In dit interview maken we kennis met Anneke Verbeeck, een toegewijde chiropractor en de bedenker van het Back-Up Plan. Na een toevallige ontmoeting met het vak tijdens een wereldreis, besloot Anneke haar carrière te wijden aan het helpen van mensen met rugklachten. Met een holistische benadering, gebaseerd op de mechanische, emotionele en biochemische factoren van rugpijn, biedt ze patiënten een vernieuwend perspectief op pijnbestrijding en herstel. In dit gesprek vertelt Anneke over haar reis, haar praktijkervaringen en de inspiratie achter het Back-Up Plan.
Wat zijn de belangrijkste oorzaken van een toename van nek- rugklachten, en hoe kunnen we deze trend keren?
Nek- en rugklachten zijn eigenlijk geen échte aandoeningen. Het zijn eerder symptomen; signalen die ons lichaam uitstuurt om ons iets duidelijk te maken. Net zoals ons lijf met andere symptomen, zoals koorts of een hoge bloeddruk, aangeeft dat er ergens iets gaande is. Ergens. Iets. Het had iets minder vaag gemogen, maar nek- en rugpijn zijn eigenlijk gewoon signalen dat ons lijf niet blij is met bepaalde handelingen of gewoonten in onze levensstijl.
In Het Back-up Plan reik ik je handvaten aan om opnieuw contact te maken met je lijf. Zodra je nek- en rugpijn leert interpreteren als signalen van je lichaam, zijn ze best wel handig. Ze geven je duidelijk jouw grenzen aan en tonen je de weg naar een gezonder leven.
Wat zijn volgens jou de meest voorkomende triggers voor chronische nek- en rugpijn die mensen vaak over het hoofd zien?
Iedereen weet dat lang zitten of zwaar tillen kan leiden tot nek- of rugpijn. Maar fastfood, oppervlakkig ademhalen, onnodig piekeren, eenzaam zijn of een te korte nachtrust zijn minstens even belastend voor de nek en rug.
Om het overzichtelijk te schetsen, gebruik ik in Het Back-Up Plan de metafoor van de emmer en de glazen. Iedere trigger, iedere vorm van overbelasting, is een glas dat langzaam je emmer vult tot hij overloopt. De in totaal veertien verschillende triggers heb ik onderverdeeld in drie categorieën: mechanische (oranje glazen), biochemische (groene glazen) en mentale overbelasting (blauwe glazen). De oranje glazen zijn de meest voor de hand liggend. De groene en blauwe glazen zijn veel subtieler en worden makkelijk over het hoofd gezien, hoewel ze wél vaak de hoofdrol wegkapen in een nek- of rugpijnverhaal.
Iedereen vult zijn of haar emmer met een unieke mix van glazen. Dat verklaart waarom er zoveel verschillende types nek- en rugpijn zijn: iedereen is anders. Het verklaart ook waarom de hele nek- en rugpijnkwestie zo wispelturig lijkt. De therapie die fenomenaal goed helpt bij de ene patiënt, is volstrekt nutteloos bij de andere. Iedere nekpijn is anders. Iedere rugpijn is anders. Ieder lijf is anders. Iedere patiënt die binnenkomt, heeft een unieke levensloop gekend die geleid heeft tot de huidige nek- of rugproblemen.
Het Back-Up Plan zal je niet alleen helpen te identificeren welke glazen jouw emmer vullen, maar het leert je ook hoe je beter kunt beheren wat erin gaat. En nog belangrijker: hoe je op tijd de emmer een beetje kunt leeggieten vóórdat hij overloopt.
Nek – en rugklachten worden vaak als onvermijdelijk beschouwd, vooral bij veroudering. Hoe helpt “Het back-upplan” lezers om deze mindset te doorbreken en actief deel te nemen aan hun eigen herstelproces?
