Jicht is een reumatische aandoening die een woordje uitleg verdient. In dit artikel bespreken we de symptomen van jicht en hoe je jicht kan behandelen.
Wat is jicht?
Jicht is een stofwisselingsziekte die met pijnlijke of stijve gewrichten gepaard kan gaan. Jicht is te wijten aan verhoogde waarden van urinezuur in het bloed, de weefsels en de urine. Urinezuur is het eindproduct van de stofwisseling van de purine-stikstoffen. 90% van die purines ontstaat bij afbraak van oude cellen, 10% is afkomstig uit voeding.
Urinezuur kan accumeleren wanneer (1) ons lichaam onvoldoende uricase (essentieel enzym bij de afbraak van urinezuur) aanmaakt, (2) onze nieren te weinig urinezuur afscheiden, of (3) we langdurig te veel purinerijke voeding nuttigen. Ook andere medicatie kunnen dit proces veroorzaken.
Waarden hoger dan 6,mg/dl bij de vrouw of 7 mg/dl bij de man wijzen op een verhoogde urinezuurspiegel. Urinezuur is doorgaans niet problematisch voor het lichaam. Met verhoogde waarden moet je echter oppassen.
Symptomen van jicht
Wanneer de urinezuurspiegel te hoog is (> 10 mg/dl bij de vrouw, > 12 mg/dl bij de man), kan de urinezuur kristalliseren, wat kan leiden tot een hevige pijnaanval. Vooral de dikke teen, maar ook de middenvoet, de enkel, de knie, de pols en de vingergewrichten kunnen pijn doen. Naast pijn zal de aangetaste zone ook rood, gezwollen, warm en gevoelig zijn. Dit zal de mobiliteit negatief beïnvloeden.
Jichtaanvallen komen vooral bij mannen tussen de 30 en 50 voor. Vrouwen kunnen na de menopauze jicht krijgen. De pijnlijke aanvallen treden het meest op in de winter en de vroege lente, en beginnen heel vaak ’s nachts.
Naast de gewrichten, kan urinezuur ook de weke delen aantasten. Vooral als dit jarenlang aansleept, kunnen pijnlijke onderhuidse knobbels vormen. Die jichtknobbels zitten vooral rond de gewrichten van de voeten, handen of elleboog, maar ook in de oorschelp, achillepees of knieën kunnen jichtknobbels vormen.
Na verloop van tijd kan urinezuur zich afzetten in de nieren, wat leidt tot nierproblemen en mogelijk zelfs nierkolieken.((6 maart 2021, Gout))
Adviezen bij de behandeling van jicht
Om de pijn te onderdrukken, worden vaak pijnstillers voorgeschreven. Zelf zijn er echter ook heel wat dingen die je kunt doen om jichtaanvallen te verzachten en te voorkomen:
- Drink voldoende water en/of kruidenthee om de uitscheiding van urinezuur via de nieren te bevorderen.
- Sport, maar overdrijf niet want hevige inspanning leidt tot een groter vrijkomen van urinezuur.
- Zorg voor een gezond gewicht; dit verlaagt de urinezuurspiegel (in tegenstelling tot crashdiëten).((18 mei 2021, Gout: Risk Factors, Diagnosis and Treatment))
Heb je geen hoge urinezuurspiegels, dan zal een purine-beperkend dieet weinig aarde aan de dijk brengen. Heb je echter een hoge urinezuurspiegel en last van jichtaanvallen, dan kan het beperken van voeding rijk aan purines de symptomen verminderen.
Af te raden voedingsproducten zijn alcohol (bier en sherry), suiker en fructose, witmeelproducten, cafeïnedranken (cola, koffie, zwarte thee) en gefrituurde voeding omdat die aanmaak van urinezuur bevorderen. Voedingsbronnen met een hoog purinegehalte betreffen vlees (van wild, paarden en varkens) en orgaanvlees (lever, hart, niertjes, zwezeriken), vis en zeevruchten (ansjovis, haring, sardines, sprot, tong, tonijn, kabeljauw, mosselen), asperges en champignons.
Aan te raden voedingsproducten zijn verse groenten (vooral groene groenten), vers fruit (vooral bessen), volle en volkoren granen, plantaardige eiwitten (noten en soja), en zure melkproducten.((19 juni 2019, Gout Diet: Foods to Eat and Those to Avoid))((2021, Which Foods are Safe for Gout?))
Vind je onze blogs interessant? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief: