Caroline Verhage, oprichter en voorzitter van Stichting VrouwenHart, kreeg in 2016 onverwachts een hartinfarct, na maanden van vermoeidheid en misdiagnoses. Uiteindelijk bleek ze een SCAD te hebben, een moeilijk herkenbare hartaandoening bij vrouwen. Deze ervaring bracht haar ertoe om Stichting VrouwenHart op te richten, met als missie vrouwen bewust te maken van specifieke hartklachten. Inmiddels is de stichting uitgegroeid tot een groot platform met duizenden volgers, dat informatie deelt en vrouwen helpt om hun hartgezondheid serieus te nemen.
Welke symptomen van hartziekten bij vrouwen worden het vaakst over het hoofd gezien door artsen?
Op de onderstaande flyer hebben we alle interessante informatie gezet.
Waarom denk je dat artsen vaak de symptomen van hartziekten bij vrouwen niet herkennen?
Omdat er in de opleiding veel te weinig aandacht is voor man vrouw verschillen. Vrouwen zijn geen kleine mannen.
Wat zijn enkele veelvoorkomende misdiagnoses die vrouwen met hartziekten tegenkomen?
Artsen denken vaak een burn-out, maagproblemen of overgangsklachten, maar niet aan het hart. Maar liefst 30% van de hartinfarcten bij vrouwen wordt niet herkend: twee keer zo vaak als bij mannen en vooral bij vrouwen tussen 35 en 60 jaar.
Hoe vaak komt het voor dat vrouwen een second opinion moeten vragen om een juiste diagnose te krijgen? Heb je tips voor vrouwen in deze situatie?
Precieze cijfers zijn hierover niet bekend maar vaak worden vrouwen weggestuurd terwijl ze toch weten dat er iets mis is. Tip is laat je niet wegsturen maar volg je gevoel.
Wat zijn volgens jou de stappen die moeten worden genomen om de herkenning en behandeling van hartziekten bij vrouwen te verbeteren?
Allereerst belangrijk artsen in hun opleiding leren dat vrouwen anders ziek worden dan mannen.
Welke rol speelt Stichting VrouwenHart in het verbeteren van de zorg voor vrouwen met hartziekten?
Met onze organisatie zetten we ons om man-vrouwverschillen bij hart- en vaatziekten breder bekend te maken.
We bieden lotgenotencontact, werken mee aan onderzoek en zorgen dat die informatie weer in de vorm van redactie gedeeld wordt op onze socials. Linkedin Facebook Instagram onze website vrouwenhart.nl
Erg trots op ons boek dat 2 september verschijnt. Daarin staan ervaringsverhalen van vrouwen met hartziekten én wordt er ingegaan op man-vrouwverschillen bij hart- en vaatziekten. Vrouwen vertellen over hun niet (h)erkende hartprobleem, met uitleg van een cardioloog. Hoe wordt het vrouwenhart ziek? Wat zijn de symptomen? Krijg inzicht in het medische traject: gesprek met de arts, onderzoek en medicijnen. Lees over revalidatie, omgaan met angst en hoe verder met intimiteit en seks na een hartincident. Met praktische handvatten voor zowel (potentiële) hartpatiënten als zorgprofessionals!
De auteurs zijn cardioloog Jobst Winter gespecialiseerd in het vrouwenhart. Hartpatiënt en oprichter van Stichting VrouwenHart Caroline Verhage die zich inzet om man-vrouwverschillen bij hart- en vaatziekten breder bekend te maken en Petra van der Kwartel journalist/schrijver. € 20,00.
Wat zijn de belangrijkste veranderingen in leefstijl die vrouwen met een hartaandoening kunnen helpen?
Heel belangrijk is om te beseffen dat je leven met een hartaandoening niet meer hetzelfde is dan daarvoor. Ook je omgeving moet daar in mee. Denk aan jezelf.
Kan je een voorbeeld geven van een verhaal uit je boek dat je bijzonder aangrijpend vond, en waarom?
Het meest aangrijpende vind ik dat er zoveel vrouwen weggestuurd worden en of na diagnose een onjuiste (mannen) behandeling krijgen. Schrijnende verhalen van vrouwen die voor gek worden versleten en er na een lange zoektocht er toevallig of door het krijgen van een hartinfarct achter komen dat ze het aan hun hart hebben. Je moet net ‘mazzel’ hebben dat je een arts tegenkomt die weet wat je hebt anders loop je er nog heel lang mee rond.
Benieuwd naar het boek ‘Ook vrouwen krijgen een hartinfarct‘ ?👉 Je kan het hier verkrijgen!
Meer informatie over Vrouwenhart vind je op deze webpagina.