Met het boek Slaap Wijzer tracht neurologe en slaapexpert Dr. Inge Declercq een veelvoorkomend probleem aan te pakken: slapeloosheid. Met een praktisch 12-stappenplan belooft ze de ochtendmens in ieder nachtdier te ontwaken.
U bent oprichtster van SleepWell&StressLess. Hoe is dit tot stand gekomen?
Ik werkte al meerdere jaren als neuroloog en slaap-specialist in een ziekenhuis en zag steeds meer mensen die worstelden met moeheid en slaapproblemen. Inmiddels had ik bijkomende diploma’s op zak zoals in de Cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i) en een ICF gecertifieerde coaching opleiding. Dat bracht me ertoe mijn expertise op veel breder vlak te willen delen dan mogelijk was in de “micro-kosmos” van het ziekenhuis, en die uit te breiden tot de “macro-kosmos” van de bedrijfswereld. Ik ben sinds altijd een heel gedreven iemand, sterk begaan met mensen helpen om zo gezond mogelijk te zijn vanuit breed perspectief. SleepWell&StressLess is gegroeid uit die “humane” drive en heeft me de mogelijkheid gegeven om die droom van brede kennisdeling, stevig gestoeld op wetenschappelijke achtergrond samen met praktische hulpverlening, waar te maken.
In uw boek “Slaap wijzer” legt u een methode uit voor een gezonde nachtrust. Kunt u deze methode kort toelichten?
De methode van dit handige doe-boek steunt enerzijds op mijn neurowetenschappelijke kennis, medische achtergond, empathie en praktijkervaring. Anderzijds op de wetenschappelijk beproefde methode om slapeloosheid te behandelen, namelijk CGT-i, samen met andere technieken waarin ik me inmiddels bekwaamd heb. Zoals meta-cognitie, positieve psychologie, diverse stress-reductie technieken zoals hart coherente ademhaling (en veel meer), anti-piekertechnieken. Het boek richt zich daarom niet alleen tot de overt slapelozen, maar tot iedereen die worstelt met moeheid, teveel op de tippen van zijn/haar tenen holt van de ene naar de andere verantwoordelijkheid, een betere levenskwaliteit en gezonder energie-niveau wil.
Zo gids ik de lezer in in 12 weken naar een zorgeloze slaap en energievol leven.
Je mag dus gerust zeggen dat de aanpak holistisch is, dat is ook de enige manier om slaapproblemen uit de wereld te helpen. De rode draad in mijn vorige boek De kracht van slapen was al dat een gezonde nachtrust overdag start en die wordt resoluut doorgetrokken in dit boek.
In studies lezen we vaak het belang van het ‘circadian rhythm’. Hoe kunnen we beter leven volgens onze biologische klok?
Eén van de eerste stappen in Slaap wijzer is het invullen van een gevalideerde vragenlijst waarmee je te weten komt wat jouw chronotype is. Het chronotype geeft jouw individuele mogelijkheid/voorkeur weer voor optimaal functioneren overdag en het slaap-waak ritme dat voor jou het best aanleunt tegen de werking van jouw biologische klok.
Voorts is er ook nog veel werk op maatschappelijk vlak. Komaf maken met de verheerlijking van de vroege vogel maatschappij is de boodschap. Scholen dienen bijvoorbeeld later te starten voor pubers, late chronotypes zou later moeten kunnen starten en eindigen met werken.
Klopt het dat de mannelijke cyclus minder slaap nodig heeft dan de vrouwelijke?
Neen!
Kan een powernap echt helpen bij weinig energie?
Een powernap helpt alleen als je overdag slaperig bent, niet als alleen je energie-niveau laag is en je dus vooral moe bent. Maar áls je slaperig bent ergens tussen 12u en 14u30, met andere woorden, je kan je niet meer wakker houden, dan is een powernap noodzakelijk.
Een powernap duurt maximaal 20 minuten.
Als je een energie-dip hebt en niet slaperig bent, zal je er veel meer aan hebben om naar buiten te gaan, korte wandeling te doen of bv enkele even rustig te ademen en jezelf uit te rekken en vooral het daglicht op te zoeken!
Hoe kan het dat we soms na 8 uur slapen nog moe zijn?
Dat kan veel redenen hebben. Een verstoring van de slaapkwaliteit door bijvoorbeeld slaapapneu, te vroeg moeten opstaan, teveel hooi op je vork nemen tijdens de dag, teveel stress. Al deze aspecten komen aan bod in mijn boeken “De kracht van slapen” en “Slaap wijzer”.
Is er voeding die we best vermijden voor het slapengaan?
Zeker, ook dat komt uitgebreid aan bod in mijn boeken. Meest sprekende voorbeelden zijn cafeïne-houdende dranken, die vermijd je best vanaf 8 uur voor je gaat slapen, en alcohol. Snelle suikers ’s avonds zijn ook echte wakkermakers.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat magnesium voor het slapengaan helpt om beter te slapen. Hoe staat u tegenover voedingssupplementen voor de nachtrust?
Als je magnesiumtekort hebt en jouw dokter stelt een supplement voor, neem je dat inderdaad best ’s avonds. Voor zink geldt hetzelfde. Gezonde, gevarieerde voeding waarbij men industriële en verwerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk vermijdt, volstaat dikwijls om supplementen te kunnen vermijden. Slaap-supplementen werken zelden, en zeker niet om slapeloosheid te behandelen. “Slaap komt niet uit een doosje”.
Wil je meer weten?
Neem dan zeker eens een kijkje op de website 👉 SleepWell&StressLess