om je leven na je vijftigste zoveel mogelijk zonder klachten te kunnen doorbrengen. Wetenschap toont aan dat 80% van onze ziekten te voorkomen zijn door het implementeren van een gezonde leefstijl.
Wat is leefstijlgeneeskunde en waarom is het zo belangrijk voor vrouwen?
Leefstijlgeneeskunde is geen eenmalige consultatie of ingreep, maar een doorlopende op wetenschap gestoelde medische zorg die helpt gezondheid op lange termijn te beschermen. De klassieke geneeskunde is nog te vaak reactief. We wachten het probleem af voor we het aanpakken, we krijgen eerst klachten of pijn, terwijl we met leefstijlinterventies zo veel ziekte kunnen voorkomen en zelfs omkeren. Chronische ziekten maken maar liefst 70 – 80% van alle gezondheidsproblemen uit en treffen vrouwen vaak op een andere manier dan mannen. Toch is het wetenschappelijk bewezen dat 80% van deze klachten – pijn, ziekte en sterfte – te voorkomen is met een gezondere leefstijl.
Veel medische zorg is nog gebaseerd op bikini-geneeskunde: vrouwen worden vooral bestudeerd in hun voortplantingsorganen, terwijl hun metabolisme, hormonen en ziektepatronen fundamenteel anders zijn dan die van mannen, en hierbij vergeten worden. Dit zorgt ervoor dat chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten bijvoorbeeld, nog steeds de grootste doodsoorzaak bij vrouwen zijn, maar bij hen anders verlopen en door gebrek aan kennis te laat worden herkend. Dementie, een van de meest voorkomende chronische ziekten bij vrouwen, komt bij hen bijna twee keer zo vaak voor als bij mannen. Osteoporose, die leidt tot botbreuken en invaliditeit, treft vrouwen vier keer vaker dan mannen, vooral na de menopauze. Depressie en angststoornissen, die veel vaker voorkomen bij vrouwen, worden beïnvloed door stress, slaapgebrek, enz. Obesitas en overgewicht, die een impact hebben op hormonen en vruchtbaarheid, zijn ook leefstijlgerelateerd, en zo kunnen we wel even doorgaan.
Leefstijlgeneeskunde kijkt naar voeding, beweging, slaap, stress, seksbeleving en sociale verbondenheid. Volg je de wetenschappelijke kleine tips uit mijn boek, blijf je niet alleen langer gezond, maar ben je van dag 1 ook meer vitaal en energiek. Met kleine, haalbare vijf-minuten-aanpassingen kunnen vrouwen hun lichaam versterken en hun toekomst in eigen handen nemen. Want het doel is niet alleen langer te leven, maar vooral beter – zonder vermijdbare klachten en met een sterk lichaam.
“Wat mijn kijk op vrouwengezondheid het meest heeft beïnvloed, is het aantal vrouwen dat met klachten rondloopt die niet altijd meteen herkend worden of er zelf de tijd niet voor vinden er iets aan te kunnen doen. Ze doen maar door.”
Welke makkelijke of kleine aanpassingen in je dagelijkse leven kunnen helpen om ziekten zoals diabetes en hartproblemen te voorkomen?
Kleine gewoontes maken een groot verschil. Denk aan een glas water drinken voor elke maaltijd, een korte wandeling na het eten om je bloedsuiker te stabiliseren, of dagelijks een handje noten toevoegen aan je voeding. Vervang bewerkte koolhydraten door volkoren producten en eet meer kleurrijke groenten – ze zitten vol antioxidanten die ontstekingen helpen verminderen. En misschien wel de krachtigste gewoonte: slaap! Een goede nachtrust regelt je hormonen, vermindert stress en beschermt je hart. In het boek gaan we daar op in en zoals in elke pijler vinden vrouwen er handvol kleine stapjes gebaseerd op gedegen wetenschap om naar believen te integreren. Geen ‘moetjes’ maar haalbare kleine ‘magjes’.
Waarom is sociaal contact zo belangrijk voor onze gezondheid, en hoe kunnen vrouwen daar meer op inzetten?