Artrose is een normaal verschijnsel van ouder worden. Net zoals je vanaf een bepaalde leeftijd grijze haren begint te krijgen, zal je wervelkolom vanaf een bepaalde leeftijd tekenen van artrose beginnen te vertonen. Maar de lichte tekenen van gebruik op je wervelkolom, de ‘slijtage’ als je het met een lelijk woord wilt benoemen, staan niet synoniem voor nek- of rugpijn. In mijn boek leg ik uit hoe je de tussenwervelschijven, de spieren en de scharnieren in je wervelkolom gesmeerd kan houden, zodat er geen pijnsignalen uitgestuurd worden. Ons lijf is gemaakt om te bewegen, houdt ook echt van rustig bewegen. Een keer of twee, drie per week gaan wandelen, fietsen of zwemmen: je hoeft het niet verder te zoeken dan dat.
Wat waren de drijfveren voor jou om “Het back-upplan” te schrijven, en hoe verschilt jouw aanpak van traditionele methoden voor rugpijnbehandeling?
Een heel grote drijfveer was sowieso om nek- en rugpijn eens vanuit het oogpunt van een chiropractor te belichten. Het Back-Up Plan is een compilatie van de meer dan twintig jaar ervaring die ik op mijn teller heb staan als chiropractor in de praktijk.
Aanhoudende nek- of rugpijn is meestal het gevolg van een (jarenlange) overbelasting van spieren, gewrichten en andere structuren. Dit zijn de zogenoemde ‘functionele’ klachten. Alles is beginnen te verstijven en voelt roestig aan. Door de nek en rug op de juiste manier en op de juiste plaatsen te ‘smeren’, kunnen we de natuurlijke bewegingsvrijheid en soepelheid zo veel als mogelijk herstellen. Dit is bij uitstek het werkdomein van de chiropractor.
Chiropraxie is geen mirakeloplossing voor nek- en rugklachten, het is echter wél een essentieel onderdeel in de aanpak van nek- en rugklachten, die naar mijn mening te vaak wordt vergeten. Als je enkel op zoek gaat naar de glazen die je emmer gevuld hebben, maar je spieren en gewrichten worden niet losgewerkt, dan zal je pijn niet bij toverslag verdwijnen. Het heeft geen zin om rugverstevigende oefeningen te doen of eersteklas ergonomisch bureaumateriaal aan te schaffen als de emmer niet eerst grondig is leeggemaakt. Het ‘leegmaken van de emmer’ is wat een chiropractor voor jou kan doen. Ervoor zorgen dat je emmer niet steeds opnieuw gevuld raakt, is wat jij zélf kunt doen.
‘Functionele’ klachten komen voor bij zo’n 95% van de nek- en rugpijnpatiënten. De overige 5% van de klachten zijn zogenoemde ‘structurele’ klachten: je valt bijvoorbeeld van een dak en loopt ergens schade op in je nek of rug. Structurele specialisten (neurochirurgen, orthopedische chirurgen, reumatologen) zijn expert in het herstellen van schade. Hun apparatuur en instrumenten zijn gespecialiseerd in het opsporen van pathologie en in het repareren van letsels.
Het Back-Up Plan schreef ik voor het gros van nek- en rugpijnlijders (95%) die onder de noemer ‘functionele’ klachten vallen. Dit zijn mensen bij wie men “geen oorzaak” kan vinden voor hun aanhoudende nek- of rugpijn. Die verteld worden “te leren leven met hun klachten”. In Het Back-Up Plan gaan die mensen kunnen achterhalen waarom hun lijf telkens opnieuw signalen stuurt én wat ze er zelf kunnen aan veranderen. Ook wie eerder preventief wil handelen om toekomstige problemen te vermijden, zal in Het Back-Up Plan waardevolle inzichten en praktische tips vinden die direct toepasbaar zijn. Het boek is bovendien doorspekt met getuigenissen van patiënten en persoonlijke anekdotes, wat het heel toegankelijk en herkenbaar maakt.
Veel mensen hebben chronische nek- en rugklachten ondanks verschillende behandelingen. Wat biedt “Het back-upplan” dat hen zou kunnen helpen waar eerdere pogingen hebben gefaald?
Behandelingen focussen vaak op één onderdeel van het nek- of rugpijnverhaal zonder het hele plaatje te zien. Tenzij je de juiste triggers aanpakt, en stopt met je emmer steeds opnieuw te vullen met dezelfde glazen, zullen je nek- en rugklachten steeds weerkeren.
