Laatst bijgewerkt op 16 juli 2025
We willen allemaal oud worden, maar het liefst wel gezond en vitaal. Niemand droomt ervan om op latere leeftijd vast te zitten aan een ziekenhuisbed of zijn dagen te slijten met chronische klachten. Toch is dat precies wat veel mensen meemaken. Maar er is goed nieuws: hoe we eten, blijkt een grote invloed te hebben op hoe we gezond ouder worden. Dat blijkt uit een grootschalige studie die maar liefst 30 jaar heeft geduurd en meer dan 100.000 mensen heeft gevolgd.

Waarom het zo belangrijk is
We leven langer dan ooit, maar dat betekent niet automatisch dat we ook gezond oud worden. Veel mensen krijgen op latere leeftijd te maken met aandoeningen zoals diabetes, hartziekten, dementie of ernstige bewegingsproblemen.
Slechts 9,3% van de deelnemers aan deze studie1 bereikte de leeftijd van 70 zonder ernstige gezondheidsproblemen én met behoud van hun fysieke, mentale en cognitieve vaardigheden. Dat is weinig. Maar het mooie is: er zijn duidelijke factoren die je kans op een gezonde oude dag flink kunnen vergroten – en voeding is er daar één van.
Wat hebben ze ontdekt?
De onderzoekers volgden mensen vanaf hun middelbare leeftijd en keken naar hun eetpatronen. Ze ontdekten dat mensen die regelmatig gezond aten, veel vaker in goede gezondheid oud werden. De succesvolle groep at vaak:
- Veel groenten en fruit
- Volle granen zoals bruine rijst en havermout
- Peulvruchten zoals linzen en bonen
- Noten en zaden
- Gezonde vetten zoals olijfolie
- Magere zuivelproducten
- Vis
Wat ze juist minder aten? Bewerkt voedsel, rood en bewerkt vlees (zoals hamburgers en worst), frisdrank, snacks en producten met veel transvetten.
En het mooie is: mensen die hun voedingspatroon tijdens de loop van het leven aanpasten naar deze gezondere variant, verbeterden alsnog hun kansen aanzienlijk. Het is dus nooit te laat om te veranderen.
Een opvallend citaat van de hoofdonderzoeker:
“Gezond eten maakt echt het verschil. Het verlengt niet alleen het leven, maar maakt het leven ook waardevoller.”
Wat kan dit betekenen?
Het idee dat ouder worden automatisch gepaard gaat met aftakeling, blijkt niet te hoeven kloppen. Je hebt meer invloed op je gezondheid dan je misschien denkt – en dat begint met wat je op je bord legt. Ook als je nu nog jong bent of midden in je leven staat, zijn gezonde keuzes vandaag al bepalend voor hoe jouw toekomst eruitziet.
Onderzoekers zagen bij deelnemers die gezonder gingen eten, een lager voorkomen van aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en cognitieve achteruitgang. Hoewel deze resultaten wijzen op een mogelijk verband, is verder onderzoek nodig om directe oorzaak-gevolgrelaties te bevestigen.
Tips om vandaag nog te beginnen
Maak het jezelf niet te moeilijk. Kleine stappen zorgen al voor een groot effect:
- Vervang wit brood en pasta door volkoren varianten.
- Voeg een extra portie groente toe aan je avondeten.
- Neem een handje noten als tussendoortje in plaats van koekjes.
- Probeer twee keer per week vis op het menu te zetten.
- Drink water of thee in plaats van frisdrank.
Het gaat niet om perfectie, maar om verbetering.
Meer interessante studies lezen?
Long-COVID en AMPA-PET: wat zegt nieuw onderzoek over “brain fog”?
Brain fog bij long-COVID is lastig te grijpen. Een recente studie met AMPA-PET laat afwijkende…
Eettijden: heeft het tijdstip van eten invloed op je gezondheid?
Sta je op, drink je koffie, en schuift ontbijt tóch steeds later op de ochtend?…
Nieuw onderzoek: bijna alle Nederlanders hebben PFAS in hun bloed
Het RIVM publiceerde onlangs het eerste landelijke onderzoek naar PFAS in het bloed van Nederlanders….
Microplastics in Franse dranken: Waarom glas niet altijd gezonder is
Een recente studie gepubliceerd in het vakblad Journal of Food Composition and Analysis werpt nieuw…
Gezondere levensstijl verkleint risico op breinaandoeningen, zelfs met verouderend DNA
Wat als je met een paar eenvoudige gewoontes je risico op dementie, beroertes en depressie…
Nieuwe hoop voor vrouwen in de overgang? Hormoontherapie wordt gelinkt aan hartgezondheid
Tijdens de overgang krijgen veel vrouwen te maken met klachten zoals opvliegers, stemmingswisselingen en slapeloze…
Bron:
- 24 maart 2025, Optimal dietary patterns for healthy aging ↩︎