Sociale verbondenheid voor dames is geen luxe, maar een noodzaak voor onze gezondheid. Het is aangetoond dat een goed sociaal netwerk het risico verlaagt op hart- en vaatziekten, dementie en depressie. Vrouwen hebben van nature sterkere sociale banden dan mannen, maar ze hebben ook de neiging zichzelf weg te cijferen voor anderen, waardoor ze minder tijd overhouden voor zichzelf. Vrouwen die zich sociaal geïsoleerd voelen, hebben een grotere kans op angststoornissen en slaapproblemen. Bovendien beïnvloedt sociaal contact ook onze hormonen: het verhoogt het oxytocinegehalte, een hormoon dat stress tegengaat en een gevoel van verbinding en veiligheid geeft.
Door bewust tijd te maken voor vriendschap en steun van anderen, geven vrouwen niet alleen hun mentale gezondheid een boost. Tijd doorbrengen met vriendinnen, lid worden van een vereniging, vrijwilligerswerk doen of zelfs gewoon regelmatig een praatje maken met buren kan een wereld van verschil maken. Het is dus geen tijdverspilling, maar pure zelfzorg.
Op Instagram moedig je mensen aan om de beste versie van zichzelf te zijn. Hoe past dit in jouw visie op gezondheid?
Op social media vind je vanalles. Je zou op den duur niet meer weten wat nu nog goed is voor je welzijn. Het is belangrijk het kaf van het koren te scheiden. Maar dat is helaas niet altijd even makkelijk. Bovendien is wetenschap ook nog volop in evolutie; we ontdekken steeds meer, wat het ook super boeiend maakt. Ik heb er mijn missie van gemaakt goede zaken onder leiding van gedegen artsen en experts te gaan bundelen, knabbelbaar te maken en gebundeld laagdrempelig ter beschikking te stellen.
Gezondheid gaat niet alleen over afwezigheid van ziekte, maar tevens over hoe goed je je voelt in je lichaam en je leven. Je hoeft geen marathon te lopen, ongecontroleerd staan zweten in een fitnessclub tot je t-shirt zo nat is dat je net in een zwembad bent gevallen of op een strikt dieet te gaan waar je ongelukkig van wordt. Kleine -juiste- stapjes in de juiste richting maken je al de beste versie van jezelf. Als ik met mijn posts iemand kan inspireren om beter voor zichzelf te zorgen—of dat nu door gezonder eten, meer bewegen of eens ‘nee’ zeggen is—dan is mijn missie geslaagd.
“Ik raad vrouwen aan om zichzelf als een batterij te zien: als je blijft geven zonder op te laden, loop je leeg. We zijn met z’n allen sterke ‘dames-batterijen’ maar toch…“
Welke ervaringen in je carrière hebben jouw kijk op vrouwengezondheid het meest beïnvloed?
Ik heb door de jaren heen gezien hoe vaak vrouwen het lastig hebben maar toch zo krachtig proberen door te zetten, er altijd weer proberen te zijn voor wie ze graag zien. Wat ook.
Wat mijn kijk op vrouwengezondheid het meest heeft beïnvloed, is het aantal vrouwen dat met klachten rondloopt die niet altijd meteen herkend worden of er zelf de tijd niet voor vinden er iets aan te kunnen doen. Ze doen maar door. Vrouwen zijn vaak geneigd om hun eigen gezondheid op de tweede plaats te zetten, terwijl ze zich toch met volle overgave inzetten voor anderen. Het is belangrijk dat vrouwen, ook onze vrouwelijke artsen, zorgenden, apothekers,… zich realiseren dat ze enkel voor anderen er helemaal kunnen blijven zijn als ze er zelf ook kunnen blijven staan. En dat vraagt, linksom of rechtsom, preventieve zelf-zorg.

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor vrouwelijk-gerelateerde klachten, en het is goed om te zien dat steeds meer zorgprofessionals zich bewust worden van het belang van deze signalen.
Ik kreeg al vaak de opmerking van mannen dat ik ze ‘vergeet’. Niks is minder waar hoor. Onze ziekenhuis HUB wordt meer dan ooit ook door mannen bezocht. Dus – no worries, ik ben niemand vergeten! (lacht). Mannen hebben zeker ook hun eigen uitdagingen, zoals het idee dat zij steeds maar sterk moeten zijn.
Er is nu veel aandacht voor de vrouw, maar dat betekent niet dat mannen minder belangrijk zijn. Mijn ambitie is om ook hen te helpen hun gezondheid te verbeteren en bewust te maken van wat ze kunnen doen om ook hun leven more ‘easy’ te laten stromen en vooral gezond ouder te worden.