Het Back-Up Plan bestaat uit zes stappen. Zes stappen die – naar mijn mening – élke patiënt met chronische nek- en rugpijn zou moeten afgaan:
Stap 1: een ernstige oorzaak voor je klachten uitsluiten
Stap 2: de natuurlijke bewegingsvrijheid van spieren en gewrichten herstellen
Stap 3: je nek en rug zelf in beweging houden
Stap 4: de triggers van je nek- en rugpijn identificeren
Stap 5: een persoonlijk Back-Up Plan opstellen, met een Bucketlist vol actiepunten
Stap 6: tips en tricks toepassen om nieuwe, gezonde gewoonten in je dagelijkse leven in te bouwen op een manier dat je ze volhoudt
Het Back-Up Plan gaat véél verder de behandelkamer van de chiropractor. Gezondheid is een levensstijl. En wel één die je je op elke leeftijd nog eigen kan maken.
WHO’s recente richtlijnen voor de behandeling van chronische nek- en rugpijn bevelen niet-chirurgische interventies aan, zoals oefentherapie en cognitieve gedragstherapie. Hoe sluiten de adviezen en oefeningen in je boek aan bij deze aanbevelingen?
Er is ontzettend veel onderzoek gebeurd naar nek- en rugklachten. Tot hiertoe kregen inderdaad alleen oefentherapie en cognitieve gedragstherapie het label ‘evidencebased’ opgeplakt voor de behandeling van chronische nek- en rugklachten. Dat is omdat het label ‘evidencebased’ pas verdiend wordt wanneer het effect van de therapie kan worden aangetoond in meerdere goed opgezette, objectieve, wetenschappelijke studies. Maar iedere patiënt vult zijn emmer met zijn eigen mix van glazen, zoals we eerder zagen. In wetenschappelijke studies worden alle patiënten met nek- en rugpijn echter in één grote pot nat gegooid. Dan ga je appels vergelijken met peren. Dit verklaart waarom de meeste therapieën niet aan de vereisten voldoen, en geen label ‘evidencebased’ mogen dragen, terwijl ze wél nut hebben voor een deel van nek- en rugpijnpatiënten.
Uiteraard heb ik oefentherapie en cognitieve gedragstherapie als evidencebased therapieën volledig verweven doorheen het Back-Up Plan. Maar er is zó veel meer dat in mijn ondervinding óók helpt bij nek- en rugpijn. Op voorwaarde dat je het toepast bij het juiste glas, natuurlijk. De proefondervindelijke adviezen die je in Het Back-Up Plan terugvindt, kan ik (vooralsnog) niet staven met wetenschappelijk bewijsmateriaal. Maar het zijn wél stuk voor stuk tips die hun meerwaarde bewezen hebben in de dagelijkse praktijk, omdat patiënten er duidelijk mee geholpen zijn.
Preventie is essentieel om nek- en rugklachten te vermijden. Wat zijn volgens jou de meest effectieve dagelijkse gewoonten of veranderingen die mensen kunnen aanbrengen om hun rug gezond te houden?
Er wordt wel eens gezegd: de beste dokters zijn zon en water, rust en lucht, beweging en dieet. Voeg daar nog zinvol werk en goed gezelschap aan toe en het lijstje is compleet, denk ik. Geen rocket science dus, maar adviezen die de gezonde honderdjarigen in de blue zones van nature volgen en die wij allemaal een beetje vergeten zijn. Nek- en rugpijn zijn de signalen die je lijf je stuurt met de vraag om gewoon te voorzien in deze basisbehoeften: rustige beweging, voldoende ontspanning, gezonde lucht, voedzaam eten en een veilige omgeving.
Tot slot, wat hoop je dat lezers het meest zullen onthouden na het lezen van “Het back-upplan”?
Ik hoop oprecht dat mensen gaan beseffen dat ze zélf heel veel kunnen doen op vlak van nek- en rugpijn. Met enkele doelgerichte aanpassingen in je levensstijl kan je ver geraken!
Klaar om het heft in eigen handen te nemen? Je rug en nek zullen je dankbaar zijn!
👉 Ontdek ‘Het back-upplan’ hier
👉 Lees meer over Anneke en het Backup-plan op de website