Je spreekt vaak over sterke vrouwen die veel ballen in de lucht houden. Hoe kunnen ze dat doen zonder zichzelf te vergeten?
De sleutel is prioriteiten stellen en niet bang zijn om eens een bal of 2 – 3 te laten vallen. Niet alles moet perfect, en eens ‘nee’ zeggen – zo af en toe – is absoluut een optie.
Ik raad vrouwen aan om zichzelf als een batterij te zien: als je blijft geven zonder op te laden, loop je leeg. We zijn met z’n allen sterke ‘dames-batterijen’ maar toch… Ook een Duracel batterij heeft zijn limieten.
Gaande weg kleine stapjes zetten is ‘key’. Stress bijvoorbeeld moet je niet in één vakantie voor een jaar lang proberen ‘op punt zetten’. Het zijn net die kleine dingen die het doen. Ik vermeld ze ook in mijn boek. Plan dus tijd in voor jezelf, al is het maar tien minuten per dag. Dat kan een kort moment voor jezelf zijn, een boek lezen of gewoon even niets doen.
In je boek gaat het over voeding, beweging, stress en seks enzovoort. Welk onderwerp vinden vrouwen volgens jou het moeilijkst om aan te pakken?

Seks, slaap en stress, zonder twijfel. Hoeveel vrouwen hebben geen slaapprobleem waar ze al werkelijk àlles voor probeerden. Of hoeveel dames hebben niet het gevoel dat stress er nu eenmaal bij hoort en ze niet weten hoe ze ermee om moeten gaan. Het overspoelt hen soms. Terwijl stress in sé niet slecht is. Het mag gewoon niet constant aanwezig zijn.
En dan;.. seks. Het is ongelooflijk dat er nog zo veel taboes rond bestaan. Het is zo een leuk ding! En néén! Er hoort geen sleet op te zitten! Jà, we kunnen het doen tot we heel oud zijn en er super van genieten. Vrouwen leggen zichzelf vaak druk op om ‘te presteren’ of ervaren een veranderend libido zonder te weten waarom. Of ze vinden het allemaal wel goed. “Als de partner maar ok is”. Vrouwen worden vaak als wezens beschouwd die minder zin hebben in seks dan mannen. Dat is klinkklare onzin. Met een juiste partner heb je als vrouw minstens evenveel zin in seks… Of meer!
In het boek doorbreek ik die taboes en geef ik heldere, wetenschappelijke inzichten waarmee ze aan de slag kunnen.
Wat wil je dat vrouwen zeker onthouden na het lezen van je boek?
Het mooie is denk ik dat vrouwen het boek kunnen lezen van achter naar voor en van voor naar achter. Er is geen einde en geen begin. Enkel het eerste deeltje is een duiding of kader die je dient mee te hebben. Je knabbelt wetenschap maar tot op het niveau dat je zelf wil. Je kan ook enkel de tips kiezen en enkel praktisch aan de slag gaan bijvoorbeeld. Of wat verdieping zoeken. Verder is het een doe-boek maar dat wordt ook uitgelegd aan het begin.
Dus je kan er mee doen wat je zelf fijn vindt op dàt moment van je leven. Maar wat elke vrouw moet onthouden, is dat ze de architect van haar eigen gezondheid is. Kleine aanpassingen kunnen een wereld van verschil maken. Van zodra je iets kleins doet, heeft dat impact. Ook al voel je het niet. Dàt weten is goud waard.
Elke vrouw doen beseffen dat zelfzorg geen luxe is, maar een basisvoorwaarde om goed te functioneren—voor henzelf én vooral ook voor de mensen om hen heen—zou een mooie zaak zijn. Als vrouwen na het lezen van mijn boek denken: ‘Ja, ik ga beter voor mezelf zorgen, want ik ben het waard’, dan is mijn doel bereikt. Want als ze mijn tips toepassen winnen ze gegarandeerd jaren zónder klachten, in plaats van mét, in the long run.
Wat de experten zeggen over ‘De gids die op het nachtkastje van iedere vrouw moet liggen’

Meer weten?
Surf snel naar de website www.medischcentrumleie.be
Medisch CentrumLeie
Emiel Clauslaan 87A
9800 Astene